//
Artikel
Artikelen

De tegenvallers. De Eredivisie 2012/2013 met het oog op de spelers. Deel 2

De competitie zit erop. Er komen nog wat toetjes aan, maar de officiële 34 wedstrijden zijn gespeeld. De tijd van lijstjes is in de voetbalwereld dus aangebroken. Ook De Skybox kijkt terug. We doen dat binnenkort aan de hand van onze voorspelling, maar omdat dat waarschijnlijk erg confronterend wordt, stellen we het uit middels ons Top- en Flopelftal van het jaar. In navolging van Remy’s special over het elftal van het jaar, vertelt Boudewijn vandaag over zijn keuze voor het laatstgenoemde team. Wie viel er door de mand deze competitie? Wie kon de hoge verwachtingen niet waar maken? Wie gaat als flagrante flop de boeken in? Je leest het hier.

De basisopstelling

Doelman

Filip Kurto

Roda JC en Polen. Het leek een lang gekoesterd huwelijk te zijn. Het succes van Przemyslaw Tyton smaakte naar meer. Spits Mikolaj Lebedynsky dolf het onderspit tegen de verrassend geslaagde Frank Demouge, de spits die in de Engelse caféregionen regelmatig de bank warm hield maar in de Eredivisie aan de lopende band scoorde. Desalniettemin haalden vooral twee andere Polen de kranten. Reservekeeper Matéusz Prus en eerste doelman Filip Kurto wisselden niet zonder reden stuivertje onder de Zuid-Limburgse lat. De gezegdes ‘lood om oud ijzer’ en ‘van de regen in de drup’ vochten om voorrang bij het aanschouwen van de twee doelmannen. Alsof de scouts van Roda JC erin waren geluisd en niet een stijlvolle doelman, maar goedkope loodgieter onder de lat hadden binnengehaald. “Kurto en zonen schilderwerken. Daar kunt u op bouwen”, het klinkt als een veelgehoord cliché in de Limburgse bouwwereld. Met een defensie vol middelmaat was een goede keeper echter broodnodig voor de punten. Helaas stond Kurto onder de lat en duikt Roda JC de nacompetitie in.

Rechtsachter

Mathias ‘Zanka’ Jörgensen

Maandagavond, 13 mei 2013. Op de bijvelden van de Herdgang loopt een lange gedaante.  Niemand die er om maalt. Terwijl de zomerregen de velden teistert wordt de lange verdediger aan alle kanten voorbij gesneld. Met de zon verdwijnt ook de geest. Hoe anders was de situatie afgelopen zomer. Binnengehaald als de langgekoesterde opvolger van de Braziliaanse stopper Alex werd deze voetballer een grote toekomst toebedeeld. Een bekerwedstrijd tegen Achilles en een competitiekraker tegen Feyenoord in de Kuip spoelden in één teug het enthousiasme weg. Mathias ‘Zanka’ Jörgensen liet in 90 minuten zien waarom Feyenoord’s Jean-Paul Boëtius zo’n groot talent is en waarom hij in de potpourri van onbeduidende miskopen zal verdwijnen. Het resultaat heette nog een seizoen lang Marcelo – Bouma: één van de hoofdredenen waarom PSV geen kampioen is geworden. De zoektocht naar een nieuwe Alex gaat verder, en ‘Zanka’ loopt zijn rondjes op de Herdgang. Zachtjes klettert de regen op de dug-outs.

Centraal in de defensie (rechts)

Marcelo

“Als ik zo goed blijf spelen, denk ik dat ik een kans maak”: het zijn de woorden van de Braziliaanse PSV-verdediger Marcelo. Nee, de stopper heeft het niet over een kans op de jackpot van de Lotto, maar over een transfer naar FC Barcelona. U leest het goed: Barcelona. De club van Messi, Xavi, Iniesta en Fabrégas. Echter nooit het eindstation voor de Braziliaanse stopper. In de wandelgangen op de Herdgang is bekend dat Marcelo van de 43 tegengoals dit jaar bij minstens 30 goals betrokken is geweest. Zonder inzicht, slap in de duels en erg onzorgvuldig in de opbouw: wekelijks waren de PSV-fans getuige van het erbarmelijke optreden van de Braziliaanse verdediger. Hoop op beter is tevergeefs: technisch directeur Marcel Brands lichtte onlangs de driejarige optie in het contract van de schlemielige Braziliaan. Een transfer naar Barcelona zit er voor Marcelo wel in, maar alleen als Peter Langhout trainingskampen gaat organiseren onder de Catalaanse zon.

Centraal in de defensie (links)

Philip Haastrup

Geen flop-11 compleet zonder een blik op de nummer laatst te werpen. Hoe sympathiek Willem II ook beleid voerde en hoe vaak de spelers het enthousiasme van hun trainer Jurgen Streppel op het veld symboliseerden, het elftal bleef armoe troef. Dieptepunt was centrale verdediger Philip Haastrup, die in de Brabantse burelen van Helmond Sport al nimmer opviel, maar nu wekelijks te zien was in een foutenfestival. Een verdediger die vaak de samenvattingen van de NOS haalt is vaak geen goed signaal en Haastrup was geen uitzondering. Volgend jaar wacht een strijd tegen de Jessy Mayeles en Patrick Nkoyi’s van deze wereld in de Jupiler League: de spitsen uit de Eredivisie hebben er een vrije doortocht minder door. Ook over zijn teamgenoot Kees van Buuren zullen overigens weinig spitsen nachtmerries hebben gekregen.

Linksachter

Jetro Willems

Het adagium ‘stilstand is achteruitgang’ was dit seizoen zondermeer van toepassing op voormalig Oranje-international Jetro Willems. De man die op het EK van 2012 het vertrouwen kreeg van bondscoach Bert van Marwijk bleek niet bestand tegen de druk die het international zijn met zich mee brengt. Onnozele rushes, dom balverlies en flegmatiek verdedigen verdoezelen het talent van de jonge back. Leeftijd zegt echter niet alles. Succescoaches Frank de Boer en Ronald Koeman wijzen er niet voor niets op dat wie goed genoeg is, ook oud genoeg is. Niet alleen op het veld wist Willems weinig potten te breken, maar ook buiten de lijnen wist de jonge back zich veelvuldig te misdragen. Voor een speler die desalniettemin van de toren blaast dat hij zichzelf als volwaardig international beschouwt, is het te hopen dat wijsheid met de jaren komt. Anderzijds kan Willems zomaar in de sporen van voormalig talent Royston Drenthe treden om over een paar jaar dollars staan te rapen in de Russische wildernis.

Rechtshalf

Rajiv van La Parra

Het gemis van Luciano Narsingh bij Heerenveen liet zich duidelijk voelen dit jaar. Veel werd er verwacht van ’s mans opvolger Rajiv van La Parra, opgegroeid in de straten van Rotterdam en halfbroer van PSV’er Georginio Wijnaldum. Nergens wist de buitenspeler de verwachtingen waar te maken. Flegmatiek in zijn acties, te vaak op eigen succes belust en vooral te veel rendementsloze poeha: Van La Parra bleek niets meer dan het stereotype mooiweervoetballer. Dat Van La Parra enige tijd geleden met teveel alcohol op de openbare weg te vinden was en zijn auto Total loss reed tegen een Friese boom was het vlaggetje in een drol van een seizoen.

 

 

Centraal op het middenveld (rechts)

Lukas Marecek

7300MarecekHet is een bekend fenomeen in de transferwereld. Een van zonnebril voorziene zaakwaarnemer met een overhemd dat op half zes openstaat onder een te ruim zittend en van pochet voorzien colbertje die een club benadert met een dvd van één van zijn contractspelers. Jaar in jaar uit tuimelen er weer veel te veel clubs in. De eigen jeugd is de dupe van een beleid dat op toeval of geldbejag – het ‘Ik heb die jongen ontdekt’-syndroom – gebaseerd is. Marco van Basten viel zoals wel vaker in deze valkuil met het binnenhalen van videobandaankoop Lukas Marecek, een verdedigende middenvelder die bij Buitenpost 9 niet op zou vallen. De Heerenveenjeugd bleef troosteloos achter op de winderige bijvelden in Heerenveen, terwijl Anderlecht-huurling Marecek een jaar lang de tijd kreeg om het ongelijk van de scouts te bewijzen. Over tien jaar duikt de naam Marecek op tussen de Abgar Barsoms en Henry Onwuzuruikes van deze wereld in de lijstjes van de grootste Friese miskopen ooit. Triest.

Centraal op het middenveld (links)

Nourdin Boukhari

NourdinBoukhari1Het feit dat de beste man op amateurbasis werd binnengehaald duidde al op twijfel. Twijfel die terecht bleek. In de strijd om degradatie liet RKC Waalwijk zien dat het geen lessen kon trekken uit het verleden. Onder de bezielende leiding van Boukhari werd Sparta Rotterdam al eens richting Jupiler League geloodst en ook bij NAC Breda, Ajax en obscure buitenlandse avonturen in Saudi-Arabië wist de flegmatieke middenvelder met het zo verkeerde zelfbeeld geen potten te breken. Dat was dit seizoen in Waalwijk niet anders. Een relatief sterke defensie ten spijt, het gepriegel van Boukhari op het (aanvallende) middenveld van de Brabanders kon in niets verhullen dat de koek bij de nimmer succesvolle voetballer toch echt definitief op is. Nul doelpunten in 24 wedstrijden zijn de kille cijfers voor een middenvelder die regelmatig in scoringspositie dient te komen. Als klap op de vuurpijl sloot Boukhari het seizoen in stijl af met een nodeloze rode kaart. Een voorspelbaar einde voor een historisch voorspelbare miskoop.

Linkshalf

Jerson Cabral

226191_fullimage_SC Heerenveen_FC Twente Cabral_205x250Met veel bombarie haalde FC Twente in een ‘spraakmakende deal’ Feyenoorder Jerson Cabral binnen in een ruil met de eveneens tegenvallende Wesley Verhoek, die op zijn beurt naar Rotterdam-Zuid verkaste. Een klein seizoen verder blijkt de voetballer Cabral haast spoorloos. In Rotterdam-Zuid was de jonge buitenspeler reeds de laan uitgestuurd wegens onhandelbaar gedrag. Tussen de Twentse nouveau riche wist de flegmatieke buitenspeler zich echter zondermeer te vermaken: zo erg dat zijn buurtgenoten woningcorporatie Domein benaderden wegens overmatig drankgebruik, straatrace-taferelen, nachtelijke feesten en intimidatie door de visite in huize Cabral. Allemaal zaken die een veelbelovende voetbalcarrière om zeep lijken te helpen. Volgend jaar maakt De Skybox de balans op en weten we of het gedaan is met de carrière van Jerson Cabral.

Achter de spits

Daniël de Ridder

7300Deridder“Mijn spel is meer dan alleen acties maken. Ik denk dat ik ook een bepaalde rust kan geven aan dit elftal”, het zijn de wijs bedoelde woorden van Daniël de Ridder medio 2012, oude bekende van Heerenveentrainer Marco van Basten en zomeraankoop van de Friezen. Een seizoen later blijkt van De Ridder weinig terecht te zijn gekomen. De man die jaar na jaar flopte en toch meende binnen te komen als gelouterde prof wist weinig meer te brengen dan uitgebluste dribbels, halfzachte steekballen en een conditie die deed denken aan good old Andy van der Meijde bij PSV. Hét bewijs dat ingezakte routiniers als de Ridder weinig waarde meer bezitten. Na het echec in Heerenveen lijkt een uitgeleide in de Jupiler League de enige uitweg. Misschien dat AFC Almere City nog een ervaren speler zoekt die “het verlengstuk van de trainer” uit wil hangen?

Diepe spits

Charlton Vicento

225928_fullimage_ADO Den Haag_Charlton Vicento of ADO Den Haag_205x250Het is al vaker gezegd op de Skybox, maar het blijkt eens te meer. Een goede mentaliteit is noodzaak voor het welslagen van een voetbalcarrière. Dat blijkt bij ADO-aanvaller Charlton Vicento een terugkerend probleem. Daar waar hij twee jaar geleden nog antisemitische leuzen stond te joelen in het supportershome van de Haagse trots, haalde Vicento dit jaar ook louter op negatieve wijze de media. Drie goals in een heel seizoen zijn erg mager voor een aanvaller die beweert van hoog niveau te zijn. Het debuut van Vicento in de Amsterdam ArenA medio 2009 beloofde al niet veel goeds en die vrees lijkt terecht. Elf doelpunten in 84 wedstrijden voor ADO Den Haag zijn geen moyenne om trots op te zijn. Het aantal disciplinaire schorsingen benadert dit aantal. De kers op de taart verscheen toen Vicento zijn seizoen aan gort schopte met een schandalige overtreding in de slotwedstrijd tegen FC Zwolle. Ziedend banjerde de aanvaller richting kleedkamer. Een déjà vu in een boek dat gesloten lijkt.

 

 

Bankzitters

Luciano da Silva

Hoewel PSV met Boy Waterman een keeper onder de lat had staan die Andreas Isaksson zeker niet uit het geheugen zou keepen, zijn de meeste punten dit jaar verspeeld in de Euroborg. Luciano da Silva, 1.79m lang en daarmee niet in staat om de lat aan te tikken bleek een bron van onzekerheid in het hoge noorden. Hoewel technisch directeur Hans Nijland er alles aan deed om de fans te doen geloven dat ze met Luciano een zeldzame goede keeper uit Brazilië bezaten, was de realiteit anders. ’s Mans rare capriolen en onmogelijke blunders deden haast geloven dat opvolger Marco Bizot een goede keeper was.

Etienne Reijnen

Het vertrek van Niklas Moisander deed zich voelen bij AZ. Vooral omdat diens opvolger Etienne Reijnen de snelheid bezat van een tractor, de draaicirkel van een vrachtwagen, de kracht van een ‘Made in Taiwan’-stofzuiger en de techniek van een aanhangwagen. Hoewel de reeds jaren versleten Rob Wielaert en Wilfred Bouma openlijk solliciteerden voor een plek in deze flop 11, bleken de prestaties van Reijnen – Jupiler League exponent bij uitstek – de doorslag te geven.

Milano Koenders

De term ‘mooiweerverdedigen’ duidt op enkele symptomen: het inzetten van tackles met als doel de televisiekijker te overtuigen van je inzet; het halfbakken ingrijpen in duels en verwijtend naar medespelers kijken; het dribbelen in de eigen achterhoede ten behoeve van het tonen van je opbouwende skills en het verdoezelen van een gebrek aan kwaliteit door een loopje te etaleren waar Franz Beckenbauer zich niet voor zou schamen. In navolging van de Serginho Greene’s en David Mendes da Silva’s van deze wereld is Milano Koenders de volgende exponent van deze lichting. Een plek in de flop 11 meer dan waard. De keuze was dit seizoen overigens lastig in de defensie: zoals gemeld hadden we middels Fredje Bouma met veel plezier de PSV-defensie gecompleteerd, maar ook FC Twente-verdediger Edson Braafheid, Roda-libero Rob Wielaert en N.E.C.-flop Daan Bovenberg dongen dit seizoen veelvuldig naar een nominatie.

Geert-Arend Roorda

De verwachtingen bij NEC waren hooggespannen bij het aantrekken van middenvelder Geert-Arend Roorda. Jarenlange blessures met een spaarzaam succesvol seizoen op Kralingen bij Excelsior konden in Nijmegen geen positief vervolg krijgen. De minuten die Roorda maakte vielen stuk voor stuk tegen, waardoor de zo gehoopte aanwinst al snel verdween naar de bank van de Goffert. Voetballen kan Roorda zeker, maar volgend jaar mag er meer, veel, meer verwacht worden van de ooit zo dynamische middenvelder. Daarmee staat Roorda – in feite samen met miskoop Evander Sno – symbool voor een teleurstellend Nijmeegs seizoen.

Amin Affane

Het blaft wel, maar het bijt niet. Het verhaal van Chelsea-huurling Amin Affane bij Roda JC. Een kapbeweging hier en een schaar daar, het resultaat was er niet naar. Een plek in het tweede  elftal resulteerde in misgenoegen van het zichzelf miskende talent, die daardoor een enkeltje Londen eiste. Roda JC had het ook wel gezien met de speler die zich te groot voelde voor het leven in ‘the bright side of life’ die Parkstad Limburg heet. Terug in de verdoemenis verdween de notoire lastpak die Affane is gebleken. Affane blijft oud-Roda JC speler Willem Janssen en dit seizoen kortstondig VVV’er Marcel Meeuwis met deze capriolen ruim voor.

Filip Kostic

Ruim 1.2 miljoen legde FC Groningen in de zomerstop neer voor de spiritueel opvolger van sensatie Dusan Tadic. Een seizoen en vijf wedstrijden later is de man met het hoge prijskaartje verdwenen: Filip Kostic gaat de boeken in als peperdure miskoop. Met concurrenten als Andraz Kirm, David Teixeira en Leandro Bacuna geen basisplek vergaren is knap. Het kost-iets en dan heb je niets. Jammer.

Genero Zeefuik

Nee, het was niet Fats Domino of BB King die dit seizoen in de spits stond bij FC Groningen. Ook Collins John was nog steeds nergens opgespoord. Met een teller op de weegschaal die de 100 kg benaderde viel Zeefuik vooral letterlijk op in de Euroborg. Het groenwitte shirt van een energiebesparend concern stond wekelijks strak om Zeefuiks buik gespannen, terwijl de corpulente spits het net maar vier keer deed bollen in 27 wedstrijden. Een voetballer met het postuur van een darter of curlingspeler die ook nog eens niet presteert verdient maar één oordeel: ongeschikt voor het niveau dat de Eredivisie zou moeten behelzen.

Trainer

Robert Maaskant / Maurice Steijn

De één de charlatan, de ander de simpele werker. Geen van beiden wist het seizoen goed af te sluiten. De flamboyante Robert Maaskant viel niet goed in het nuchtere pulletje in het groenwitte noorden van FC Groningen, terwijl ADO-trainer Maurice Steijn een elftal boetseerde naar zijn eigen karakter: hard werken, weinig voetballen. Voetballers als Vito Wormgoor, Kenneth Omeruo en Tom Beugelsdijk weten van het opstropen van de mouwen betekent, maar schieten voetbaltechnisch zondermeer tekort. Hoewel Steijn ADO vorig jaar naar behoren liet presteren, was een plek in de grauwe middenmoot alles dat er in zat. De trainerstandem weet het vanwege de complementariteit van beide namen nipt te winnen van eveneens geflopte trainers als de alweer vergeten Twentse volksheld Steven McClaren, de mislukte comeback-kid Dick Advocaat en VVV-trainer Ton Lokhoff, die zijn elftal naar zijn hand liet voetballen: zonder enige flair of charisma.

Over Boudewijn Wijnacker

"Voetbal is voor mij meer dan datgene dat zich binnen de lijnen afspeelt. Als cultuurhistoricus en stadsgeograaf ben ik van mening dat het bestaan van een BVO kan bijdragen aan de identiteit, historie en het karakter van een dorp, stad of regio. Vooral het mannelijke deel van een stedelijke populatie kent vaak een sterke affiniteit met een plaatselijke voetbalvereniging. Het is deze invloed van een voetbalvereniging op de samenleving die voor mij de drijfveer vormt voor het oprichten van De Skybox met mijn zeer gewaardeerde collega’s. Mijns inziens blijft dit spanningsveld tussen maatschappij en voetbal onderbelicht in overige voetbaltijdschriften en websites: voor zakelijke verslagen van gespeelde wedstrijden verwijs ik je dan ook graag door naar andere webpagina’s. Daar waar mijn collega’s meer thuis zijn in de internationale naam en faam van het voetbal, duik ik graag in de spelonken van het Nederlandse betaalde voetbal, met name de Eerste Divisie. Voetbal staat hier dicht bij de mensen, getuige de van een gratis seizoenskaart voorziene fans van Helmond Sport, die vanaf hun tuinstoelen op het dak van het schuurtje in de eigen tuin het vaak matige voetbal gade kunnen slaan. De lezer kan van mij licht cynische beschouwingen van opmerkelijke gebeurtenissen verwachten, die zich zowel binnen als buiten de lijnen afspelen. Bovendien zal ik me focussen op nostalgisch getinte artikelen, analyses van de cultuurhistorische waarde van door de tand des tijds aangetaste voetbalstadions en odes aan vergeten voetballers."

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: