//
Artikel
Artikelen

Promotiedromen 2013/2014. Wat staat er op het menu in de Jupiler League? Deel 2.

Vorig seizoen voorspelden we met wisselend succes het verloop van de Eredivisie. Dit seizoen proberen we het een afdeling lager. Daar, waar het voetbal het dichtst bij de mensen staat, waar stadionlichten volkswijken verlichten en waar jeugdige talenten uit de stad zich kunnen ontwikkelen tot publiekslievelingen en culthelden, begon enkele weken geleden een competitie waarin promotie én degradatie op het spel staan: bijna een noviteit in de afdeling die de naam draagt van het Belgische gerstenat. We geven een kleine voorzet voor het seizoen 2013/2014, waarin we een kenschets geven van wat van het voetbal op de vaak moeilijk begaanbare velden verwacht mag worden. Gisteren de degradanten, vandaag de andere kanshebbers. Let wel, verwacht er niet teveel van, we zaten er nog wel eens naast.

Noblesse Oblige

–          Sparta Rotterdam (begroting: 5.700.000) en De Graafschap (5.000.000)

Dit seizoen geen rare fratsen meer op het Kasteel, maar prestaties. De begroting is het hoogst van de competitie en Wiljan Vloet heeft de selectie weten te versterken. (bron: www.nijmegenleeft.nl)

Dit seizoen geen rare fratsen meer op het Kasteel, maar prestaties. De begroting is het hoogst van de competitie en directeur Wiljan Vloet heeft de selectie weten te versterken. Dat brengt verwachtingen met zich mee. (bron: http://www.nijmegenleeft.nl)

De Big Spenders zijn het aan hun stand verplicht mee te doen om de bovenste plekken. Sparta en De Graafschap zijn naast de degradanten de clubs met de grootste begrotingen. Wat dat zegt? Geld bepaalt vaak, maar niet altijd. Zo zaten de deze clubs vorig seizoen budgettair ook al aan het plafond van de competitie, maar vielen de prestaties op vooral de Vijverberg ontzettend tegen – om nog maar te zwijgen over FC Den Bosch, dat ook een begroting van tegen de vijf miljoen heeft.

Wordt het dit jaar beter? Sparta laat alle cameratoestanden achter zich en gaat over tot de orde van de dag na een roerig jaar waarin trainers werden ontslagen en reallifesoaps de burelen in het Kasteel domineerden. Aan de hand van trainer Adrie Bogers, die als grote verrassing uit de hoed werd getoverd als opvolger van interim-trainer Henk ten Cate, moet de kater van het net-niet promoveren uit het hoofd worden gezet. Directeur Wiljan Vloet wist weer enkele spelers op de kop te tikken voor de Rotterdamse formatie. De meest in het oog springende transfers zijn die van Soufian El Hassnaoui, die samen met Illias Ben Hassani het creatieve hart van de ploeg moet vormen, en Johan Voskamp, die als goaltjesdief Sandro Calabro opvolgt. Verder is Sparta redelijk intact gebleven. De belangrijkste taak voor Bogers is de grilligheid uit de ploeg halen: vorig seizoen wisselde de club geniale en belabberde momenten vaak binnen wedstrijden af. Kan de club die grilligheid eindelijk achter zich laten, dan kan de rijkste – en trotste – club van de Jupiler League eindelijk terug naar de Eredivisie.

Dan De Graafschap. Op de Vijverberg heerst een sfeer die past bij de hoogste afdeling. Helaas wordt het enthousiasme op de tribunes veel te vaak vertaald naar opportunisme bij de beleidsmakers. Trainers komen en gaan en spelers kunnen in Doetinchem razendsnel van held tot schlemiel transformeren – en andersom. Aan de hand van de kalme Pieter Huistra lijkt er echter eindelijk rust in Doetinchem. De club deed deze zomer geen gekke dingen en geldt eigenlijk ook niet als uitgesproken favoriet voor promotie. Ties Evers, Timothy van der Meulen en Ted van de Pavert zijn prima verdedigers die zich aan de hand van de ervaren aanvoerder Frank van Kouwen in de schaduw kunnen ontwikkelen. De club raakte met Adil Auassar en Soufian El Hassnaoui en creativiteit kwijt en nam eveneens afscheid van clubheld Rogier Meijers. Met ervaren aanwinsten als Edwin Linssen en Tim Bakens kiest De Graafschap dit seizoen voor degelijkheid. De tijd van de Ziguy Badibanga’s lijkt er eindelijk op te zitten in Doetinchem.

Traditionele topclubs

–          FC Volendam (begroting 3.800.000), MVV (2.800.000), Helmond Sport (2.400.000)

Wie de afgelopen seizoenen zag, moet zich erover verbazen dat FC Volendam steeds niet wist te promoveren naar het hoogste niveau. Vorig seizoen kwam zelfs last-minute Cambuur Leeuwarden over de inwoners van het katholieke vissersdorp heen. Kan de club herstellen van die gevoelige tik? Het dorp van Jan Smit en Nick & Simon gaat niet voor het kampioenschap, zo durven wij te stellen met de mutaties in ons achterhoofd. Met Sonny Stevens gaat wederom een uitstekende keeper (na Robbin Ruiter) naar de Eredivisie en met Michiel Kramer en Jack Tuyp is de club voorin onthoofd. De verliezen worden traditioneel opgevangen met eigen jeugd, terwijl met Kevin Wattamaleo een speler met Eredivisie-ervaring aan de selectie werd toegevoegd. Defensief zit het wel snor in Volendam, maar dat lijkt niet genoeg voor een nieuw seizoen om de bovenste plekken mee te doen.

Tegen de verwachtingen in behield MVV Leroy Labylle voor de Eredivisie. Aan de hand van de flankspeler moeten de Maastrichtenaren zich melden aan de kop van de ranglijst. (www.voetbalprimeur.nl)

Tegen de verwachtingen in behield MVV Leroy Labylle voor de Jupiler League. Aan de hand van de flankspeler moeten de Maastrichtenaren zich melden aan de kop van de ranglijst. (www.voetbalprimeur.nl)

Ook MVV raakte spelers kwijt, maar behield wel veel sterkhouders. Hoewel met Malcolm Esajas en Lloyd Borgers twee prima spelers vertrokken, bleven de echte topspelers in Maastricht aan boord. Winkens, Verdellen, Knoops en Gillis zijn defensieve zekerheidjes, terwijl de club met Rutjes, Van Hyfte, Daerden en La Rosa uitstekende middenvelders heeft en voorin is Danny Schreurs – als hij fit is – in Limburg een garantie voor gevaar. De beste speler in Maastricht lijkt ook behouden te blijven: Leroy Labylle is als linksback/linkermiddenvelder onmisbaar voor de formatie van de nieuwe trainer Tiny Ruijs. Met die trainer hebben de Limburgers een man uit de provincie met ervaring over de hele wereld. Of dat voldoende is om Maastricht eindelijk naar de Eredivisie te schieten? MVV speelt dit seizoen in ieder geval voor het eerst in jaren met een flink verwachtingspatroon. Hoe de selectie daarmee omgaat, dat kan alleen het komend seizoen uitwijzen.

Een voorbeeld voor alle clubs, zo mogen we Helmond Sport best noemen. Jaar in jaar uit doen de Helmonders mee voor de bovenste plaatsen, terwijl de begroting minder dan de helft is dan die van de grootste clubs. Aan de Braak wordt verstandig beleid gevoerd. Nadeel van een klein spaarpotje is echter dat de beste spelers vaak worden weggehaald door andere clubs. Dit seizoen is dat eens niet het geval: Helmond heet zich echt kunnen versterken. Slechts een handjevol spelers verliet de club, terwijl met Serhat Koç (FC Eindhoven) en Kevin Visser (ADO Den Haag) in het oog springende versterkingen werden gehaald. Kan Helmond eindelijk de stap naar boven maken?  Het seizoen begon voor de mannen van trainer/coach Eric Meijers belabberd, maar er is tijd genoeg het tij te keren.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, is een gevleugelde uitspraak. Zeker in een competitie als de Jupiler League, die dit seizoen onvoorspelbaarder is dan ooit, is er niet echt een peil te trekken op de prestaties van komend seizoen. Een blik op de stand leert dat FC Dordrecht en Telstar (werkend met een vergelijkbaar budget als Helmond Sport) de concurrentie de afgelopen weken het nakijken gaven. Daarachter zien we Jong FC Twente – waarvan verwacht werd dat het de minste was van de drie beloftenelftallen die dit seizoen de intrede deden in de competitie. Hoe worden de onderonsjes tussen FC Eindhoven en Jong PSV? Wat wordt de verhouding tussen AFC Almere City en Jong Ajax? Haakt Excelsior definitief af en keert het terug naar de kelders van het landelijke profvoetbal, zoals in de jaren negentig? De Jupiler League is dan weliswaar een treetje lager dan de Eredivisie, maar heeft zijn eigen dramatiek, zijn eigen verhalen, zijn eigen charme. We blijven het met plezier volgen! 

Over Remy Maessen

"Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was zaterdagmiddag rond een uur of twee. Die ochtend had ik – als voorhoedespeler van de D-jeugd van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclub KVC – waarschijnlijk weer wat kansen om zeep geholpen en ik zat inmiddels huiswerk te maken. Mijn vader, toenmalig bestuurslid van VVV, vroeg of ik zin had om die avond samen met hem naar ‘De Koel’ – nog steeds Neerlands meest pittoreske voetbalstadion – te gaan voor de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch. De Venlonaren hielden het Den Bosch van Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling op 1-1 en mijn liefde voor het spelletje was geboren. Inmiddels, 14 seizoensgidsen van Voetbal International verder, ben ik bijna afgestudeerd als parlementair historicus en durf ik te zeggen dat ik van meer antiquarische voetbalfeitjes – van lang vergeten eindtoernooien tot de Nigeriaanse competitie anno 2011 – op de hoogte ben dan menig ander liefhebber. Deze feitjes zal ik – evenals mijn ervaring als hoofredacteur van diverse tijdschriften – gaan aanwenden om dit initiatief tot een succes te maken. Kleine momentjes en kenschetsen van vergeelde voetbalbladzijden vormen mijn specialisatie – bedoeld om bij elke lezer een ‘aha-erlebnis’ op te wekken."

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: De Jupiler League 2013/2014. Een vooruitblik. - VVV Headlines - 30 augustus 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: