//
Artikel
Artikelen

Supportertje pesten 2.0. Wetgeving voor de onderbuik.

Door gastredacteur Roel Joris.

Ongeveer een week geleden publiceerde Bureau Beke een rapport met daarin conclusies op basis van onderzoek van het Auditteam Voetbal en Veiligheid. Een aantal van deze conclusies werd als volgt geformuleerd:

  • Veel BVO’s zijn er in geslaagd om de veiligheidsproblematiek te beheersen. Bijna zonder uitzondering is er vooruitgang geboekt in het afgelopen decennium. Er vinden relatief weinig (grote) incidenten plaats.
  • Ook de voetbalvierhoek van Utrecht laat zien dat het mogelijk is om de politie-inzet naar beneden te brengen. Het bejegeningsprofiel van de politieagenten is vaak vriendelijk en laagdrempelig.
  • Bij veel clubs is er sprake van een goede samenwerking in de vierhoek: structurele overleggen op meerdere niveaus, korte lijnen, begrip en respect voor elkaars standpunten en belangen.

De krant van wakker Nederland wekt je voornamelijk met schreeuwerige koppen

Op het eerste oog worden enkele opvallende feiten genoemd, zeker op basis van wat de afgelopen tijd in ’s lands ‘kwaliteitskranten’ verschenen is.Niet zelden sierden schreeuwerige krantenkoppen de ochtendkranten: “Geen genade voor hooligans, strengere straffen” en “Hooligans slaan er elk duel op los”. Fijntjes weet de Telegraaf te melden dat er bij bijna iedere wedstrijd incidenten zijn, om dit vervolgens direct te koppelen aan voetbalgeweld. Dat het hierbij ook gaat om wildplassen, het beledigen van politiemensen of het afsteken van een stukje vuurwerk wordt (misschien bewust?) verzwegen. Het is schaamtevol om te concluderen dat negatieve sensatieberichten een prominentere plaats krijgen dan de daadwerkelijke feiten, maar het lijkt in dit geval wel op waarheid te berusten: oplagecijfers zijn belangrijker dan journalistieke integriteit.

No-nonsense minister Ivo Opstelten is hard in zijn aanpak, maar of hij ook rechtlijnig is? (Bron: http://www.spitsnieuws.nl)

Ook onze eigen Minister van Justitie, Ivo Opstelten, doet een duit in het zakje. Eerst werden plannen van de strekking ‘sta je erbij, dan ben je schuldig’ gelanceerd. Plannen  die regelrecht tegen het Nederlandse rechtssysteem indruisen. Zijn alle bezoekers van de kroeg schuldig wanneer er een vechtpartij uitbreekt? Nee. Worden alle klanten van de Appie in de kraag gevat bij een winkeldiefstal? Nee. Krijgt het hele treinstel een boete wanneer een zwartrijder wordt betrapt? Natuurlijk niet. Blijkbaar geldt dit principe dus alleen voor voetbalsupporters. Ik kan me niet onttrekken aan de zweem van discriminatie die dit met zich meebrengt. Afgelopen week riep nachtwaker Ivo, dit keer op Radio 1, nog maar eens dat hij ‘hooligans nóg harder wil aanpakken’. Hierbij werd de indruk gewekt dat het wekelijks raak is, met vrouwen en kinderen eerst, rondom het Nederlandse voetbal. Nederland zou een ècht hooliganprobleem hebben.

Wat de beste man echter vergeet te melden – en hier komt meteen ook de kritiek op de media om de hoek kijken – zijn de conclusies die het bovengenoemde rapport met zich meedraagt. Het Auditteam Voetbal en Veiligheid brengt nota bene advies uit aan de Minister zelf! Hieruit blijkt duidelijk dat het Ivo Opstelten klaarblijkelijk niet te doen is om het voetbal te verbeteren – door bijvoorbeeld een werkende meldplicht in te stellen – maar om zieltjes te winnen door in te spelen op de onderbuikgevoelens van de Nederlandse burger. Als dat de achterliggende gedachte bij het vervaardigen van wetgeving is, dan mogen parlement en regering zichzelf wel eens achter hun oren krabben.

Een ideale toekomst volgens onze bestuurders?

Om het nog mooier te maken was er onlangs nog een nieuwsfeit waarvan de haren me overeind gingen staan. Het nieuwe toverwoord in het beleid aangaande supporters is ‘normalisatie’. Kort gezegd houdt dit in dat supporters zich beter gaan gedragen en dat bijvoorbeeld vervoer naar uitwedstrijden (de alom gehate combi) vergemakkelijkt wordt, er een ‘dadergerichte aanpak’ komt en er weer een normaal biertje kan worden gedronken bij een wedstrijdbezoek. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Hoopvol, zo lijkt het. Toch is de realiteit weerbarstiger. Angst regeert ook in de gemeenteraadszaal: de Rotterdamse burgervader Ahmed Aboutaleb weet het te presteren bij de Klassieker langer supporters van de tegenstander te willen weren, terwijl de periode van vijf jaar zonder incidenten verstreken is. Daarnaast is hij weinig enthousiast over een eventuele huldiging van Feyenoord op de Coolsingel. Wie ook maar enige affiniteit heeft met Feyenoord of het Rotterdamse, snapt dat iedereen hier naar snakt. Waar juist gedegen onderzoek en een feitelijke weergave de leidraad voor gezagsdragers zou moeten zijn, zijn het vooral angst, krachttermen en de onderbuik die een leidende rol spelen. Zeker op het moment dat vooraf gemaakt afspraken zonder omhaal in de wind worden geslagen, mogen vraagtekens geplaatst worden. Afspraak is afspraak, dat geldt toch ook voor burgemeesters, wethouders en ministers? Van ‘normalisatie’ heeft Aboutaleb in elk geval weinig kaas gegeten.

Ik wil in dit artikel absoluut niet hooliganisme recht praten of het leed van slachtoffers van voetbalgeweld bagatelliseren: geweld hoort absoluut niet thuis in de voetbalwereld. Waartoe dit schrijven wel oproept is dat ministers niet met de waan van de dag en de onderbuik moeten regeren, normalisatie ook van de kant van de burgemeesters dient te komen en dat de media stoppen met een eenzijdige, louter negatieve, berichtgeving over voetbalsupporters. Waar bij de krant journalistieke integriteit zwaarder zou moeten wegen dan sensatieberichtgeving, daar zou de gezagsdrager eindelijk eens op een verstandige manier beleid moeten voorstaan – en verdedigen. Dat is zijn functie. En daarbij horen de conclusies van het het Auditteam Voetbal en Veiligheid niet in de wind geslagen te worden omdat ze wellicht minder aanspreken bij het electoraat. Voor populisme zijn angst en de onderbuik misschien een goede raadgever, maar om zaken daadwerkelijk aan te pakken – en dat is toch een slogan die Opsteltens partij zou moeten aanstaan – staan diezelfde eigenschappen de realiteit in de weg.

Over Gastredactie

Mail ons en word gastredacteur!

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: