//
Artikel
De Skybox telt af...!

De Skybox telt af…! 3, 2 en 1

Het startschot voor de competitie klonk reeds gisteren en – hoewel de transfermarkt nog op volle toeren draait –  de heren redacteuren van De Skybox slaan de handen ineen met een blik in een glazen bol. Welke clubs gaan het goed doen en wie gaat tegenvallen? Vandaag het laatste artikel met de top drie. Wie wordt kampioen en wie grijpt net naast de felbegeerde schaal?

3. FC Twente

Trainer Steve McClaren bracht vorig seizoen niet de gehoopte ommekeer. Kan hij de Twentse harten dit seizoen wel weer sneller laten kloppen? (bron: http://www.telegraph.co.uk)

De ‘second coming’ van de vermeende verlosser Steve ‘that’s football’ McClaren bracht niet wat de Tukkers verwachtten: de competitie werd beëindigd met een teleurstellende zesde plek en de aimabele – doch nog immer clichébrakende – Brit bleek het eigenlijk helemaal niet zoveel beter te doen dan zijn voorganger Co Adriaanse. Het Twentse rampseizoen, karakteristiek ingeluid met de dramatische instorting van de in nieuwbouw zijnde tribune van de Grolsch Veste – die symbool kwam te staan voor de haarscheurtjes in de Oosterse onstuitbaar geachte opmars naar de top – is echter afgesloten en Joop Munsterman heeft de euro’s deze zomer rijkelijk laten rollen teneinde een hernieuwde apotheose te voorkomen.

Het was reeds in de winterstop, toen de Tukkers de Groningse linksbuiten Dusan Tadic contracteerden. De Groningse ‘koning van de assist’ is een garantie voor succes, daar kan De Skybox niet omheen. Ook de miljoenen uitgekeerd voor Anders Bjelland, zijn waarschijnlijk goed besteed. Het centrum van de Enschedese verdediging heeft met Bjelland eindelijk een linkspoot in de gelederen. Terwijl Twente al eerder rond was met beide spelers, werden in de zomer ook nog even Tim Breukers, Robbert Schilder, Luc Castaignos en Felipe Guitiérrez aan de selectie toegevoegd. Laatstgenoemde kan wel eens een smaakmaker worden. Guitiérrez is een Chileense international en speelt bij voorkeur kort achter de spits als aanvallende middenvelder. Met zijn creativiteit en dribbels was hij een van de sterkhouders van de Chileense topclub Universidad Católica, maar dat een sleutelrol bij deze club geen garantie is voor een succesvolle carrière in de Eredivisie, bewees ooit ene Jorge Kike Acuña in dienst van Feyenoord.

Tegenover de vele miljoenen die zijn uitgekeerd, staat het vertrek van Luuk de Jong naar Borussia Mönchengladbach – een transfer waarmee zo’n vijftien miljoen zou zijn gemoeid – het wellicht vroegtijdige afscheid van Ola John, die klaarblijkelijk weinig geleerd heeft van grote broer Collins en het vertrek van miskoop Bart Buysse, waar in de omgeving van Enschede weinig over getreurd hoeft te worden. Het op handen zijnde vertrek van bijna-Nederlander Douglas zal zich waarschijnlijk wel doen voelen, terwijl de aandacht uit grote internationale competities voor Roberto Rosales vraagtekens doet rijzen bij de scoutingsapparaten van dergelijke clubs.

Al met al heeft Twente gelukkig nog steeds de beschikking over topdoelman-in-de-dop Nikolay Mihaylov, nam het met Bjelland alvast een voorschot op een mogelijk vertrek van Douglas en kan met de komst van Schilder eindelijk een punt gezet worden achter de vele seizoenen aaneengesloten vaste basisplaatsen van traditionele zwakke plek Dwight Tiendalli. Op het middenveld krijgt Willem Janssen waarschijnlijk een meer controlerende rol en zal hij dientengevolge de concurrentie aangaan met de meester-in-balletjes-breed Wout Brama, een concurrentiestrijd die naar alle waarschijnlijkheid in het voordeel van de dynamische Janssen zal moeten uitvallen. Met Leroy Fer en Guitierez op de andere plekken heeft Twente een uitstekend middenveld.

Toch denkt De Skybox niet dat Twente kampioen zal worden, daarvoor ontbreekt het het nieuwgesmede team aan automatismen. Het zal enkele weken duren voordat de nieuwe spelers elkaar kunnen vinden, terwijl ook communicatie- en aanpassingsproblemen op de loer liggen. Tegen de tijd dat McClaren – die bovendien zijn meerdere moet erkennen in absolute vakmensen als Frank de Boer, Dick Advocaat, Gertjan Verbeek en Ronald Koeman – hier een hecht team van gesmeed heeft, staan PSV en Ajax al op schier onoverbrugbare afstand. De miljoenen van Munsterman zullen dan ook pas in het seizoen 2013/2014 – misschien – echt van zich doen laten spreken. Voor nu, niettemin een mooie derde plek voor de Tukkers.

2. Ajax

Vurnon Anita in actie. De kleine grote man op het middenveld blijkt keihard nodig. (bron: http://www.mw.nl)

De tweede Amsterdamse titel op rij was vorig seizoen vooral een verdienste van een uitstekende tweede seizoenshelft en een uitstekend presterend trio. Natuurlijk mag coach Frank de Boer als eindverantwoordelijke voor twee titels niet miskend worden in zijn aandeel in het succes. Temeer daar hij van de twee uitblinkers van de laatste seizoenshelft definitief dragende en constante spelers heeft weten te maken. Het staat buiten kijf dat de absolute leider van vorig seizoen de Belg Jan Vertonghen was: geconcentreerd rust uitstralend achterin – waar hij in het verleden nogal eens van nonchalance beticht werd – en een onweerstaanbare en wedstrijd open brekende drang naar voren. Vertonghen heeft zowel verdedigend als aanvallend veel van de in 2012 gewonnen wedstrijden geforceerd. Het vertrek van de aanvoerder is daarmee zowel verwacht als ingrijpend. Waterdrager Alderweireld is een voor Eredivisie-begrippen robuuste mandekker, maar mist de voetballende capaciteiten en het bravoure en de leiderschap van zijn landgenoot. Van Daley Blind kan gezegd worden dat hij het niveau ontbeert om in de Nederlandse topwedstrijden en Champions League staande te blijven. Er wordt tevens getrokken aan een andere speler van Ajax, wiens vertrek boven op het afscheid zich desastreus zou doen voelen. Een kleine man die redelijk miskend is in het succes van vorig jaar: Vurnon Anita.

Toen De Boer besloot de kleine speler defensief op het middenveld te posteren, in plaats van rechts of links achterin, ging het hele elftal beter draaien. Hij bracht rust, gaf goede, makkelijke passes en zette in de omschakeling uitstekend druk op de bal en veroverde deze veelal. Daar waar Theo Janssen op de verdedigende positie de eerste seizoenshelft jammerlijk faalde slaagde Anita met vlag en wimpel: niet toevallig greep Ajax in de tweede helft van het seizoen de macht. Het is zodoende te hopen dat de middenvelder voor Ajax behouden blijft en niet in navolging van Vertonghen het Kanaal oversteekt en in Newcastle tekent. Voorlopig lijkt een transfer afgewend en dat is maar goed ook, want Anita was samen met Alderweireld een van de weinige spelers die tegen PSV de hoop op een hoofdstedelijke titelprolongatie rechtvaardigde. De van zijn leider verstoken Ajax-defensie werd totaal overlopen door de sterke en snelle PSV-aanval in de strijd om de JC-schaal: de manier waarop Lens ingespeeld werd en wegdraaide bij Blind, of de makkelijke een-twee’s van Lens- Marcelo en Depay-Wijnaldum die de Amsterdamse defensie open spleten zullen De Boer hoofdbrekens bezorgen. De roep om een ervaren kracht voor de verdediging zullen sterker worden, hoe stevig Overmars en de directie de hand ook op de knip houden. Of het gemis achterin intern kan worden opgevangen is zeer de vraag: ons inziens niet door het jonge talent Stefano Denswil en zeker niet door Blind. Ondertussen wordt Ajax gelinkt aan zo’n beetje elke verdediger in Europa, maar van daden komt het vooralsnog niet.

Aanvallend zit het wel snor bij Ajax, hoewel PSV op dat gebied natuurlijk een streepje voor heeft. Met Sigthorsson, Boerrigter, de jonge Fischer en zeer waarschijnlijk Assaidi is de club uit Amsterdam niettemin ‘best of the rest’. Wat van de naar verluidt dartele rechtsbuiten Tobias Sana verwacht mag worden is niet duidelijk, maar het zal een vooruitgang betekenen ten opzicht van de een te zware last van zestien miljoen torsende en aldus flegmatieke Sulejmani. Het middenveld is stabiel en goed te noemen, met sterkhouders als de genoemde Anita, de dit jaar hopelijk zijn vooruitgesnelde status als wereldspeler-in-wording Eriksen en ‘ervaren’ jongens als Janssen en De Jong. Ook de jonge backs verdienen een eervolle vermelding: met Ricardo van Rhijn heeft Ajax een van de beste en in ieder geval meest getalenteerde rechtsbacks van de Eredivisie in haar gelederen. Daarbij zou bijna vergeten worden dat Gregory van der Wiel ook nog in Amsterdam rondloopt: een speler die ondanks een soms ongeïnteresseerde houding bulkt van het vermogen. Feit blijft dat Van der Wiel al bijna twee seizoenen lang hevig uit vorm is, waarbij de vraag rijst of er zo langzamerhand geen vraagtekens bij diens capaciteiten geplaatst kunnen worden. Of linksback Nicolai Boilesen een seizoen blessurevrij zal blijven is een groot vraagteken, maar vervanger Mitchell Dijks maakte geen onaardige indruk tegen de snelle Narsingh.

Zowel Ajax als PSV moeten het niet hebben van hun verdedigende linie. Ajax heeft ten opzichte van de concurrent uit Eindhoven echter een mindere keeper en aanval, hetgeen wel eens beslissend zou kunnen zijn in het volgens de Skybox spannende seizoen. Ajax zal na twee gouden jaren echter het onderspit delven met een tweede plaats.

1. PSV

Van de door de wol geverfde Mark van Bommel wordt veel verwacht. (bron: http://www.janealblas.nl)

De clash om de Johan Cruijff schaal deed het al enigszins vermoeden. Met de komst van ervaren trainer Dick Advocaat doet de stad Eindhoven wederom een serieuze gooi naar de landstitel. De door de wol geverfde Advocaat is inmiddels vele roebels, maar ook voetbalervaring rijker en is als geen ander in staat om onder hoge druk te presteren. Met Zenit St. Petersburg bereikte hij een hoogtepunt door in 2008 de UEFA Cup te winnen en daarmee westers Europa in vertwijfeling achter te laten. Met AZ wist Advocaat ondanks ingrijpende bezuinigingen door de DSB-tragedie het hoofd boven water te houden in de top van Nederland en Europees voetbal binnen te slepen. Prestaties van formaat die de bijnaam de kleine generaal  rechtvaardigen. Niet langer staat Advocaat bekend als ‘de trainer van de wissel’, maar als prijzenvechter die gepokt en gemazeld in de wetten van het topvoetbal is. Een regelrechte aanwinst voor PSV die zich komend seizoen zal doen voelen.

Met de terugkeer van ‘de kleine generaal’ kwam ook verloren zoon Mark van Bommel terug. Van Bommel, hoewel door het ijs gezakt als leider van het Nederlands Elftal afgelopen EK, was afgelopen seizoen wekelijks een vaste kracht in het ervaren AC Milan. Diens leiderschapskwaliteiten voegen ruggengraat toe aan het tot nu toe stuurloze en labiele PSV. In de schaduw van Van Bommel kan Kevin Strootman zich focussen op zijn spel en blijven onthouden van dubieus gedrag buiten het veld. In het roekeloos aanvallende PSV van afgelopen seizoen, waarin de flegmatieke Georginio Wijnaldum vaak de taak kreeg als meest controlerende middenvelder te spelen, brengt Van Bommel balans, begeleiding en vooral, ballen. Tel daar de creatieve Dries Mertens, de atletische Jeremain Lens, de snelle Luciano Narsingh – die overkwam van SC Heerenveen – en de genoemde Wijnaldum bij op en PSV heeft een aanval om rekening mee te houden. Als we de eerste geluiden mogen geloven uit de voorbereiding staat met name Lens op het punt om zijn belofte eindelijk in te lossen, terwijl jong talent Memphis Depay nadrukkelijk aan de poort van het Philips-Stadion staat te rammelen. Een keerzijde van de medaille mag de aanwezigheid van vele op zichzelf gerichte spelers genoemd worden. ‘Overdaad schaadt’ in dit kader met de aanwezigheid van erg veel aanvallers voor relatief weinig plekken in het elftal. Zowel Dries Mertens, de recalcitrante Ola Toivonen, Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman, jongeling Memphis Depay, routinier Wilfred Bouma en Oranje-international Erik Pieters hebben allemaal een sterke eigen mening, wat kan resulteren in interne conflicten. In dit kader zal niemand in Eindhoven treuren om het vertrek van notoire lastpak Zakaria Labyad. Aan Dick Advocaat de loodzware taak alle BV’tjes op één lijn te krijgen. Het feit dat spits Tim Matavz reeds een disciplinaire straf op kreeg gelegd door toedoen van overtollige vakantiekilo’s getuigt van het feit dat er met de kleine Hagenees niet te spotten valt. Een goede zaak die doet vermoeden dat Advocaat nog vaker in actie zal moeten komen dit seizoen.

Aanvallend zit het dus wel snor bij de Eindhovenaren. Al jaren blijkt echter de defensie de achilleshiel en ook komend seizoen zal hier weinig aan veranderen. Veel PSV-fans zullen blij zijn dat ze verlost zijn van de grabbelende Andreas Isaksson ten faveure van de stabiele Przemislav Tyton, die afgelopen EK indruk maakte in het doel van de Polen. In de linie daarvoor zet Wilfred Bouma echter nog steeds de lijnen uit: de man die nog altijd beweert “prima te hebben gevoetbald” afgelopen jaren krijgt nog altijd de voorkeur boven aankoop Mathias ‘Zanka’ Jörgensen, waardoor de conclusie gerechtvaardigd wordt om de alleen qua naam indrukwekkende Deen met enig argwaan te beoordelen. Feit blijft dat Bouma en ‘goed verdedigen’ in één zin niet samen gaan en dat de vlag uitgaat in Amsterdam, Rotterdam, Enschede en Alkmaar na het zien van zijn naam op het wedstrijdformulier van de JC-schaal jongstleden. Dat wordt weer blunders en tegengoals bijschrijven voor de Brabanders. Kompaan van Bouma is nog immer de flegmatieke Marcelo, de man aan wie niemand buiten Eindhoven bijzondere kwaliteiten toeschrijft. Vorig seizoen liep de tandem Marcelo-Bouma al spaak en het is de verwachting dat dat ook dit jaar in de nodige tegengoals zal resulteren. Back Jetro Willems ontwikkelt zich ondanks een erbarmelijk EK stormachtig, terwijl ook rechtsback Atiba Hutchison stabieler oogt dan de veelbesproken Stanislav Manolev. De achilleshiel van de Eindhovenaren is dan ook het centrum.

Voor PSV zal dan ook het ‘aanval als beste verdediging’-adagium gelden. Met de snelheid van Narsingh, de kopkracht van Ola Toivonen, de bewegelijkheid van Jeremain Lens, de dribbels van Dries Mertens, het doelpunteninstinct van Tim Matavz en het loopvermogen van Georginio Wijnaldum beschikt PSV over een surplus aan kwaliteit in de voorhoede. De balans van het elftal krijgt een broodnodige impuls met de komst van Van Bommel, terwijl Kevin Strootman zich in de schaduw van de routinier kan ontwikkelen tot volwaardig Oranje-international. Het is te hopen dat doelman Tyton het op zijn heupen heeft, want het centrum Marcelo-Bouma is haast Eredivisie-onwaardig, terwijl een ieder die door genoemd duo op de bank gehouden wordt bij voorbaat afgeschreven mag worden. Of een speler nu naar de naam ‘Zanka’ luistert of niet. Aan de ervaren Advocaat de taak om alle ego’s om te smeden tot een goed draaiend elftal; een taak die de Hagenees wel toevertrouwd is als gekeken wordt naar het verleden. De toeschouwers zitten goed in Eindhoven komend jaar met het oog op het aantal te verwachten (tegen-)doelpunten en Advocaat lijkt het weer te gaan doen. De Skybox voorspelt dat Eindhoven weer voetbalstad nummer één gaat worden met het binnenhalen van de titel komend seizoen. 

PSV deelde de eerste slag reeds in de Johan Cruijff Schaal uit. Staan de Eindhovenaren wederom met een schaal in het voorjaar van 2013? De Skybox denkt van wel. (bron: http://www.voetbal.nl)

Over Gastredactie

Mail ons en word gastredacteur!

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: