//
Artikel
Artikelen

De play-offs om promotie en degradatie. Deel 3: dromen en nachtmerries

Hartverwarmend was het beeld. Wie niet beter wist, zou denken dat er een kampioenschap op het spel stond, maar niets is minder waar. In het normaliter zo klinische Gelredome waren het de massaal toegestroomde Willem II-supporters die het afgelopen weekend voor de sfeer zorgden. Ze zijn vaak geroemd, de supporters van de Tilburgse trots, die ondanks de misère van hun club op een positieve manier achter hun club bleven staan. Toch waren er na de wedstrijd in Arnhem de eerste wanklanken. Alweer een nederlaag was zelfs voor de meest positieve Tilburger moeilijk te verkroppen. Het Eredivisieschap van Willem II lijkt beperkt te blijven tot één seizoen. Wie zijn de voornaamste kanshebbers om hun plek in te nemen? En wat gaat de promotie-/degradatiestrijd opleveren? De Skybox geeft een voorzet. Vandaag sluiten we af met deel drie, over de naderende play-offs die voor sommige clubs verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Limburgse onderonsjes en onvoorspelbare krachten

In de play-offs spelen de laagstgekwalificeerde teams uit de Jupiler League eerst tegen elkaar. Zoals het er nu uitziet zullen deze wedstrijden gaan tussen Go Ahead en FC Dordrecht en Fortuna Sittard en De Graafschap. Vooral de laatste wedstrijd zou een opmerkelijk treffen zijn: de begroting van Fortuna is meer dan vier miljoen euro lager dan die van de Superboeren.

Roda JC - Fortuna Sittard kan een pikant duel worden

Roda JC – Fortuna Sittard kan een pikant duel worden

Go Ahead of FC Dordrecht zal naar alle waarschijnlijkheid tegen VVV Venlo spelen. Zelfs voor een VVV in de huidige vorm moet dat geen zware klus worden. Beide teams hebben geen indrukwekkende staat van dienst en steken ook niet in dermate grootse vorm om De Koel plots te laten sidderen. De andere wedstrijd gaat tussen de andere onfortuinlijke club die onder de streep belandt en Fortuna of De Graafschap. Zou dit Roda JC-Fortuna Sittard worden, dan hebben we een pikant duel om naar uit te kijken. Echter, ook het ervaren en kapitaalkrachtige De Graafschap kan zomaar een Eredivisieclub het vuur aan de schenen leggen.

De andere wedstrijden, die waarschijnlijk Sparta-Helmond en MVV-Cambuur (of Volendam) worden, leveren interessante confrontaties op. Helmond en MVV zijn de underdogs, die met vooral veel jonge spelers de kapitaalkrachtigere grootmachten als Sparta – en in mindere mate  Cambuur en Volendam – in bedwang moeten zien te houden. Go Ahead, Dordrecht of VVV zal spelen tegen de winnaar van MVV-Cambuur: een tweede Limburgs onderonsje lonkt. De andere kant van het programma lijkt echter zwaarder. De nummer 16 van de Eredivisie kan zijn borst natmaken. Als eerst al de peperdure selectie van De Graafschap of de goedbedoelende voetballers van Fortuna zijn bedwongen, kan best wel eens Sparta wachten. De twee rijkste clubs van de competitie zitten in deze kant van het schema. Roda of RKC Waalwijk krijgt het waarschijnlijk dus nog lastiger dan VVV.

Perspectief: balanceren tussen faillissement en handhaving

Slechts een enkeling van de genoemde Jupiler League-clubs heeft veel te zoeken op het Eredivisiepodium. Zwolle stak feitelijk al twee seizoenen lang boven de partijen uit in ’s lands tweede competitie en het succes is dan ook niet onverwachts. De min of meer toevallige promotie van Willem II laat zien dat een teleurstellend seizoen zelfs door een positiviteitsgoeroe als Jurgen Streppel moeilijk uit te leggen valt en eigenlijk kan voor alle van de genoemde clubs hetzelfde gaan gelden.

Met geld strooien bij promotie lijkt allang niet meer zaligmakend.

Met geld strooien bij promotie lijkt allang niet meer zaligmakend.

Volendam zette enkele seizoenen geleden de toon. In de geschiedenis waren veel clubs ondanks grote investeringen de boot in gegaan en zo bijna failliet in de Jupiler League gekomen. De mannen aan de Dijk maakten een breuk met de traditie en gaven geen stuiver extra uit na de promotie. Daarop werd kansloos gedegradeerd, maar kwam de toekomst van de Volendammers niet op het spel te staan. Verschillende clubs volgden het voorbeeld, vaak met een degradatie tot gevolg (zie Willem II dit seizoen). Het valt dan ook te verwachten dat het nuchtere beleid aan het IJsselmeer van Eredivisiebehoud geen halszaak maakt en we komend seizoen ‘gewoon’ gaan kijken naar Henny Schilder, Gerry Koning, Michiel Kramer en Jack Tuyp – als zij bij de club blijven, eventueel aangevuld met wat transfervrije Jupiler Leaguespelers. Verstandig, maar geen spektakel aan de Dijk.

Hetzelfde zal waarschijnlijk gelden in Helmond. Onder de rook van PSV, en in de buurt van Venlo en Nijmegen, is weinig plek voor nóg een Eredivisieclub. De enige spelers die in Helmond over Eredivisie-ervaring beschikken, werden al eens gewogen en te licht bevonden – of, in het geval van Ferry de Regt, vooral te traag. Eric Meijers laat echter zien van een elftal dat het begrotingstechnisch  maximaal tot de middenmoot kan schoppen, een topploeg te kunnen maken. Zou hij dat trucje in de Eredivisie kunnen herhalen?

Beleid en geld

Ook de vernieuwende analyses 'achter de poorten van het Kasteel' zetten vooralsnog weinig zoden aan de dijk.

Ook de vernieuwende analyses ‘achter de poorten van het Kasteel’ zetten vooralsnog weinig zoden aan de dijk.

Voor Sparta en Cambuur – maar, gek genoeg ook voor De Graafschap – gelden andere wetten. Sparta heeft een trouwe schare fans, een rijke traditie, een goede opleiding  en een huizenhoge begroting en  heeft daarmee in potentie meer Eredivisiedraagvlak dan pakweg RKC of zelfs Heracles Almelo. Groot verschil tussen Sparta en de genoemde clubs is dat een consistente lijn in het beleid van de Rotterdammers lastig te vinden is. Het camera-echec van dit seizoen is in dat opzicht exemplarisch. Cambuur is de hoofdstad van Friesland en kent ook een trotse en trouwe achterban. De slag met de naburige club uit het dorp Heerenveen is dan wel verloren, maar de hoofdstad van Friesland zou best een stabiele Eredivisieclub kunnen herbergen. Steun uit het zakenleven – van onder anderen Alex Pama – zorgde in Cambuur in het verleden niet alleen voor financiële injecties: vaak wilden de geldschieters ook invloed en rolden zo nu en dan beleidsmakers met elkaar over straat. Weet iemand die krachten te kanaliseren – zoals Riemer van der Velden dat bij de buurman succesvol deed – dan is er absoluut hoop in Leeuwarden. Over De Graafschap is al voldoende gezegd. Financieel kan de club aanhaken, qua ervaring staat er een aardige ploeg en de club liet seizoenenlang zien hoe de club een toegevoegde waarde was voor de Eredivisie. Ook hier leidde – met het gedwongen vertrek van Darije Kalezic, het snelle ontslag van Andries Ulderink en de lachwekkende vertoningen onder leiding van Richard Roelofsen – wanbeleid tot een onherroepelijke degradatie. Het beleid toont Sparta-trekjes: trouwe superboeren zagen met onder anderen Leen Looijen, Sietze Veen, Clémence Ross-Van Dorp en Han Berger een heleboel hemelbestormers in en uit lopen, allen vooral gezegend met veel ambities, maar vooralsnog zonder resultaat.

MVV is een vreemde eend in de bijt. Ja, de club doet Helmond Sport-achtig zuinig met salarissen en doet onder René Trost helemaal geen gekke dingen. Het lijkt dan ook een club die bij een mogelijke promotie op een Willem II-manier kansloos de boot in gaat, omdat er te weinig ervaring op het veld staat en de club zich niet in de schulden wil steken om Eredivisie-behoud te bewerkstelligen. Toch spreken we hier over Maastricht, hoofdstad van Limburg en thuisbasis van een trouwe, grote groep fans. Hoewel Zuid-Limburg te lijden heeft onder vergrijzing en werkloosheid en de regio daarmee steeds armer ljkt te worden, weet Roda vooralsnog steeds te overleven. Klaarblijkelijk is er toch geld voorhanden om in een voetbalclub te investeren. Waarom zou een club uit de hoofdstad van Limburg, die bovendien een veel betere opleiding heeft dan de Kerkradenaren – en inmiddels ook betere contacten in het Belgische voetbal – dat dan niet kunnen? Als het resterende bedrijfsleven in Zuid-Limburg achter MVV gaat staan – het huidige MVV, dat een veel herkenbaarder en regionaler gezicht heeft dan Roda JC, lijkt daar een uitstekende kandidaat voor – dan is er veel mogelijk in Maastricht. Oude wonden zijn echter nog niet helemaal dicht: de tijd waarin MVV symbool stond voor arrogantie, poenerigheid en paniekvoetbal, ligt nog wat vers in het geheugen. Met het huidige beleid kan van MVV echter op korte termijn daadwerkelijk in de gunst van de Zuid-Limburger komen.

Het degradatiespook en de rode cijfers

Een degradatie voor Willem II is geen drama, daarmee hielden de Tilburgers al het hele seizoen rekening. Voor VVV-Venlo is het een veel ernstiger scenario: stadionplannen kunnen wellicht opnieuw – en ditmaal voorgoed? – in de ijskast en met aan de deur kloppende clubs als Helmond Sport en MVV kan de Venlose club hard vallen. Tel daarbij op dat de opleiding van VVV niet is meegegroeid met het eerste elftal en VVV zou een veel hardere klap krijgen bij degradatie dan enkele seizoenen geleden, toen met Honda, Schaken, Calabro en Ahahoui meteen weer een kampioenschap kon worden bewerkstelligd.

Er vloeiden dit seizoen al tranen bij Roda JC-speler Danilo. Hoeveel klappen kan het team nog aan?

Er vloeiden dit seizoen al tranen bij Roda JC-speler Danilo. Hoeveel klappen kan het team nog aan?

Roda JC zit in een soortgelijke spagaat. Een niet bepaald hoogstaande opleiding, een moeilijke financiële situatie en de hete adem van MVV (en zelfs Fortuna) in de nek voelend, komt degradatie op een heel onaangenaam moment. Het stadion zit zelfs in de Eredivisie lang niet altijd vol en bij een degradatie dreigt een Fortuna-scenario met enkele zeer magere jaren. Met de gehuurde Danilo, Tamata en Demouge, de – zeker bij een degradatie – waarschijnlijk vertrekkende Malki en de op zijn retour zijnde Wielaert, verdwijnt het hart uit de ploeg. Die is, zonder degelijke opleiding, moeilijk op te vangen. Voor RKC Waalwijk lijkt een snelle terugkeer eveneens een lastig verhaal te worden: het heeft een uitstekende defensie en een prima doelman, zoals gemeld. De kans is echter erg groot dat al die spelers in de zomer de deur uit lopen. Bij een degradatie zal dat proces alleen maar bespoedigd worden. Voordat RKC – dat een saneringsoperatie pas achter de rug heeft – van een dergelijke klap kan bekomen, zijn er alweer jaren verstreken.

Samenvattend kan wel gesteld worden dat de play-offs om promotie en degradatie om veel meer gaan dan pakweg de play-offs om Europees voetbal. Hier hebben we het over de toekomst van voetbalverenigingen. Welke club kan doorstoten naar het linkerrijtje? Welke club kan structureel in de Eredivisie blijven? Is er een club die het concept van Heracles Almelo kan kopiëren? Wordt FC Volendam het nieuwe Willem II en degradeert ook de IJsselmeerclub kansloos? Komt er in Leeuwarden eindelijk iemand die de Friese krachten kan bundelen en wordt er op het Kasteel en op e Vijverberg eindelijk consistent beleid gevoerd? Hoe reageren clubs op degradatie? De play-offs gaan het uitwijzen. De Skybox zit er klaar voor!

Over Remy Maessen

"Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was zaterdagmiddag rond een uur of twee. Die ochtend had ik – als voorhoedespeler van de D-jeugd van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclub KVC – waarschijnlijk weer wat kansen om zeep geholpen en ik zat inmiddels huiswerk te maken. Mijn vader, toenmalig bestuurslid van VVV, vroeg of ik zin had om die avond samen met hem naar ‘De Koel’ – nog steeds Neerlands meest pittoreske voetbalstadion – te gaan voor de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch. De Venlonaren hielden het Den Bosch van Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling op 1-1 en mijn liefde voor het spelletje was geboren. Inmiddels, 14 seizoensgidsen van Voetbal International verder, ben ik bijna afgestudeerd als parlementair historicus en durf ik te zeggen dat ik van meer antiquarische voetbalfeitjes – van lang vergeten eindtoernooien tot de Nigeriaanse competitie anno 2011 – op de hoogte ben dan menig ander liefhebber. Deze feitjes zal ik – evenals mijn ervaring als hoofredacteur van diverse tijdschriften – gaan aanwenden om dit initiatief tot een succes te maken. Kleine momentjes en kenschetsen van vergeelde voetbalbladzijden vormen mijn specialisatie – bedoeld om bij elke lezer een ‘aha-erlebnis’ op te wekken."

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: VVV staat al jarenlang stil. Uittocht van voetbalkennis gelogenstraft | - 28 mei 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: