//
Artikel
Artikelen

Promotiedromen 2013/2014. Wat staat er op het menu in de Jupiler League? Deel 1.

Vorig seizoen voorspelden we met wisselend succes het verloop van de Eredivisie. Dit seizoen proberen we het een afdeling lager. Daar, waar het voetbal het dichtst bij de mensen staat, waar stadionlichten volkswijken verlichten en waar jeugdige talenten uit de stad zich kunnen ontwikkelen tot publiekslievelingen en culthelden, begon enkele weken geleden een competitie waarin promotie én degradatie op het spel staan: bijna een noviteit in de afdeling die de naam draagt van het Belgische gerstenat. We geven een kleine voorzet voor het seizoen 2013/2014, waarin we een kenschets geven van wat van het voetbal op de vaak moeilijk begaanbare velden verwacht mag worden. Vandaag de degradanten, morgen andere kanshebbers. Let wel, verwacht er niet teveel van, we zaten er nog wel eens naast.

De degradanten

–          Willem II (begroting: 5.600.000)

Met Ruud Boymans heeft titelfavoriet Willem II de beste spits in de Jupiler League in zijn selectie (bron: www.soccernews.nl)

Met Ruud Boymans heeft titelfavoriet Willem II de beste spits in de Jupiler League in zijn selectie (bron: http://www.soccernews.nl)

De grootste favorieten zijn meestal de teams die de weg terug naar de Eredivisie pogen te vinden na degradatie. Rechtstreekse degradant Willem II maakte vorig seizoen een sympathieke indruk, maar deed in de verste verte niet meer denken aan de ploeg die onder Co Adriaanse ’s lands voetbalhemel trachtte te bestormen. Een paar jaartjes Mark Wotte en wat derderangsaankopen verder, stond het water de Tricolores aan de lippen en deed men geen gekke dingen meer in de Brabantse stad. Dat gebeurt ook dit jaar niet. De club verloor een enorme rits spelers: Phillip Haastrup, die weinig indruk maakte op het hoogste niveau, gooide het bijltje erbij neer en ook basisspelers als Hans Mulder, Marc Höcher en Danny Guijt verlieten Willem II. Bovendien ruilde de Luxemburgse verrassing Aurélien Joachim Tilburg in voor de buren in Waalwijk.

Wél bleef routinier Tim Cornelisse voor de club behouden, die met linksachter Gaby Jallo, centrale verdediger Jordens Peters en nieuweling Freek Heerkens een stabiele defensie zal vormen. Op het middenveld zien we met Niek Vossenbelt, Robbie Haemhouts en Ricardo Ippel spelers die vorig seizoen anoniem meehobbelden bij Tilburgs trots en die dus waarschijnlijk in de Jupiler League prima meekunnen, terwijl de club met Ali Messaoud een enorm talent uit de AZ-opleiding wist te halen.

Voorin zijn de Tilburgers erin geslaagd Ruud Boymans te huren van eveneens AZ. Weet de balvaste spits eens een seizoen blessurevrij te zijn, dan heeft Willem II de beschikking over veruit de beste spits in de Eerste Divisie. Hij wordt vanaf de flanken ondersteund door Terrell Ondaan, afkomstig van Telstar en de natuurlijke opvolger van de verkochte Virgil Misidjan, en Norair Mamedov, die bij PEC Zwolle maar niet wist door te breken. Bovendien heeft coach Jurgen Streppel voor de posities voorin de beschikking over het Braziliaanse duo Renan Zanelli en Bruno Andrade, van wie Jupiler Leaguevolgers laatstgenoemde kunnen kennen van een avontuur bij Helmond Sport, zo’n vijf jaar geleden. Via Sint Truiden en een klein clubje in Sao Paulo – waar ook Zanelli vandaan komt – streek hij neer bij de Tilburgers. In de voorste linie ziet het er bij Willem II sowieso goed uit, aangezien het grootste talent uit de opleiding Jeroen Lumu nu eindelijk zijn belofte zal moeten gaan inlossen. Hoewel de aanvallende middenvelder, die door Streppel vaak ook op de flanken wordt gebruikt, niet het grote vertrouwen van de technische staf lijkt te hebben – die kiest voor meer gevestigde namen – is het een kwestie van tijd voordat de technisch begaafde speler het Koning Willem II Stadion zal ontgroeien.

–          VVV Venlo (begroting 5.000.000)

Met René Trost haalden de Venlonaren een oude bekende binnen. Op de foto wordt hij geflankeerd door Hans Soentjens (links) en Marco Bogers. (bron: www.vvv-venlo.nl)

Met René Trost haalden de Venlonaren een oude bekende binnen. Op de foto wordt hij geflankeerd door Hans Soentjens (links) en Marco Bogers. (bron: http://www.vvv-venlo.nl)

Wat er al een tijdje zat aan te komen, gebeurde het afgelopen seizoen tegen Go Ahead Eagles: VVV nam afscheid van de Eredivisie. Venloos voetbaltrots had het al langer lastig, maar wist jaar in jaar uit ternauwernood degradatie te voorkomen, maar afgelopen seizoen was het dan toch zo ver. Een goed moment om de bezem eens flink door selectie en technische staf te halen, zo moet de leiding in Venlo gedacht hebben. Van huurlingen als Ahmed Ammi, Roland Bergkamp, Aleksander Radosavljevic, Kai Ramsteijn, Nils Röseler en Ismo Vorstermans werd afscheid genomen en ook Robert Cullen, Ricky van Haaren, Bryan Linssen, Marcel Seip, Jeffrey Leiwakabessy en Yanic Wildschut maken de Jupiler League niet meer mee. Ondanks deze exodus is er geen enkele reden tot negativiteit in De Koel: met René Trost is een no-nonsense trainer aangesteld die samen met technisch directeur Wim Dusseldorp een team poogt te smeden waarin eindelijk weer consistentie centraal moet staan.

Met Pim Balkestein werd na Marcel Seip wederom een verdediger opgepikt die gehard werd in de Engelse lagere divisies. Naast hem moet de ervaren Jupiler League-verdediger Jerold Promes ook voor het nodige voetbal van achteruit zorgen. Cultheld Niels Fleuren blijft linksachter en ook rechtsback Guus Joppen kan na een verdienstelijk seizoen in de Eredivisie waarschijnlijk een basisplek tegemoet zien. Linkspoot Quin Kruijsen zal na een succesvolle verhuurperiode in Sittard de positie van linkshalf innemen, terwijl zowel Jeffrey Altheer als de fysiek sterke nieuweling Danny Post (van FC Dordrecht) de meest controlerende positie in het elftal kan innemen. Voor de derde positie op het middenveld is het dringen: met Oguzhan Türk hebben de Venlonaren de beschikking over een voetballer met een prima pass en Barry Maguire heeft veel loopvermogen, maar de voorkeur van Trost lijkt te liggen bij de kleine Japanner Yuki Otsu als meest vooruitgeschoven middenvelder.

In de voorste linie is Randy Wolters de opvolger van Yanic Wildschut, terwijl Jules Reimerink zich bevrijd zal voelen na het ontslag van Ton Lokhoff. Als diepe spits lijkt de rol van Uche Nwofor uitgespeeld – de Nigeriaan wordt waarschijnlijk snel verkocht vanwege het sterk op de begroting drukkende salaris. In plaats daarvan zijn Limburger Prince Rajcomar en Leon de Kogel (gehuurd van FC Utrecht) aan de selectie toegevoegd. Al met al staat er in Venlo een uitgebalanceerde selectie, die onder leiding van de prima trainer René Trost waarschijnlijk wel om het kampioenschap mee gaat doen.

Morgen verschijnen op hier de andere kanshebbers op promotie. Welke clubs zijn het aan hun stand verplicht om mee te doen om de bovenste plaatsen en welke clubs deden het de afgelopen seizoenen goed? Lees morgen verder, op De Skybox.com!

Over Remy Maessen

"Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was zaterdagmiddag rond een uur of twee. Die ochtend had ik – als voorhoedespeler van de D-jeugd van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclub KVC – waarschijnlijk weer wat kansen om zeep geholpen en ik zat inmiddels huiswerk te maken. Mijn vader, toenmalig bestuurslid van VVV, vroeg of ik zin had om die avond samen met hem naar ‘De Koel’ – nog steeds Neerlands meest pittoreske voetbalstadion – te gaan voor de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch. De Venlonaren hielden het Den Bosch van Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling op 1-1 en mijn liefde voor het spelletje was geboren. Inmiddels, 14 seizoensgidsen van Voetbal International verder, ben ik bijna afgestudeerd als parlementair historicus en durf ik te zeggen dat ik van meer antiquarische voetbalfeitjes – van lang vergeten eindtoernooien tot de Nigeriaanse competitie anno 2011 – op de hoogte ben dan menig ander liefhebber. Deze feitjes zal ik – evenals mijn ervaring als hoofredacteur van diverse tijdschriften – gaan aanwenden om dit initiatief tot een succes te maken. Kleine momentjes en kenschetsen van vergeelde voetbalbladzijden vormen mijn specialisatie – bedoeld om bij elke lezer een ‘aha-erlebnis’ op te wekken."

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Promotiedromen 2013/2014. Wat staat er op het menu in de Jupiler League? Deel 2. | - 30 augustus 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: