//
Artikel
Artikelen

De Skybox stelt bij! De top vier

Zelfs de experts zitten er wel eens naast en de redactie van de Skybox meent de voetbalwijsheid niet in pacht te hebben. Bovendien hebben we vorig jaar onze glazen bol weggegooid. En dus geven we grif toe dat onze competitievoorspelling er soms een beetje naast zat. Daarom in de reeks De Skybox Stelt Bij een vergelijk van onze voorspelling, de huidige stand en onze bijstelling. Blijft de titel dit jaar in de hoofdstad, of haalt Advocaat de schaal naar het zuiden des lands? Wat doen Feyenoord en FC Twente? Lees vandaag over onze top vier.top vier

4. Feyenoord

Pelle blijkt een Rotterdams schot in de roos. Foto: Robert Herstel, via Wikimedia Commons

Pelle blijkt een Rotterdams schot in de roos. Foto: Robert Herstel, via Wikimedia Commons

2012 is het jaar van Rotterdam-Zuid. Van een dreigend faillissement richting een puike tweede plaats naar een uiteindelijke positie in de top van Nederland: het is het sprookje van Ronald Koeman en Technisch Directeur Martin van Geel. Ondanks de verkoop van steunpilaren Karim El-Ahmadi, Ron Vlaar, Otman Bakkal en publiekslieveling John Guidetti bleek Koeman ook dit jaar in staat om een uitgekleed elftal om te smeden in een hecht collectief dat herkenbaar en bij vlagen attractief voetbal speelt. Targetman Graziano Pelle blijkt een onverwacht schot in de roos en het feit dat de sterke Italiaan de komende vier jaren te bewonderen valt in De Kuip zal niet langer alleen vrouwelijk Rotterdam van hun stoel doen drijven. Verdedigers Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi bieden hoop in een verdedigend zwak land als Nederland, terwijl jonge talenten Tonny Trindade de Vilhena, Jean-Paul Boëtius en de onlangs geblesseerd geraakte Terence Kongolo een succesgarantie bieden voor de toekomst. Van de aankopen rendeert rechtsback Darryl Janmaat het best, hij toont aan het niveau van de Nederlandse subtop ontgroeid te zijn en krijgt terecht het vertrouwen van bondscoach Louis van Gaal. ADO-icoon Lex Immers lijkt ondertussen ondanks zijn ogenschijnlijk beperkte technische bagage met de komst van Pelle zijn draai gevonden te hebben, getuige diens 10 doelpunten in de afgelopen jaargang. De namen Singh, Elabdellaoui, Goossens, Verhoek en Te Vrede belanden vooralsnog echter in de schier oneindige lijst van Rotterdamse miskopen uit de eenentwintigste eeuw.

Het verlengen van het contract van Koeman en de almaar slinkende schuldenlast van de Rotterdammers – zo werden er voor het eerst in jaren afgelopen seizoen zwarte cijfers geschreven – zijn indicaties van hoop. Hoop op herstel, hoop op de Coolsingel. Dat de titel dit jaar te vroeg zal komen komt mede door de wat smalle selectie: bij een blessure van Pelle of doelman Mulder – ondanks dat reservekeeper Kostas Lamprou het niet onverdienstelijk deed – boet het elftal onherroepelijk aan kwaliteit in, terwijl ploegen PSV, Ajax en FC Twente een bredere selectie bezitten. Desalniettemin hanteert de club van zuid een beleid waar menig concurrent van kan leren. Op basis van de eigen jeugd, een gezond begrotingsbeleid en het nakende nieuwe stadion breekt het wolkendek zich open boven Rotterdam-Zuid. De zon zal de komende jaren gaan schijnen.

3. FC Twente

Is succes te koop? Dat is de vraag die men zich in Enschede ongetwijfeld heeft gesteld afgelopen half jaar. In tegenstelling tot Ajax en Feyenoord richtten de Tukkers zich in hun weg naar de titel niet op de eigen jeugd, maar op het doen van aankopen. Met Nacer Chadli werd in het verleden al eens raak geschoten, hetgeen nu ook het geval lijkt met aanvaller Dusan Tadic, die voor enkele miljoenen overkwam van FC Groningen. De creatieve linksbuiten, die ook ‘op 10’ uit de voeten kan, zorgt er immers met zijn Belgische collega-aanvaller voor dat FC Twente extra kwaliteit herbergt. Ook het feit dat middenvelder Leroy Fer weer fit begint te raken zal voor tevreden gezichten op de Twentebank zorgen. Het feit dat de drie sterkhouders van de Enschedese voetbaltrots belangrijk zijn is een understatement, daar de Braziliaan Douglas onherroepelijk stil staat in zijn ontwikkeling en middenvelder Wout Brama niet meer kan dan een beetje ordinair schoffelen. De aankopen die FC Twente deed afgelopen zomer op voorspraak van trainer Steve McClaren blijken echter vooralsnog op Tadic na bijzonder ongelukkig. Spits Luc Castaignos, gekocht voor een ruime zes (!) miljoen euro blinkt vooral uit in technische onkunde en het missen van kansen en het is de vraag of hij zijn prijskaartje ooit nog terug kan verdienen. Linksback Edson Braafheid is al ruim twee jaar klaar met voetballen, daar hij de lijn der wanprestaties uit Hoffenheim vrolijk doortrekt in Enschede. Aan niets is te zien dat dit ooit een international is geweest. Middenvelder Robert Schilder blijkt bovendien niets meer dan een degelijke linksback, terwijl rechtsback Tim Breukers en collegaback Roberto Rosales het gezegde ‘lood om oud ijzer’ een geheel nieuwe lading geven. Dieptepunt is echter de van Manchester City overgekomen Dedryck Boyata, van wie het de vraag is of niet zijn tweelingbroer is overgevlogen uit Engeland. Een retourtje Manchester is het logische gevolg voor de hopeloos geflopte verdediger. Ondertussen is iedereen er in Enschede ook wel over uit dat de prestaties van voormalig Feyenoorder Jerson Cabral synoniem staan voor rendementloze mooidoenerij.

Trainer Steve McClaren blinkt ondertussen uit in het uitbraken van clichés, terwijl hij de voor Nederland belangrijke Europa League ogenschijnlijk te grabbel heeft gegooid door het consequent opstellen van een B-team. Desalniettemin herbergt de selectie van FC Twente met doelman Mihaylov, stopper Douglas, krachtmens Fer en creatievelingen Tadic en Chadli nog immer een hele sterke selectie voor Eredivisiebegrippen die moet resulteren in een plek bij de bovenste vier ploegen. De vraag is echter of McClaren er een geoliede machine van weet te maken en of de aankopen eindelijk beginnen te renderen. Zonder de inbreng van rasvoetballers Tadic en Chadli kunnen de titelaspiraties in Enschede waarschijnlijk de koelkast in.

2. Ajax

Eigenlijk slaat het nergens op: een tweede plek voor Ajax voorspellen, terwijl de voorhoede bestaat uit een speler die vorig seizoen nog in Sittard balde, geflankeerd door een speler die qua leeftijd nog bij de pupillen zou kunnen voetballen en een speler die twee jaar geleden nog met RKC in de Jupiler League speelde. Maar, het trio Boerrigter-Hoesen-Fischer, want daar gaat het natuurlijk over, laat de kracht van de Amsterdamse technische staf zien. Waar elders vaak geschreeuwd wordt om dure aankopen en ervaring, gaan Frank de Boer en assistenten gewoon met de spelers aan de slag, en dat werpt zijn vruchten af. Met twee kampioenschappen op het palmares, terwijl Ajax continu goede spelers moet verkopen, laat Frank de Boer zien hoe het ook kan, in een wereld van het grote geld en van grote transfers.

De stabiliteit van Ajax wordt eveneens belichaamd door linksachter van dienst Daley Blind. Beschimpt in zijn eerste jaren als Ajacied, betiteld als een matige back in zijn verhuurperiode bij Groningen: inmiddels is de ‘zoon-van’ op Feyenoordcollega Bruno Martins Indi na de beste linksachter van de competitie. Hier blijkt eens te meer de kracht van het Ajax-beleid: De Boer haalde geen dure vervanger, maar gaf het vertrouwen in Blind. Dat vertrouwen betaalt zich dit seizoen uit.

Het is de ontwikkeling van het elftal die inderdaad opvalt. Eriksen lijkt de vormdip, waarmee elk talent te kampen krijgt, aan het einde van 2012 achter zich te hebben gelaten en Siem de Jong blijft maar scoren op belangrijke momenten. De diepgaande middenvelder dan wel hangende spits lijkt de absolute top niet te gaan halen, maar ontwikkelt zich tot een beslissende Ajacied, zoals ook Toby Alderweireld niet alleen maar uitblinkt in blinde passes naar voren en domme overtredingen. Rechtsback Ricardo van Rhijn doet vooralsnog weinig onder voor het enfant-terrible Gregory van der Wiel.

De aanwinsten Moisander, Poulsen en Schöne blijken aardige versterkingen. Aardig, maar dan houdt het op. Poulsen is een goede voetballer, loopt veel gaten dicht en is beslist een stuk intelligenter dan Eyong Enoh, maar is geen speler met wie Ajax de sleutel naar Europees succes aangetrokken heeft. Moisander is in alles een mindere versie van Vertonghen: hij mist het natuurlijke overwicht van de Belg en lijkt in duels vaak te slapjes. Een typische ‘meevoetballer’ maar geenszins de leider van de achterhoede die Vertonghen was. Schöne voetbalt boven verwachting mee in het positiespel van Ajax. Aankoop Tobias Sana is nog erg jong, maar lijkt tot nog toe te kampen met het ‘mooi-weer-voetballer’-syndroom. Maar, wie weet wat voor invloed De Boer op de jonge vleugelspeler heeft: hij werd immers ook kampioen met inmiddels geflopte Ajacieden als Özbiliz en Ebecilio op de flanken.

Deze combinatie van ontbolsterend talent en aangetrokken zekerheidjes, maken van Ajax een kampioenskandidaat, absoluut. Maar de ontwikkeling van talent gaat volgens ons niet snel genoeg om het team van PSV uiteindelijk bij te benen. Daar lopen spelers die aangetrokken zijn om dit seizoen kampioen te worden. Ajax zal het dit seizoen met een tweede plek moeten doen. En dat is helemaal geen schande.

1. PSV

De equipe van Advocaat ligt op kampioenkoers. Foto: Wikimedia Commons

De equipe van Advocaat ligt op kampioenkoers. Foto: Wikimedia Commons

Tot nog toe heeft De Skybox het bij het juiste eind. Aan het begin van het seizoen voorspelden wij immers dat Eindhoven aan het einde van deze voetbaljaargang wederom en kampioensschaal rijker zal zijn. Halverwege de competitie is het inderdaad PSV dat de trotse aanvoerder van de ranglijst is. Trainer Dick Advocaat blijkt zoals voorspeld de man die de Brabantse lamlendigheid van de afgelopen jaren er langzaam maar zeker aan het uitslaan is, terwijl Mark van Bommel zichtbaar belangrijk is voor de balans in de ploeg. De wisselvalligheid van PSV blijft echter frappant, getuige zielloze nederlagen bij RKC Waalwijk, Ajax, FC Utrecht, AIK Solna, thuis tegen Vitesse en geflatteerde uitslagen in matige wedstrijden bij NEC, PEC Zwolle en thuis tegen Willem II. Anderzijds staan daar klinkende zeges bij VVV Venlo, ADO Den Haag, NAC Breda, thuis tegen Feyenoord, FC Twente en in Europees verband tegen Napoli tegenover. Dat Van Bommel hier en daar een gele kaart pakt door vaak te laat te komen in duels doet vermoeden dat de fanatieke middenvelder nog maximaal een seizoen mee kan, maar diep in de bossen van de Herdgang bewijst de Limburger onherroepelijk zijn waarde. De aanval van de Eindhovenaren blijkt zoals voorspeld een garantie voor goals, met een ideale mix van de creativiteit van raspaardje Dries Mertens, de kracht van Ola Toivonen – diens blessure is een flinke streep door de rekening – , de explosiviteit van Jeremain Lens, de snelheid van Luciano Narsingh en de doelgerichtheid van Tim Matavz. Stuk voor stuk spelers die een goal kunnen maken. Tel daar de verregaande interesse in AZ-middenvelder Adam Maher bij op en PSV bezit bergen kwaliteit. Ook zijn het stuk voor stuk spelers die bij elke Eredivisieploeg zondermeer in de basis zouden staan.

In de schaduw van Van Bommel ontwikkelt middenvelder Kevin Strootman zich momenteel stormachtig en lijkt hij volgend seizoen moeiteloos de erfenis van Van Bommel op zich te kunnen nemen. De steevast nors kijkende jongeling moet echter oppassen zijn focus niet teveel te verliezen met kopiegedrag van Van Bommel, getuige diens bij vlagen hoogst irritante en misplaatst arrogante pseudo-leiderschap op het veld. Georginio Wijnaldum gaat ondertussen vrolijk door met floppen en lijkt moeite te hebben met het hoge niveau in de Lichtstad. Ook vorig jaar bleek de defensie de achilleshiel van de Eindhovenaren en dit jaar is dat niet anders. Timothy Derijck bewijst wekelijks dat zijn plafond toch echt lag in de onderkant van de eredivisie bij ADO Den Haag, van ‘de rustig gebrachte’ Mathias ‘Zanka’ Jörgensen moet nog blijken of hij zijn indrukwekkende naam waar kan maken, Jetro Willems is nog net zo druistig als in zijn tijd bij Oranje en de Braziliaan Marcelo blijft de flegmatiekheid zelve. Daarnaast moet iedereen in Eindhoven er ondertussen toch echt wel over uit zijn dat Wilfred Bouma al ruim drie jaar hopeloos over the hill is. Erik Pieters staat klaar om Willems te vervangen, maar gek genoeg roept de degelijke back in elk interview dat hij de centrale verdedigingsproblemen van de Eindhovenaren wel even op gaat lossen. Frappant voor een speler die daar nog nooit heeft gefunctioneerd op hoog niveau. Keeper Boy Waterman staat bovendien niet meer dan redelijk te keepen, maar kan in alle eerlijkheid het gewenste niveau van een toekomstige kampioen nauwelijks aan. Wil Eindhoven de titel met twee vingers in de neus binnenhalen, dan zijn één of twee nieuwe centrale verdedigers absoluut aan te raden. Tot die tijd voorspellen wij wederom dat de aanvallende kwaliteiten van PSV afdoende zijn om de titel na enige tijd weer naar het zuiden des lands te doen verhuizen. De missie-Advocaat lijkt wat ons betreft te gaan slagen.

Over Thomas Vries

"Mijn voorliefde voor voetbal en voetbalverhalen komt voort uit een in mijn jeugd ingeslopen gevoel van miskenning. De kleine Thomas – rechtsbuiten van D-1 van VV Beegden – schreeuwt in mijn volwassen zelf over het algemeen hard om aandacht die hij als – laten we eerlijk zijn – matig begenadigd manusje-van-alles nooit kreeg van jeugdtrainer Grad. Daar komt ook mijn onvoorwaardelijke steun aan de underdog vandaan: zie het als een verlate zelfrechtvaardiging. Aldus voel ik me genoodzaakt op een andere manier aan te tonen dat ik heus wel ergens goed in ben wat betreft voetbal: niet zozeer tegen een bal trappen, maar meer het schrijven van het voetbalverhaal. Als door het postmodernisme beïnvloede cultuurhistoricus en stadsgeograaf is het mijn doel om aan De Skybox bij uitstek narratieve bijdragen te leveren. Het gaat mij vooral om het uitwerken van een gekozen thema, een invalshoek, een mooie anekdote of metafoor: onderwerpen als sociale vereniging, de tragiek van het zwarte gat na de voetbalcarrière en het persoonlijke verhaal van een net-niet wereldberoemde voetballer, dát zijn de verhalen die ik graag als ware het een voorleesavondje aan het publiek van deze website wil vertellen. De mogelijkheid tot het uitwerken van een heel kleine metafoor, een vergeten tragiek, tot een kort romanachtig verhaal is waarom ik met veel enthousiasme samen met mijn compagnons dit initiatief heb opgericht."

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: