//
Artikel
Artikelen

Voetbal als spiegel voor Nederland

Het grootste nieuws van de laatste maand van 2012 was het doodschoppen van voetbalvader Richard. Begin deze maand kwam het amateurvoetbal negatief in het nieuws, waarna de discussie ontstond over het reilen en zeilen in het amateurvoetbal. Verhuftering speelt daarin een grote rol. Kleine voetballertjes zouden geen gezag meer kennen. Ze zouden professionals nadoen.

zrgvdoor: Kay den Teuling
Maar is dit een probleem in het amateurvoetbal? Voetbal is volkssport nummer één. De Nederlandse voetbalvelden zijn een evenbeeld van de samenleving. Veel mensen zeggen dagelijks met verhuftering te maken te hebben. Maar wat is verhuftering en waar komt dat probleem vandaan? Is het een maatschappelijk probleem? Is het sterker binnen het voetbal, of maakt dat niets uit? Er zijn zoveel vragen, maar nog maar weinig antwoorden.

Ga het eens bij uzelf na. Bent u een hufter? Ben je de schreeuwende ouder naast de lijn? De speler zonder aanvoerdersband, die toch in discussie gaat met de scheidsrechter? Of ben jij de vredestichter? De supporter die tegen de man naast hem zegt: ‘Doe eens normaal man.’

Problemen kunnen opgelost worden, als het duidelijk en concreet wordt. We moeten eerst weten waar we staan. Ik ben De Galante Hufter. Nederlanders zeggen vaak dat Nederland verhuftert is. Ik geloof niet in ongefundeerd dingen zeggen. Als men iets wilt weten, dan moet men iets uitzoeken. Na de gebeurtenissen op het voetbalveld en de onrust die het veroorzaakte in de samenleving geven aan dat men geen idee heeft hoe het gesteld is. We roepen wat, maar er moeten antwoorden komen. Coaches moeten misschien opgeleid worden, om zo de kinderen beter te kunnen begeleiden. Een betere wereld begint bij de kern, pak fout gedrag aan voordat het uit de hand loopt.

Over Gastredactie

Mail ons en word gastredacteur!

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: