//
Artikel
Artikelen

Voorbij de mediahype. Een stille tocht is niet genoeg

Volgens Wikipedia liep Nederland gisteren zijn achtste Stille Tocht. Sinds in 1997 de vermoorde Meindert Tjoelker met zo’n tocht herdacht werd, is het gebruikelijk een slachtoffer van Zinloos Geweld op deze manier te herdenken. Dat is niet het enige: het land houdt altijd ongeveer een week de adem in. In programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman schuiven deskundigen aan die hun licht over de zaak laten schijnen en daarna raast de orde van de dag verder…

zinloosgeweldDe reacties waren deze week voorspelbaar. Zo begon minister Opstelten meteen weer over ‘stevig aanpakken’ en is er de Grote Twitterende Politicus, die van alle problemen ‘Marokkanenproblemen’ probeert te maken. Deskundigen-op-alle-gebieden als Jan Mulder en Prem Radhakishun vallen op dit soort momenten meestal over elkaar heen en Peter R. de Vries gooide er natuurlijk weer eens een dwarse Tweet in. Zodat wij weten dat Peter R. nog steeds is.

In Pauw en Witteman kregen weer een paar echte experts te weinig tijd om hun punt te maken. Bij deze heren aan tafel wordt immers iedereen om de haverklap in de rede gevallen door verontwaardigde tafelgasten. Of, erger nog, door de schijtlollige Jeroen Pauw. Tenenkrommend.

De stilte op de amateurvelden was ‘indrukwekkend’ volgens Studio Sport en de minuut stilte in de stadions voorafgaand aan de wedstrijden in het betaald voetbal was ijzingwekkend stil. Zonder Respect Geen Voetbal, zo zei de KNVB terecht.

Het grote probleem komt echter vandaag. Jan, Prem en Peter R. hebben vandaag vast weer iets anders waarover ze hun mening willen geven. De KNVB vergeet voor het gemak dat er al jarenlang soortgelijke incidenten plaatsvinden – zonder dodelijke afloop en daarom minder interessant voor de media. DWDD en Pauw en Witteman gaan over tot ander nieuws en over een tijdje zal Gaby Jallo weer gewoon verderschelden tegen de grensrechter. En dan is het allemaal voor niks geweest. Op naar de nieuwe hype. Op naar de nieuwe Stille Tocht.

Deze blog verscheen zojuist ook op de landelijke Jongin-sites. Klik daarvoor hierrr

Over Remy Maessen

"Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was zaterdagmiddag rond een uur of twee. Die ochtend had ik – als voorhoedespeler van de D-jeugd van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclub KVC – waarschijnlijk weer wat kansen om zeep geholpen en ik zat inmiddels huiswerk te maken. Mijn vader, toenmalig bestuurslid van VVV, vroeg of ik zin had om die avond samen met hem naar ‘De Koel’ – nog steeds Neerlands meest pittoreske voetbalstadion – te gaan voor de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch. De Venlonaren hielden het Den Bosch van Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling op 1-1 en mijn liefde voor het spelletje was geboren. Inmiddels, 14 seizoensgidsen van Voetbal International verder, ben ik bijna afgestudeerd als parlementair historicus en durf ik te zeggen dat ik van meer antiquarische voetbalfeitjes – van lang vergeten eindtoernooien tot de Nigeriaanse competitie anno 2011 – op de hoogte ben dan menig ander liefhebber. Deze feitjes zal ik – evenals mijn ervaring als hoofredacteur van diverse tijdschriften – gaan aanwenden om dit initiatief tot een succes te maken. Kleine momentjes en kenschetsen van vergeelde voetbalbladzijden vormen mijn specialisatie – bedoeld om bij elke lezer een ‘aha-erlebnis’ op te wekken."

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: