//
Artikel
Artikelen, De Skybox stelt bij ...!

De Skybox stelt bij! De nummers 18-14.

Zelfs de experts zitten er wel eens naast en de redactie van de Skybox meent de voetbalwijsheid niet in pacht te hebben. Bovendien hebben we vorig jaar onze glazen bol weggegooid. En dus geven we grif toe dat onze competitievoorspelling er soms een beetje naast zat. Daarom in de reeks De Skybox Stelt Bij een vergelijk van onze voorspelling, de huidige stand en onze bijstelling. Lees vandaag over de clubs voor wie degradatie aan de horizon opdoemt. Nummers 18 tot en met 14. voorspelling

18. Willem II

Willem II gaat een zwaar jaar tegemoet. Foto: Wikimedia Commons

Willem II gaat een zwaar jaar tegemoet. Foto: Wikimedia Commons

De Skybox voorspelde een zwaar seizoen voor de gepromoveerde club uit het zuiden des lands en de eerste helft bleek precies dat. Willem II pakt moeilijk punten, hoewel de club met de op de valreep binnengehaalde goede aanvaller Aurélien Joachim  moedig aanvallend blijft spelen en no nonsense trainer Jurgen Streppel zijn team elke wedstrijd tot de tanden gewapend het veld laat betreden . Dat wekt sympathie bij de neutrale toeschouwer en is volgens de Skybox een veel betere insteek om van de laatste plaats af te komen dan de tergende tactiek die het vorig seizoen gedegradeerde De Graafschap hanteerde. Dat neemt niet weg dat Willem II simpelweg te weinig kwaliteit heeft om te kunnen hopen op lijfsbehoud. Ondanks de aanvallende intenties scoort alleen NAC Breda minder dan de rivaliserende zusterclub uit Tilburg, terwijl Willem II samen met VVV-Venlo en Heerenveen de meeste treffers om de oren krijgt. De Brabantse defensie maakt dan ook geenszins een solide indruk met David Meul op doel en Philipp Haastrup centraal: de Eredivisie lijkt voor het spelersmateriaal van de gevallen driekleurenclub simpelweg te hoog gegrepen.

Gezien de financiële situatie van Willem II hoeven de fans niet te hopen op noemenswaardige versterking. Zoals al in onze voorspelling aangegeven mist de club bovenal spelers met veel Eredivisie-ervaring ten opzichte van directe tegenstrevers als VVV-Venlo, NAC Breda en PEC Zwolle. Dat zal Willem II dit seizoen opbreken, hoewel dat waarschijnlijk voor niemand in Tilburg als een verrassing zal komen. De echte verrassing was immers de promotie afgelopen seizoen. Dat kunstje kan de ‘Traditionsverein’ uit Tilburg volgend jaar herhalen, want zelfs talent Jeroen Lumu – helaas geblesseerd – kan de club niet van de laatste plaats afhelpen.

17. VVV-Venlo

Het probleem van de club onder leiding van de hyperambitieuze Hai Berden ligt duidelijk in het defensieve bereik. De Venlose trots kreeg maar liefst 38 doelpunten in 18 wedstrijden tegen, net zoveel als de nummer laatste Willem II. Dat zal coach Lokhoff zorgen baren, hoewel met het vertrek van Yoshida niet anders te verwachten was. De verdediging van VVV maakte vorig seizoen al een wankele indruk, maar zakt zonder de sierlijke Japanner met regelmaat genadeloos door het ijs. Tekenend was de met 4-2 verloren wedstrijd tegen directe concurrent en provinciegenoot Roda JC. Na 50 minuten spelen stond VVV op een solide 2-0 voorsprong. Zeven minuten later viel echter de 2-3 voor de club uit Kerkrade, die het duel uiteindelijk met 2-4 won. Het zegt veel over de malaise in de defensie van de Venlonaren en het was tekenend dat in deze wedstrijd leider Marcel Seip niet tot de wedstrijdselectie kon behoren vanwege een schorsing. Valt hij weg, dan blijkt de spoeling dun. Mocht VVV zich roeren op de transfermarkt, zal dit de eerste linie zijn waar naar gekeken moet worden. Dat lijkt echter niet waarschijnlijk, daar Berden onlangs liet optekenen dat er geen middelen zijn voor een transfer.

VVV zal het dus volledig moeten hebben van haar kwaliteiten op het middenveld en in de aanval, die inderdaad die van de laatste linie en van haar directe concurrenten overstijgen. Met Yuki Otsu heeft Berden wederom een voor degradatievoetbal in de Eredivisie prima middenvelder uit de Japanse vijver gevist. Uiteraard gezegend met technisch vermogen en een goed schot, draait Otsu aardig op een middenveld met onder andere de onvermoeibare loper Maguire. Het blijft afwachten of Bryan Linssen dit seizoen de stap kan maken naar onbetwiste basisspeler. Het talent is ontegenzeggelijk daar en zo nu en dan laat de jonge Limburger zien van waarde te kunnen zijn voor VVV, maar het is zaak een seizoen lang solide te presteren. Ricky van Haaren toont af en toe zijn brille en lijkt op die momenten kwalitatief veel te goed voor een degradatiekandidaat. Het is echter allemaal nog wat grillig bij de geboren Rotterdammer. Van wie altijd 100 % inzet en volledige overgave verwacht mag worden – maar helaas ook niet veel meer – is de Ierse Japanner Robert Cullen. De ijverige aanvaller lijkt als voetballer helaas iets teveel van de Ierse kant van de familie te hebben geërfd, maar is als een soort mindere versie van Dirk Kuyt als aanjager effectief. De Nigeriaan Uche Nwofor blijft een groot raadsel, hoewel een ding buiten kijf staat: vooralsnog wordt de belofte van ook dit Afrikaanse talent bij lange na niet ingelost. Niet iedereen is Musa.

Afrondend heeft VVV op haar directe concurrent haar aanvallende kwaliteiten voor. De defensie rammelt echter aan alle kanten en de gelaten manier waarop Roda JC binnen enkele minuten drie maal scoorde geeft de Skybox weinig fiducie in direct lijfbehoud voor de club uit Venlo. Sterker nog, ten opzichte van de huidige stand zal VVV volgens ons een plekje dalen: 17.

16. NAC Breda

NAC Breda scoort niet. Het heeft de minste doelpunten gemaakt en er toch 37 om de oren gekregen. De club is duidelijk in een neerwaartse spiraal beland. Een huilend noodweer is in Breda opgestoken en de noodlijdende club dreigt kopje onder te gaan door sportieve, financiële en beleidstechnische opdoffers. Absoluut dieptepunt was het ontslag van John Karelse, de trainer, die zonder dat hem enige blaam trof, geliquideerd werd door de clubleiding. Waar de beschuldigende vinger vooral naar het financiële en technische management gewezen moet worden, bleek voor de leiding van de eens gemoedelijke club de enige oplossing om de zaken om te draaien, een zondebok aan te wijzen en zo zichzelf buiten schot te houden. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat is dan ook de enige verklaring die de Skybox kan geven voor het wanstaltige gedraag van ‘casual chique’-geklede technisch directeur Jeffrey van As. De getroebleerde directeur zag zich onderuitgezakt genoodzaakt een ‘goede vriend’ de laan uit te sturen, maar of hij momenteel nog stilstaat bij de staat van het technisch beleid van NAC? De ‘Avondjes NAC’ lijken hem zwaarder en zwaarder te vallen…

Waar de stemming er vorig seizoen nog goed in leek te zitten bij de gezellige Brabanders, heerst nu een negatieve sfeer in het Rat Verlegh-stadion. Beroepszuurpruim Anthony Lurling gooit als de uitgerangeerde pseudovedette die hij is de kont tegen de krib, terwijl hij juist nu de club op sleeptouw zou moeten nemen. Van de wervelwind op de flank Hooi mag niet meer dan hier en daar leuk draven verwacht worden en Alex Schalk blinkt vooral uit in zwoegen en moeilijk kijken. Lichtpuntjes zijn de talentvolle Gudelj op het middenveld en sterkhouder Botteghin in de defensie, die voor een degelijke as zorgen. NAC heeft nog tijd het tij te keren en zou met deze selectie niet hoeven onder te doen voor Willem II en VVV. Om de club een handje te helpen biedt de Skybox coulant een 16e plaats aan voor de Bredase club. Vooral omdat we een vereniging van deze statuur niet graag in de vergetelheid van de Jupiler League en wellicht faillissement zien verdwijnen. De tijd van de Bredase wonderbrazilianen Sérgio en Cristiano ligt ver achter ons.

15. PEC Zwolle

De voetballiefhebber wreef zich het afgelopen half jaar  wel eens door zijn ogen: moest dit het lelijke eendje van de Eredivisie worden? PEC Zwolle betoverde met goed positiespel en technische bagage. Het duo Langeler/Stam heeft van de Zwollenaren een goed lopende voetbalmachine gemaakt die applaus oogst in ’s lands hoogste afdeling. De linkerkant, bestaande uit oud-PSV’ers Rochdi Achenteh  en Younes Mokhtar, is speels en verrassend, terwijl Joey van den Berg van achteruit het Zwolse spel vorm geeft. Daarnaast blijkt Bram van Polen, rechtsachter van dienst, een openbaring: hij combineert aardig verdedigen aan een goede pass en is een goede opbouwer.

Hoewel we PEC inmiddels hoger inschatten dan voorafgaand aan het seizoen, liggen er vele valkuilen in de tweede seizoenshelft te wachten. Hoe reageert de selectie op het nakende vertrek van de architecten Stam en Langeler aan het einde van het seizoen? Is de ploeg achterin niet te kwetsbaar als Van den Berg er niet bij is? Gerard Aafjes blijkt geen zekere stand-in. Kan Joost Broerse het nog een heel seizoen opbrengen? En wat moeten we eigenlijk denken van die spits? Denni Avdic kwam van Werder Bremen, maar is een speler die de technische bagage van spelers als Mokhtar en Pluim compenseert: hij lijkt nog wel eens ruzie met de bal te hebben. Maar, is hij de stormram die de Zwollenaren nodig hebben als het positiespel even niet loopt? Wij denken dat Zwolle zich dit seizoen veilig gaat spelen en dat er nog veel applaus wordt geoogst in het af en toe toch niet zo sfeerloze Zwolse stadion. Daarna volgt een roerige Zwolse transferzomer, waarin het devies ‘applaus is leuk, maar punten zijn belangrijker’, centraal zal moeten staan.

14. Roda JC

De club uit het minst Nederlandse deel van het land is elk jaar onvoorspelbaar. Het elftal uit Kerkrade wisselt routinematig topprestaties tegen de beste clubs af met blamages tegen de mindere goden van de Eredivisie. Zo wist de equipe het in voorgaande seizoenen bijvoorbeeld PSV vaak erg lastig te maken. Roda JC speelde haar beste voetbal tegen een op papier dominante ploeg met betere voetballers, reactionair en op de counter met veel loopvermogen loerend. Wanneer tegen mindere tegenstanders het spel gemaakt moest worden bleef weinig over van het elftal. Maar waar het team vorig jaar onder de uitstekende Van Veldhoven nog een ploeg om rekening mee te houden was, blijft nu eigenlijk alleen het voetballende onvermogen over. Malki kan in zijn eentje de ploeg niet dragen en het vertrek van bepalende spelers als Vormer, Janssen (in een eerder stadium) en Mads Junker doet zich dit seizoen voelen. Nieuwbakken trainer Brood lijkt vooralsnog minder op zijn plaats in het diepen zuiden dan Van Veldhoven. Roda maakt vooral een afgematte, soms inspiratieloze indruk.

Biemans is geen topper in de verdediging en Wielaert wordt er niet explosiever op. De onbekende Danilo blinkt voorlopig uit in onbesuisd gedrag en is geen zekere factor op het middenveld. Laat staan dat ie het voetballende vermogen van Vormer benadert. Zonder de geslepen Junker lijkt Malki zich verloren te voelen, hoewel hij nog steeds goed omgaat met de sporadische kansen die hij krijgt. Lebedynski kan de leemte van Junker voorlopig niet opvullen, Nemeth heeft een minder seizoen dan vorig jaar bij RKC, terwijl Donald, Delorge en Fledderus het stigma van saaie middenvelders niet van zich af weten te werpen. Lichtpuntjes in de selectie zijn de jonge Hupperts – misschien wel de eerste doorgebroken jeugdspeler sinds Ger Senden – en de van Chelsea gehuurde Affane. Die laatste is technisch zeer begaafd, behendig aan de bal en heeft goede dingen laten zien, maar is te jong en onervaren om de Kerkradenaren wekelijks bij de hand te nemen. Wat van de nieuw aangetrokken Ajax-flop Roly Bonevacia verwacht mag worden is ongewis.

Roda JC is en blijft een club met zeer beperkte middelen en het is hoe dan ook knap dat ze elk jaar relatief goed presteren. Het kan eens gebeuren dat het een jaartje minder sprankelt, zoals dit seizoen. De selectie herbergt echter voldoende degelijke spelers om de degradatieplaatsen te ontlopen. Met Hupperts en Affane heeft de club twee leuke en jonge buitenspelers in de gelederen. Tel daarbij Malki op en de club heeft een aanval die voor de Kerkradenaren de 14 plaats moet kunnen veiligstellen.

Over Thomas Vries

"Mijn voorliefde voor voetbal en voetbalverhalen komt voort uit een in mijn jeugd ingeslopen gevoel van miskenning. De kleine Thomas – rechtsbuiten van D-1 van VV Beegden – schreeuwt in mijn volwassen zelf over het algemeen hard om aandacht die hij als – laten we eerlijk zijn – matig begenadigd manusje-van-alles nooit kreeg van jeugdtrainer Grad. Daar komt ook mijn onvoorwaardelijke steun aan de underdog vandaan: zie het als een verlate zelfrechtvaardiging. Aldus voel ik me genoodzaakt op een andere manier aan te tonen dat ik heus wel ergens goed in ben wat betreft voetbal: niet zozeer tegen een bal trappen, maar meer het schrijven van het voetbalverhaal. Als door het postmodernisme beïnvloede cultuurhistoricus en stadsgeograaf is het mijn doel om aan De Skybox bij uitstek narratieve bijdragen te leveren. Het gaat mij vooral om het uitwerken van een gekozen thema, een invalshoek, een mooie anekdote of metafoor: onderwerpen als sociale vereniging, de tragiek van het zwarte gat na de voetbalcarrière en het persoonlijke verhaal van een net-niet wereldberoemde voetballer, dát zijn de verhalen die ik graag als ware het een voorleesavondje aan het publiek van deze website wil vertellen. De mogelijkheid tot het uitwerken van een heel kleine metafoor, een vergeten tragiek, tot een kort romanachtig verhaal is waarom ik met veel enthousiasme samen met mijn compagnons dit initiatief heb opgericht."

Reacties

2 gedachtes over “De Skybox stelt bij! De nummers 18-14.

  1. Art Langeler is toch echt de trainer van PEC.Zwolle en niet Andries Ulderink..

    Verder prima stuk!

    Geplaatst door PEC | 7 januari 2013, 15:39
  2. Uiteraard, je hebt gelijk. Soms sluipt er hier en daar een klein foutje in. In ieder geval bedankt voor het opmerken en fijn dat je het verder een goed stuk goed vond. Donderdag volgen de nummers 13 t/m 9. Houd de site in de gaten!

    Geplaatst door Thomas Vries | 7 januari 2013, 15:52

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: