//
Artikel
De Skybox telt af...!

De Skybox telt af…! 5 en 4

De competitiestart komt langzaam steeds naderbij en – hoewel de transfermarkt nog op volle toeren draait – slaan de heren redacteuren van De Skybox de handen ineen met een blik in een glazen bol. Welke clubs gaan het goed doen en wie gaat tegenvallen? We tellen af naar de nummer 1 op 10 augustus, met vandaag de teams die echt bovenin mee gaan doen, maar tekort komen voor de top drie: 4 en 5!

5. Feyenoord

Het is de prijs die clubs betalen voor succes. Na jaren vol donkerte liet de zon afgelopen seizoen haar eerste schichten schijnen op het veld in De Kuip. Met een beleid dat gebaseerd is op eigen jeugd, noodgedwongen door jarenlange financiële malaise, wist Feyenoord een puike tweede plaats te bereiken. Tegen alle verwachtingen in liet Ronald Koeman zien, in samenspraak met zijn gelouterde assistenten Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst, dat hij wel degelijk een toptrainer genoemd mag worden en wist hij de spelers waar Mario Been opzichtig mee faalde naar hogere hoogten te stuwen. De keerzijde van de medaille bleek het vertrek van de gehele as, die bestond uit leider en aanvoerder Ron Vlaar, motor op het middenveld Karim El Ahmadi, de doeltreffende spelbepaler Otman Bakkal en publiekslieveling en goalgetter John Guidetti. Het geraamte van het succesvolle Feyenoord uit afgelopen jaar is daarmee als sneeuw voor de zon verdwenen, waardoor Ronald Koeman andermaal voor een uitdaging staat.

Jordy Clasie en Ruben Schaken, leiders van het nieuwe Feyenoord. Wie had dat een seizoen geleden verwacht? (bron: http://www.goal.com)

Met een gemiddelde leeftijd van 21,5 jaar bezitten de Rotterdammers één van de jongste en tegelijkertijd meest talentvolle selecties van de Nederlandse Eredivisie. Talenten Stefan de Vrij – met zijn twintig jaar noodgedwongen benoemd tot aanvoerder – Jordy Clasie, Bruno Martins Indi en doelman Erwin Mulder zullen de volgende stap moeten maken, terwijl jongelingen Elvis Manu, Annas Achahbar, Tonny Trindade de Vilhena, Jean-Paul Boëtius en Terence Kongolo aan de poort van De Kuip rammelen. Stuk voor stuk talenten met groeipotentieel, maar het is de vraag of zij zich staande kunnen houden in het geweld van de Nederlandse (sub-)top. Technisch directeur Martin van Geel heeft ondertussen niet stil gezeten en wist maar liefst zeven nieuwe aankopen te presenteren tot dusverre. Mannetjesputter Ruud Vormer kwam over van Roda JC en heeft de loodzware taak Karim El Ahmadi te doen vergeten. ADO-adept Lex Immers maakte de stap naar de Kuip vanuit de Hofstad en zal moeten bewijzen meer te kunnen dan domme uitspraken op televisie te doen en uitblinken in technische onkunde. Passie heeft de geboren Hagenees zonder meer wel en hij zal ongetwijfeld goed in het pulletje vallen van de gemiddelde Rotterdamse fan. Rechtsback Daryl Janmaat die overkwam van SC Heerenveen behoort bovendien al jaren tot de beste backs uit de Eredivisie, terwijl de blessuregevoelige middenvelder John Goossens vrije trappen in mag gaan krullen in Rotterdam. Van Excelsiorspits Mitchell te Vrede hoeft echter niemand wat te verwachten en het is de vraag of buitenlandse exoten Harmeet Singh en de van Manchester City gehuurde Omar Elabdellaoui het feit dat Feyenoord en buitenlandse aankopen niet samengaan tegen kunnen spreken. In de breedte zijn de Rotterdammers zondermeer sterker geworden, maar kwalitatief heeft ‘de club van zuid’ onherroepelijk in moeten leveren.

Stefan de Vrij nam de aanvoerdersband van Ron Vlaar over en speelde tegen Dinamo Kiev een uitstekende partij. (bron: http://www.ed.nl)

Een tweede plaats lijkt voor de Rotterdammers dan ook een utopie, gezien de verwachte wisselvalligheid van het elftal. De geruchten dat Oranje-international Joris Mathijsen benaderd is voor een rol in de Rotterdamse defensie zou de broodnodige ervaring toe kunnen voegen aan het jonge elftal. De routinier liet echter tijdens het EK in Polen en Oekraïne zien moeite te hebben het topniveau bij te benen en het verleden heeft uitgewezen dat routiniers en Feyenoord zelden goed samen gaan. Daarnaast leveren de Rotterdammers met Bakkal en met name Guidetti veel goals in, zonder een officiële opvolger te presenteren. Dat Guyon Fernandez Feyenoord aanraadde geen nieuwe spits te halen getuigt vooral van ’s mans domheid, terwijl ook aanvallers Sekou Cissé en Ruben Schaken geen garantie voor goals zijn. En voor een jong en instabiel team waarin niemand scoort, is een vijfde plaats het hoogst haalbare.

4. AZ

Ook deze transferperiode kreeg de Alkmaar Zaanstreek te maken met het vertrek van een tweetal smaakmakers. De transfer van loopwonder Brett Holman naar Aston Villa zal waarschijnlijk wel op te vangen zijn, maar het afscheid van Rasmus Elm (naar CSKA Moskou) zal een stuk meer pijn doen voor het Alkmaarse veldspel. Het verlies van middenvelder die sowieso via vrije trappen en corners garant stond voor gevaar en daarnaast in de passing de perfectie beheerste zal hard gevoeld worden. Toch heeft AZ nog steeds een sterk geraamte, waarmee het zich wederom in de bovenste regionen van de competitie zal gaan nestelen. AZ heeft in Esteban een prima doelman en daarvoor een meer dan uitstekende verdediging. Voor twee van de vier verdedigers is echter nog binnenlandse en buitenlandse interesse: aanvoerder Niklas Moisander en linksachter Simon Poulsen staan in de nadrukkelijke belangstelling van verschillende clubs, waaronder Ajax. Wel versterkte AZ zich met de gewilde rechtsachter Mattias Johansson, waardoor Dirk Marcellis bij een vertrek van Moisander naar het centrum kan worden verplaatst.

Laten we hopen dat Maarten Martens eens een seizoen gevrijwaard blijft van blessures. (bron: http://www.ad.nl)

Het middenveld van AZ kreeg aldus met het vertrek van Rasmus Elm een gevoelige klap te verduren, maar kent met zijn oudere broer Viktor Elm ook een aanwinst. Toch lijkt de van Heerenveen afkomstige Elm-telg geen directe vervanger voor Rasmus, aangezien Viktor veel meer een loper en minder een spelbepaler is in verhouding tot Rasmus. De Skybox denkt dan ook dat met de komst van Viktor Elm eerder een vervanger is gevonden voor de reeds in de winterstop van vorig seizoen vertrokken Pontus Wernbloom. De spoeling op het middenveld is evenwel dun. Op de blessuregevoelige Maarten Martens kan naar alle waarschijnlijkheid geen seizoen lang worden gebouwd, terwijl het gek moet lopen of Adam Maher krijgt de terugslag waarmee elk talent te kampen krijgt. De enige volwaardige optie die AZ achter de hand heeft is Erik Falkenburg, al is met Donny Gorter een aardige versterking gehaald die de selectie meer in balans brengt. Of Celso Ortiz eindelijk te verwachtingen gaat inlossen, blijft de vraag.

Voorin vertrok behalve Holman ook Benschop, maar daar staat de komst van Steven Berghuis tegenover. Het grote talent maakte echter het afgelopen seizoen weinig indruk bij VVV-Venlo. Wel rekent de club op de kracht van Jozy Altidore en de snelheid van Roy Beerens. Tel daarbij het langzaam maar gestaag ontbolsterende talent Johan Berg Gudmundsson en de eindelijk fitte Ruud Boymans op en voorin zit het wel snor bij AZ. Het rechtvaardigt evenwel de vraag wat AZ in vredesnaam met Mikhail Rosheuvel, afkomstig van Almere City FC, aan moet.

Trainer Verbeek: veel meer dan een krachttrainer. (bron: http://www.feantastisch.nl)

AZ heeft echter een belangrijk streepje voor op veel andere clubs: het heeft een zeer sterke trainer aan boord. Onder Gertjan Verbeek maakt het team een meer dan fitte indruk, maar hij rekende eveneens af met zijn Ramboimago. Immers, iedereen zal moeten beamen dat Verbeek meer kan dan krachttraining geven en routes door de jungle uitstippelen: het team van AZ maakt indruk met een uitstekend positiespel en een herkenbaar, aanvallend en verzorgd voetbalsysteem. Het is te hopen dat ook de doorstroom van de eigen jeugd bij AZ gestalte zal krijgen. Vielen eerst Ben Rienstra, Willie Overtoom en Marko Vejinovic nog buiten de Alkmaarder boot vanwege spelers van buiten de club die met DSB-miljoenen waren aangetrokken; jeugdspelers Giliano Wijnaldum, Fernando Lewis, Hobie Verhulst en Ali Messaoud kloppen momenteel nadrukkelijk op de deur.

Deze kwaliteiten bij elkaar opgeteld, zal van AZ ongetwijfeld weer een kandidaat voor de bovenste plaatsen maken. Maar zelfs al houdt Verbeek de selectie zo fit als zijn imago doet vermoeden: de selectie blijft veel te krap om mee te doen voor het kampioenschap: een vierde plaats.

Over Remy Maessen

"Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was zaterdagmiddag rond een uur of twee. Die ochtend had ik – als voorhoedespeler van de D-jeugd van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclub KVC – waarschijnlijk weer wat kansen om zeep geholpen en ik zat inmiddels huiswerk te maken. Mijn vader, toenmalig bestuurslid van VVV, vroeg of ik zin had om die avond samen met hem naar ‘De Koel’ – nog steeds Neerlands meest pittoreske voetbalstadion – te gaan voor de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch. De Venlonaren hielden het Den Bosch van Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling op 1-1 en mijn liefde voor het spelletje was geboren. Inmiddels, 14 seizoensgidsen van Voetbal International verder, ben ik bijna afgestudeerd als parlementair historicus en durf ik te zeggen dat ik van meer antiquarische voetbalfeitjes – van lang vergeten eindtoernooien tot de Nigeriaanse competitie anno 2011 – op de hoogte ben dan menig ander liefhebber. Deze feitjes zal ik – evenals mijn ervaring als hoofredacteur van diverse tijdschriften – gaan aanwenden om dit initiatief tot een succes te maken. Kleine momentjes en kenschetsen van vergeelde voetbalbladzijden vormen mijn specialisatie – bedoeld om bij elke lezer een ‘aha-erlebnis’ op te wekken."

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: