//
Artikel
Artikelen, De Skybox stelt bij ...!

De Skybox stelt bij! Nummers 13 tot en met 9

Zelfs de experts zitten er wel eens naast en de redactie van de Skybox meent de voetbalwijsheid niet in pacht te hebben. Bovendien hebben we vorig jaar onze glazen bol weggegooid. En dus geven we grif toe dat onze competitievoorspelling er soms een beetje naast zat. Daarom in de reeks De Skybox Stelt Bij een vergelijk van onze voorspelling, de huidige stand en onze bijstelling. Lees vandaag over de clubs in de toch ietwat verrassende grijze middenmoot. Nummers 13 tot en met 9.

13-9 1

13. FC Groningen

Aan het begin van het seizoen plaatsten wij een groot vraagteken bij FC Groningen. Dragende spelers als Dusan Tadic vertrokken, selectie en directie waren uitgekeken op de sobere coach Huistra en lieten dat merken en met de flamboyante nieuwbakken trainer Maaskant werd gepoogd een volledig andere richting op te gaan. Met veel bombarie landde de voormalig kroonprins van het vaderlandse trainersgilde in het hoge noorden. Met een zeer jonge, maar zo het leek getalenteerde, selectie durfde de Skybox een achtste plaats te voorspellen voor de noorderlingen, zeker gezien de gemiddelde prestaties over de afgelopen seizoenen. Waar wij aan het begin van het seizoen nog geloofden in het nieuwe elan en de positieve houding die Maaskant meebracht, prikken de prestaties het sprookje van elke Groningen-fan die dit seizoen nog op Europees voetbal hoopt genadeloos kapot.

De voor Tadic aangetrokken Filip Kostic is voorlopig een volledige miskleun, de buitenspeler van de Balkan aardt niet in Groningen en laat voorlopig op de training niets zien van het in hem gewaande talent. Teixeira kan inmiddels, net als Suk, worden bijgeschreven op het lijstje flops. Bacuna blijkt maar niet over zijn grilligheid heen te komen en hoewel Virgil van Dijk ontegenzeggelijk een talentvolle verdediger is, kan hij bij lange na niet voorkomen dat lakse backs als Kappelhof en Burnet de gehele verdediging een onzeker karakter geven. Een karakter dat niet in de laatste plaats ook aan keeper Luciano toegeschreven kan worden.Aankoop Genero Zeefuik blijkt tot nu toe een flop. Waar de bonkige aanvaller in Nijmegen als rustpunt in de aanval zijn waarde had, legt hij in het hoge noorden beduidend minder figuurlijk gewicht in de schaal. Na een wekenlange soap over het vermeende niet fit zijn van Zeefuik, keerde de gewezen aanvaller vlak voor de winterstop terug op de velden. Hoe dan ook, de voormalige NEC-speler bakt er voorlopig weinig van. Het is sowieso tekenend dat een aanzienlijk deel van de Groningse productie van één man komt, die het seizoen nota bene als aanvallende middenvelder begon: Michael de Leeuw. Maar zelfs diens productie verbloemt niet dat Groningen slechts 18 keer gescoord heeft in de eerste seizoenshelft. Dat zijn cijfers van een degradatiekandidaat. Het is dat het aantal tegendoelpunten relatief beperkt is, namelijk 28 tegen, want anders verkeerde de gevallen noordse club daadwerkelijk in degradatiezorgen. Met een 13e plaats blijft dat spook het hoge noorden bespaard, maar het zal evengoed een seizoen worden om snel te vergeten.

12. ADO Den Haag

Linksbuiten Charlton Vicento haalde vooral het nieuws door acties buiten de lijnen. Foto: Wikimedia Commons

Linksbuiten Charlton Vicento haalde vooral het nieuws door acties buiten de lijnen. Foto: Wikimedia Commons

Soms is een mea culpa op zijn plaats. Aan het begin van deze jaargang schreef De Skybox dat ADO Den Haag zich gelukkig mocht prijzen met handhaving. Hoewel de door trainer Maurice Steijn gepropageerde Europese ambities een lastig verhaal lijken, hoeven de Hagenezen zich geen zorgen te maken over degradatieperikelen. Een uitwedstrijd in het Haagse Kyocera-stadion staat immers gelijk aan een middagje vechtvoetbal, waarin voetballers Vito Wormgoor, Danny Holla, Kevin Jansen en nieuwbakken stopper Tom Beugelsdijk ondanks hun beperkte kwaliteiten het mes tussen de tanden hebben staan. Stuk voor stuk simpele voetballers die ongetwijfeld niet hoog zullen scoren op een IQ-test, maar wel spelers die anderhalf uur gas geven en het menig tegenstander lastig kunnen maken. Ondertussen ontpopt spits Mike van Duinen zich onverwachts tot stiekeme sensatie, terwijl ook Jens Toornstra het teleurstellende voorgaande voetbalseizoen van zich af speelt. Uiteraard blijft het elftal zwakke plekken behouden: zo oogt doelman Gino Coutinho nog altijd erg onzeker, bewijst aankoop Dion Malone het niveau van AFC Almere City nauwelijks te ontstijgen en heeft ook spits Rydell Poepon zijn draai nog niet helemaal gevonden.

Linksbuiten Charlton Vicento haalt bovendien vooral de samenvattingen door wangedrag binnen en buiten de lijnen, terwijl rechtsbuiten Tjaronn Chery het toonbeeld van wisselvalligheid is. Dit gebrek aan kwaliteit in combinatie met de vechtlust van de Hagenezen zal resulteren in een plek in de veilige middenmoot. De huidige achtste plaats is mede het gevolg van de beroerde prestaties van ondermeer AZ en SC Heerenveen, terwijl ook Heracles Almelo veel meer kwaliteit herbergt. Desalniettemin hoeft niemand zich in Den Haag zorgen te maken: ook in 2013 blijft een uitwedstrijd in Den Haag een pittige klus.

11. RKC Waalwijk

RKC speelt tot nu toe wederom een seizoen dat enkel applaus kan oogsten. De Skybox had vertrouwen in de chemie tussen de Waalwijkse club en de rustige Erwin Koeman, en dat vertrouwen is verre van beschaamd. Hoewel de club een van zijn beste spelers van vorig seizoen zag vertrekken, namelijk middenvelder Evander Sno, en tevens de twee spitsen moest laten gaan, Castillion en Ten Voorde, bivakkeert de ploeg momenteel knap op de negende plaats. Uiteraard heeft dat ten dele te maken met het ondermaats presteren van clubs als Heerenveen, FC Groningen en AZ, maar dat neemt niet weg dat de Waalwijkse combinatie goed verzorgd voetbal op de mat legt. De dwerg is geen enkele keer overlopen, aangezien het kan bogen op een zeer solide laatste linie. In onze voorspelling gaven we al hoog op over de defensie met Van Peppen, Van Mosselveld, Drost en keeper Zoet, en niet zonder reden. Op het middenveld is constante factor Sander Duits het vermelden waard. Aankoop Rodney Sneijder lijkt daarentegen vooral te teren op zijn achternaam en geenszins op zijn voetbalkwaliteiten. Het gezicht wordt RKC Waalwijk vooral in de leuke en flamboyante aanval gegeven.

Buitenspeler Jozefzoon laat zien dat hij van meerwaarde is voor de Waalwijkse club. Dat Boukhari op amateurbasis voor RKC uitkomt is zowel een zegen voor de penningmeesters als voor het voetballende vermogen van de ploeg. Op dit niveau is de ex-Ajacied zonder meer van waarde met zijn technische bagage. De echte sterkhouder in de aanval is evenwel de Fransman Teddy Chevalier. Met een achternaam die al moedige charges doet vermoeden, leidt de naar verluidt enfant terrible voorlopig elke Waalwijkse aanval gedisciplineerd, maar met veel pit en energie. Dat zorgt voor een constante gevaarlijke factor voorin, de speler die uit het niets onrust kan stichten en kan scoren. Maar zoals reeds gezegd, het zou niet passen om het succes van RKC aan iets anders dan collectief en gedisciplineerd presteren toe te wijzen. Hoewel de huidige plek op de ranglijst iets te hoog gegrepen is voor RKC en clubs als Heerenveen volgens ons zullen gaan stijgen, consolideert de Waalwijkse club een stevige plek in de middenmoot.

10. Heerenveen

De Skybox heeft te doen met Heerenveen, of eigenlijk vooral met Marco van Basten. De inzet en bezieling is daar, de Friese club laat regelmatig behoorlijk voetbal zien, maar het wil tot nu toe maar niet lukken om punten te pakken. Het geheel is bijzonder grillig. Uiteraard verloor San Marco aan het begin van het seizoen zijn volledige aanval, de belangrijkste factor binnen de prestaties van vorig jaar, maar bij terugblik op de eerste seizoenshelft blijkt daar het probleem niet zozeer te zitten. De aanval wordt volledig gedragen door de zo nu en dan fantastische Djuricic en de ijskoude Finnbogason. Deze tandem draait behoorlijk, de IJslander is een van de topscorers van de Eredivisie en Djuricic splijt defensies regelmatig met zijn passes en loopacties open. Pappa speelde tot dusver te weinig om er een goed oordeel over te vellen. De club scoort dan ook voldoende om hoger dan op de huidige dertiende plek te eindigen. De achilleshiel blijkt echter andermaal, zoals in onze voorspelling al voorzien, de verdediging. Het aantal van 38 tegendoelpunten doet vermoeden dat we hier met een degradatiekandidaat te maken hebben.

Nordfeldt zal nooit een zekere keeper worden en van rechtsback Zuiverloon wisten we al dat hij ondermaats presteren tot groot goed heeft verheven. Dienst stand-in Pelé van Anholt voetbalt bovendien niet gelijk zijn voornaam en lijkt het stereotype ‘mooiweerverdediger’ te zijn. De oude Ramon Zomer hinkt op zijn laatste benen en over Arnold Kruiswijk is iedere voetbalkenner het wel eens: in de Jupiler League lopen weinig zwakkere verdedigers. De talentvolle Jeffrey Gouweleeuw is geen type verdediger dat een wankele defensie met onverzettelijkheid de rug recht. Hij is echter naar onze mening het enige sprankje hoop in de Friese defensie en we houden ons hart vast nu AZ aan de voetballende verdediger trekt.

Niettemin hebben we Heerenveen te vaak onverdiend en op klungelige wijze punten zien verspelen om volledig te wanhopen. Als Djuricic Finnbogason in stelling blijft brengen, dan zien wij niet in waarom de Friese club niet een aantal plaatsen zou kunnen stijgen op de ranglijst. Een tiende plaats voor Marco en de zijnen.

9. NEC

We hadden van NEC iets heel anders verwacht, al zitten we er vooralsnog qua rangorde niet ver naast. Maar het middenveld Koowijk-Roorda-Sno, waar wij zo hoog van opgaven voorafgaand aan het seizoen, heeft niet laten zien wat wij verwacht hadden. Roorda blijkt tegen te vallen en Sno’s toekomst als voetballer is ongewis. Daar staan een paar revelaties tegenover.

Zo blijkt NEC een gouden zet gedaan te hebben met de verwelkoming van de IJslander Victor Palsson voorafgaand aan dit seizoen. De middenvelder werd tot nu toe gehuurd van de New York Red Bulls, maar maakte dermate indruk dat de Nijmegenaren hem inmiddels hebben overgenomen. Hij bracht drive en dynamiek in het tot dan toe statische middenveld, waarop Koolwijk overigens zelden wordt betrapt op balverlies. Daarnaast had de grillige Leroy George een prima seizoenshelft en is Breuer nog niet zo over-the-hill als we verwachtten.

Ondanks blessures en schorsingen staat NEC zodoende hoger dan wij ingeschat hadden. Er blijven wel een aantal vraagtekens bestaan over de mogelijke continuering van dit succes in de Keizerstad. De hoge notering wijten aan vormcrises van AZ, Heerenveen en FC Groningen is te simpel, maar de vraag blijft, hoe houdt NEC zich als deze clubs de weg naar boven gaan inslaan? Stopt Kevin Conboy eindelijk met rode kaarten pakken? En, wat kunnen we van de spitsen Platje en Ten Voorde verwachten? Pastoor probeerde ze één voor één uit, toverde daarna Ten Voorde hangend op links uit zijn hoge hoed en besloot uiteindelijk: ik gooi ze beide in de spits. Dat bracht veel goeds, al lijkt talent Navarone Foor af en toe het kind van de rekening te worden van het wat meer opportunistische 4-4-2 dat dientengevolge in de Keizerstad wordt gespeeld: je reinste kapitaalvernietiging. Zodoende denken wij dat NEC een pas op de plaats gaat maken en in de brede middenmoot een plekje of twee zal zakken.

Over Thomas Vries

"Mijn voorliefde voor voetbal en voetbalverhalen komt voort uit een in mijn jeugd ingeslopen gevoel van miskenning. De kleine Thomas – rechtsbuiten van D-1 van VV Beegden – schreeuwt in mijn volwassen zelf over het algemeen hard om aandacht die hij als – laten we eerlijk zijn – matig begenadigd manusje-van-alles nooit kreeg van jeugdtrainer Grad. Daar komt ook mijn onvoorwaardelijke steun aan de underdog vandaan: zie het als een verlate zelfrechtvaardiging. Aldus voel ik me genoodzaakt op een andere manier aan te tonen dat ik heus wel ergens goed in ben wat betreft voetbal: niet zozeer tegen een bal trappen, maar meer het schrijven van het voetbalverhaal. Als door het postmodernisme beïnvloede cultuurhistoricus en stadsgeograaf is het mijn doel om aan De Skybox bij uitstek narratieve bijdragen te leveren. Het gaat mij vooral om het uitwerken van een gekozen thema, een invalshoek, een mooie anekdote of metafoor: onderwerpen als sociale vereniging, de tragiek van het zwarte gat na de voetbalcarrière en het persoonlijke verhaal van een net-niet wereldberoemde voetballer, dát zijn de verhalen die ik graag als ware het een voorleesavondje aan het publiek van deze website wil vertellen. De mogelijkheid tot het uitwerken van een heel kleine metafoor, een vergeten tragiek, tot een kort romanachtig verhaal is waarom ik met veel enthousiasme samen met mijn compagnons dit initiatief heb opgericht."

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: