//
Artikel
Artikelen, De Skybox stelt bij ...!

De Skybox stelt bij! Nummers 8 tot en met 5

Zelfs de experts zitten er wel eens naast en de redactie van de Skybox meent de voetbalwijsheid niet in pacht te hebben. Bovendien hebben we vorig jaar onze glazen bol weggegooid. En dus geven we grif toe dat onze competitievoorspelling er soms een beetje naast zat. Daarom in de reeks De Skybox Stelt Bij een vergelijk van onze voorspelling, de huidige stand en onze bijstelling. Wie komt in aanmerking voor Europees voetbal. Lees vandaag over onze nummers 13 tot en met 9.8-5

8. Heracles

Het verleden als rapportjesschrijver in zijn functie bij Feyenoord heeft Bosz voorgoed achter zich gelaten. Zelfs zijn grootste criticaster uit die tijd, Johan Derksen, veranderde inmiddels van mening over de met een flinke dosis durf gezegende Almelose oefenmeester. Heracles speelt voetbal van grote schoonheid en – bovendien – met Dorda, Davidson en Rienstra, 1 op 1 achterin.

Quansah schoffelde deze seizoenshelft als vanouds, Overtoom bemoeide zich traditioneel met elke aanval en Lerin Duarte lijkt inmiddels het Almelose kunstgras ontgroeid. Waar het plafond van deze koning van het positiespel ligt, is ongewis. Zonder twijfel durft De Skybox te beweren dat Duarte met elke Nederlandse subtopper moeiteloos mee zou kunnen. Omdat Bosz zijn verdedigers grif opoffert voor aanvallende stootkracht, is er herhaaldelijk plek voor Bruns, Gouriye, Castillion, Armenteros én Everton. Heerlijk voor de liefhebber!

Hoewel wij inderdaad denken dat Heracles hoger eindigt dan wij voorspelden, liggen er valkuilen op de loer in Almelo. Hoe serieus was de architect van het succes, Jan Smit, toen hij deze maand aankondigde met het idee te spelen te stoppen als voorzitter? Hoe gaat Heracles om met de op handen zijnde  uittocht van Overtoom, Armenteros en Vejinovic? Blijkt laatstgenoemde een splijtzwam in de normaliter zo harmonieuze selectie van Heracles? Wat duidelijk is, is dat Vejinovic en Bosz het niet eens zijn over de positie waarop de flegmatieke middenvelder het best uit de voeten kan. Bosz zou hem graag kort voor de verdediging zien, maar Vejonovic ziet dat niet zitten. We horen u denken: een aanvallende middenvelder voor de driemansdefensie? Ja, Bosz lijkt zijn drang naar het perfecte positiespel zo ver door te drijven, dat er straks geen enkele verdediger meer in het Polmanstadion staat. Vejinovic heeft zelfs in de defensie gespeeld dit seizoen. Dat brengt risico’s met zich mee.

7. AZ

Wij verwachten de tweede seizoenshelft beter van AZ en trainer Verbeek. Foto: Wikimedia Commons

Wij verwachten de tweede seizoenshelft beter van AZ en trainer Verbeek. Foto: Wikimedia Commons

Teleurstelling troef in Alkmaar. De donkere wolken die zich samenpakten boven de Zaanstad na het demasqué van Dirk Scheringa resulteerden dit seizoen in figuurlijke hoosbuien. Het vertrek van steunpilaren Niclas Moisander, Rasmus Elm en de langdurige blessure van sterspeler Maarten Martens resulteren in een ongebalanceerd elftal dat vooral uit jeugd bestaat. Vervangers Viktor Elm en Etiënne Reijnen blijken immers van een duidelijk ander kaliber dan hun voorgangers, terwijl ook van meer ervaren spelers als Dirk Marcellis en Donny Gorter weinig wonderen verwacht hoeven te worden. Aan het grootste talent uit de Zaanstreek, Adam Maher, wordt inmiddels getrokken vanuit Eindhoven, terwijl de jonge middenvelder al ruimschoots heeft aangegeven zo spoedig mogelijk naar de lichtstad te willen verhuizen. De tijd en het geld zullen het leren, maar tot die tijd is de nog immer jonge middenvelder de enige die met zijn kop boven het maaiveld der middelmaat uitsteekt. Desalniettemin mag van een dergelijke speler niet gevraagd worden om de kar te trekken, zij het dat trainer Verbeek geen andere keus heeft. De fanatieke trainer zal ongetwijfeld tierend op de bank zitten terwijl verdedigers Reijnen en Marcellis al ruim een half jaar fout op fout stapelen.

Geluk bij een ongeluk is dat het binnen de muren van de bestuurskamer behoorlijk rustig blijft. Gert-Jan Verbeek staat nergens ter discussie en directeur Ton Gerbrands nam onlangs de persoonlijke verantwoordelijkheid voor de afkalvende prestaties. Een geste waar veel directeuren een voorbeeld aan kunnen nemen. Zolang de club uit Alkmaar de rust bewaart zullen ook de punten vanzelf komen. Zo is rechtsbuiten Roy Beerens nog altijd een garantie voor een lastige middag voor de vijandige linksback, pikt spits Jozy Altidore nog immer zijn doelpunten mee en zal de terugkeer van Maarten Martens voor wat meer brille en ervaring zorgen. We vertrouwen erop dat Verbeek zijn ploeg nog een aantal plaatsen kan laten stijgen in de tweede seizoenshelft.

6. FC Utrecht

Een oprechte mea culpa vanuit De Skybox naar de Galgenwaard. Wij hadden niet voorzien dat de Utrechtse puzzelstukjes zo goed in elkaar zouden vallen als het in de eerste helft van dit seizoen gebeurde. En de manier waarop is bovenal bewonderenswaardig. Met jonge spelers als Mike van der Hoorn, Dave Bulthuis en Anouar Kali geven de Utrechters eindelijk weer de kans aan spelers uit de eigen opleiding. Daarnaast hadden wij niet kunnen vermoeden in welke stroomversnelling de talentontwikkeling van Tommy Oar en – met name – Adam Sarota zou komen de afgelopen maanden. Met daarbij opgeteld gevestigde namen als Jacob Mulenga, Jan Wuytens en Nana Asare heeft Utrecht een aardig uitgebalanceerd elftal.

Jan Wouters heeft van het team een uitgekiende, haast Engels spelende vechtmachine gemaakt waarin technische brille ondergeschikt is aan loopvermogen en fanatisme. Toch hangt er een bedreiging voor het Utrechtse succes in de lucht. De financiële situatie is penibel en als de club Kali dientengevolge moet verkopen, is het verstand uit de Utrechtse ploeg. Ook  een mogelijk op handen zijnde vertrek van voorstopper Wuytens vormt een ernstige bedreiging voor de equipe. Daarnaast is de Afrika Cup-deelname van Jacob Mulenga een onherroepelijk verlies aan stootkracht voorin. Gelukkig blijkt Andreas Gerndt niet zo slecht als hij vorig seizoen deed vermoeden. Toch zal het in de Galgenwaard nagelbijten worden als dure Scandinaviërs als Gerndt, Nilsson (bij een vertrek van Wuytens) en Martensson (bij een vertrek van Kali) de verantwoordelijkheid voor het Utrechtse elftal moeten gaan dragen.

5. Vitesse

Hoe vergaat het Vitesse zonder krachtpatser Bony? Foto: Wikimedia Commons

Hoe vergaat het Vitesse zonder krachtpatser Bony? Foto: Wikimedia Commons

We hadden het al verwacht: Vitesse doet mee voor de bovenste plekken. Maar dat de Jordania-club zoveel aansluiting zou behouden met de top hadden wij niet kunnen bevroeden. Het succes zit hem wellicht in de kracht van Bony, in de individuele kwaliteit van Ibarra en in het neusje voor de goal van Reis, maar De Skybox ziet vooral de gigantische ontwikkeling van toptalent Marco van Ginkel, die aan de hand van Theo Janssen – die dus prima ‘met de punt naar achteren’ blijkt te kunnen spelen – uitgroeide tot international en klaar lijkt voor een nieuwe stap.

Vitesse wordt geen kampioen, daar zijn we nog steeds van overtuigd. Daarvoor is de defensie te grillig en te smal. Het vertrek van Bony naar de Afrika Cup kan interessant worden. Gaat Vitesse een vrije val tegemoet zonder haar krachtpatser? Of ontstaat er meer balans op het middenveld? Immers, met Bony op de ‘nummer 10’ positie, wordt Vitesse geregeld overlopen. Wanneer Bony zich bij spits Reis voegt, Kakuta en Ibarra op de flanken diep staan en ook Van Ginkel bijsluit, kan de oude Janssen mogelijke vijandige aanvalsgolven echt niet belopen. Daarvoor zou Jan-Arie van der Heijden door moeten schuiven, maar dan speelt Vitesse achterin 1 op 1 en dat kunnen Kashia, Kalas en Van Aanholt absoluut niet aan. Vitesse ging in de afgelopen maand op die manier meerdere malen de boot in en zodoende ziet De Skybox de Arnhemmers op dezelfde positie eindigen als waar ze nu staan. Dat kampioenschap komt er misschien, ooit. Maar niet in 2013.

Over Thomas Vries

"Mijn voorliefde voor voetbal en voetbalverhalen komt voort uit een in mijn jeugd ingeslopen gevoel van miskenning. De kleine Thomas – rechtsbuiten van D-1 van VV Beegden – schreeuwt in mijn volwassen zelf over het algemeen hard om aandacht die hij als – laten we eerlijk zijn – matig begenadigd manusje-van-alles nooit kreeg van jeugdtrainer Grad. Daar komt ook mijn onvoorwaardelijke steun aan de underdog vandaan: zie het als een verlate zelfrechtvaardiging. Aldus voel ik me genoodzaakt op een andere manier aan te tonen dat ik heus wel ergens goed in ben wat betreft voetbal: niet zozeer tegen een bal trappen, maar meer het schrijven van het voetbalverhaal. Als door het postmodernisme beïnvloede cultuurhistoricus en stadsgeograaf is het mijn doel om aan De Skybox bij uitstek narratieve bijdragen te leveren. Het gaat mij vooral om het uitwerken van een gekozen thema, een invalshoek, een mooie anekdote of metafoor: onderwerpen als sociale vereniging, de tragiek van het zwarte gat na de voetbalcarrière en het persoonlijke verhaal van een net-niet wereldberoemde voetballer, dát zijn de verhalen die ik graag als ware het een voorleesavondje aan het publiek van deze website wil vertellen. De mogelijkheid tot het uitwerken van een heel kleine metafoor, een vergeten tragiek, tot een kort romanachtig verhaal is waarom ik met veel enthousiasme samen met mijn compagnons dit initiatief heb opgericht."

Reacties

2 gedachtes over “De Skybox stelt bij! Nummers 8 tot en met 5

  1. Reis heeft ook voor andere dingen een neusje hoor…

    Geplaatst door Mitchell vander Donk (@Mitchell_1991) | 14 januari 2013, 20:39
  2. Yes, iemand pikt de grap op! 🙂

    Geplaatst door Remy Maessen | 15 januari 2013, 00:22

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: