//
Artikel
Artikelen

De play-offs om promotie en degradatie. Deel 2: promotiehoop lonkt

Hartverwarmend was het beeld. Wie niet beter wist, zou denken dat er een kampioenschap op het spel stond, maar niets is minder waar. In het normaliter zo klinische Gelredome waren het de massaal toegestroomde Willem II-supporters die het afgelopen weekend voor de sfeer zorgden. Ze zijn vaak geroemd, de supporters van de Tilburgse trots, die ondanks de misère van hun club op een positieve manier achter hun club bleven staan. Toch waren er na de wedstrijd in Arnhem de eerste wanklanken. Alweer een nederlaag was zelfs voor de meest positieve Tilburger moeilijk te verkroppen. Het Eredivisieschap van Willem II lijkt beperkt te blijven tot één seizoen. Wie zijn de voornaamste kanshebbers om hun plek in te nemen? En wat gaat de promotie-/degradatiestrijd opleveren? De Skybox geeft een voorzet. Vandaag deel twee, over promotiehoop, consistent beleid en Rotterdams opportunisme.

Doordacht beleid, clubliefde en Fries kapitaal

Jack Tuyp hoort al jarenlang bij de beste spelers in de Jupiler League

Jack Tuyp hoort al jarenlang bij de beste spelers in de Jupiler League

Met nog één wedstrijd op het programma zijn er nog twee clubs in de race voor het kampioenschap in de Jupiler League. De beste papieren hebben de mannen uit het katholieke vissersdorp Volendam. In Volendam wordt al seizoenenlang met de schijnbare wetmatigheid dat degene met de hoogste begroting ook de hoogste ogen gooit getart. Het is opzienbarend hoe in het Noord-Hollandse dorp op allerlei manieren landelijke concurrenten het nakijken wordt gegeven: in verschillende sporten, maar ook op andere vlakken: Volendam lijkt iets ongrijpbaars te bezitten. Aan de hand van de toch niet bepaald met een gigantisch imago gezegende Hans de Koning, ontwikkelt zich dit seizoen een elftal met veel ervaring zich tot kampioenskandidaat. Gerry Koning, Henny Schilder en Jack Tuyp zijn geboren Volendammers die de ervaren as van het elftal vormen. Aangevuld met schaduwspits Michiel Kramer, die ook al jarenlang aan de Dijk speelt en spelers als Paul de Lange (die al seizoenenlang bij de beste middenvelders in de Jupiler League hoort), Nick Coster (oa. ex-ADO), Raymond Fafiani (niet doorgebroken bij Twente en Vitesse, maar een verdienstelijke en bovenal ervaren buitenspeler op Jupiler League-niveau), maar ook Nick Tol, Robert Mühren, Brandley Kuwas en Sonny Stevens, die laten zien dat de opleiding in Volendam van hoog niveau is. Laatstgenoemde werd in het doel gezet na het vertrek van de uitblinkende doelman Robbin Ruiter (naar Utrecht) en is wonder boven wonder vanaf het begin een uitstekende doelman gebleken.

De andere kampioenskandidaat – die weliswaar op twee punten achterstand staat – is het Friese Cambuur uit de hoofdstad Leeuwarden en wacht al jaren op een bevestiging van herhaaldelijke investeringen. Het Eredivisieschap is echter nog steeds een utopie gebleken. Aan het begin van dit seizoen werd weliswaar Türk verloren aan VVV, maar kwamen spelers als Michiel Hemmen (die indruk maakte bij AGOVV en Veendam), Leon Broekhof (mislukt bij Roda JC), Vincent Weijl (ooit als talent naar Liverpool vertrokken) en ook good-old Yuri Rose en Tim Bakens de gelederen versterken. Verder bleven ervaren spelers als Wout Droste, Martijn Barto, Martijn van der Laan en Melvin de Leeuw de club trouw. Cambuur boogt dit seizoen zodoende op vooral veel Jupiler League-ervaring, heeft een vergelijkbare begroting als Volendam en is vol ongeduld om eindelijk de rentree te maken in de Eredivisie.

Helmond Sport versus Sparta: tegenpolen aan de bovenzijde van de Jupiler League

Eric Meijers vierde successen in Groesbeek en laat bij Helmond Sport zien ook een niveau hoger te kunnen verrassen.

Eric Meijers vierde successen in Groesbeek en laat bij Helmond Sport zien ook een niveau hoger te kunnen verrassen.

Op plek 3 vinden we een grote verrassing. Helmond Sport verloor veel van haar spelers de afgelopen seizoenen aan Eredivisieclubs (onder meer Höcher en Haastrup naar Willem II en Joppen en Altheer naar VVV) maar laat zien dat deze spelers te vervangen zijn, zelfs met een begroting die bij de laagste van de competitie hoort. Bij Helmond spelen dan ook veel minder aansprekende spelers dan bij Volendam en Cambuur: Zarko Grabovac, Daniël Guijo-Velasco, Erik Quekel, Juanito Sequeira en Emrulah Güvenç zijn waarschijnlijk louter bekend bij hen die de Jupiler League intensief volgen. Helmond Sport, dat uitgevoetbald is en zich kan richten op de play-offs, heeft met Eric Meijers – afkomstig van Achilles ’29 een coach gevonden die een stel aardige voetballers tot grote hoogten kan doen stijgen

 

Wiljan Vloet krijgt met allerlei innovatieve plannen Sparta ook niet aan het voetballen.

Wiljan Vloet krijgt met allerlei innovatieve plannen Sparta ook niet aan het voetballen.

Pas op plek 4 vinden we een van de twee clubs (naast het teleurstellend laag geklasseerde De Graafschap) die qua begroting ver boven de andere Jupiler Leagueclubs uitstijgen: Sparta. De Kasteelclub valt dit seizoen vooral op door ruzie binnen en buiten de lijnen. De rare fratsen van directeur Vloet, de trainerswissel, de terugkeer van Henk ten Cate – die vooralsnog vooral puntverlies oplevert – camera’s wel of niet in het kleedlokaal en schoppartijen kleuren het seizoen van de promotiekandidaat. Toch zit er waarschijnlijk meer potentie in Sparta dan in clubs als Volendam en Helmond Sport. Sterker nog: had Sparta een organisatie met het beleid en de mentaliteit van de twee genoemde clubs, dan was een promotie een formaliteit geweest. De realiteit is weerbarstiger: de selectie, die spelers herbergt van wie de Tilburgse en Venlose voetballer kan doen watertanden, staat teleurstelend vierde. Nico Pellatz, Donovan Slijngard, Gijs Luirink, Steef Nieuwendaal, Danny Buijs, Iliass Ben Hassani, Toni Varela en Sandro Calabro zijn niet minder dan de spelers uit de selectie van Willem II. Toch leidt het eeuwige ‘gedoe’ in de club vooralsnog niet tot succes.

Nieuw realisme in Maastricht

Leroy Labylle hoort dit seizoen bij de smaakmakers in de Jupiler League

In Leroy Labylle, de Belgische smaakmaker in de Jupiler League, zijn verschillende Eredivisieclubs geïnteresseerd.

MVV, Go Ahead Eagles en Fortuna Sittard vinden we op de plekken daaronder. De Maastrichtenaren – die het ergst te kampen kregen met de faillissementen van AGOVV en Veendam (ze verloren in één klap het zicht op de titel) – hebben periodes van geldverkwisting onder leiding van Robert Maaskant en Andries Jonker achter zich gelaten. Met de komst René Trost is het realisme troef in de provinciehoofdstad. MVV kan niet tippen aan de begrotingen van Sparta, Cambuur en ook Volendam – en trouwens ook niet aan die van De Graafschap, FC Den Bosch en Go Ahead Eagles, heeft een ingespeeld team. Sjors Verdellen en Sjoerd Winkens vormen het Limburgse hart van de ploeg, Cor Gillis en Leroy Labylle zijn grote Belgische talenten, van wie het plafond waarschijnlijk een stuk hoger dan de Geusselt ligt. Lance Voorjans, Bryan Smeets, Sven Braken, Lloyd Borgers en Danny Schreurs laten de buurman in Kerkrade zien dat eigen jeugd de kans geven kan lonen en de Belgische connectie leverde verder aanvoerder Tom van Hyfte, oud-international Koen Daerden en Michael de la Rosa op. Aangevuld met de branie van de Rotterdamse aanjager Nathan Rutjes, staat in Maastricht een herkenbaar en complementair elftal, dat goed beleid vroeg of laat met succes moet zien te bekronen. Achter MVV lijkt een gat te vallen naar Go Ahead en Fortuna – waarbij het goed is te vermelden dat Fortuna, evenals Helmond Sport, bewonderenswaardig goed presteert met een lage begroting. Grootverslinder De Graafschap doet, ondanks een teleurstellend seizoen, vanwege een periodetitel ook mee aan de play-offs. Het team, dat op aardig wat Eredivisie kan bogen – veel meer dan de hierboven genoemde clubs – kan echter misschien, zoals Willem II vorig seizoen, plots toch verrassen in de play-offs. De resterende plek gaat naar het teleurstellende FC Den Bosch, of naar FC Oss of FC Dordrecht.

Morgen, in het laatste deel van het drieluik, kijken we kort vooruit naar de play-offs en naar volgend seizoen.

Over Remy Maessen

"Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was zaterdagmiddag rond een uur of twee. Die ochtend had ik – als voorhoedespeler van de D-jeugd van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclub KVC – waarschijnlijk weer wat kansen om zeep geholpen en ik zat inmiddels huiswerk te maken. Mijn vader, toenmalig bestuurslid van VVV, vroeg of ik zin had om die avond samen met hem naar ‘De Koel’ – nog steeds Neerlands meest pittoreske voetbalstadion – te gaan voor de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch. De Venlonaren hielden het Den Bosch van Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling op 1-1 en mijn liefde voor het spelletje was geboren. Inmiddels, 14 seizoensgidsen van Voetbal International verder, ben ik bijna afgestudeerd als parlementair historicus en durf ik te zeggen dat ik van meer antiquarische voetbalfeitjes – van lang vergeten eindtoernooien tot de Nigeriaanse competitie anno 2011 – op de hoogte ben dan menig ander liefhebber. Deze feitjes zal ik – evenals mijn ervaring als hoofredacteur van diverse tijdschriften – gaan aanwenden om dit initiatief tot een succes te maken. Kleine momentjes en kenschetsen van vergeelde voetbalbladzijden vormen mijn specialisatie – bedoeld om bij elke lezer een ‘aha-erlebnis’ op te wekken."

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: