//
Artikel
Artikelen, De Skybox telt af...!

De Skybox telt af…! 7 en 6

De competitiestart komt langzaam steeds naderbij en – hoewel de transfermarkt nog op volle toeren draait – slaan de heren redacteuren van De Skybox de handen ineen met een blik in een glazen bol. Welke clubs gaan het goed doen en wie gaat tegenvallen? We tellen af naar de nummer 1 op 10 augustus, met vandaag de teams die de playoffs voor Europees voetbal halen: 7 en 6.

7. Heerenveen

Dat een uiterst succesvolle voetbalcarrière en legendarisch talent niet automatisch een voorbode zijn voor een gelauwerde trainersloopbaan, bewijst Marco van Basten. Wellicht te vroeg voor de leeuwen geworpen als bondscoach van Oranje zakte de begenadigd aanvaller van weleer genadeloos door het ijs in Amsterdam. De op zichzelf zijnde en rust uitstralende, maar langzaam dovende, ster nam een jaartje sabbatical, en velen vroegen zich af of de coach ooit op het trainingsveld zou terugkeren. Dat dit uiteindelijk in het nuchtere Heerenveen zou geschieden hadden weinigen voorspeld. Hoe dan ook: San Marco is neergedaald in de provincie en hoopt de laatste strohalm van een nog niet helemaal geflopte trainerscarrière te grijpen. Toen Van Basten tekende had hij een prima selectie tot zijn beschikking, maar de geopende transfermarkt heeft vooralsnog alleen maar slecht nieuws gebracht voor de coach op zoek naar eerwraak.

Zo vertrok club- en Eredivisietopscorer Bas Dost naar het Spartaans geleidde Vfl. Wolfsburg, voor sportieve verbetering en de Volkswagen-euro’s. Dost hoopt zich tot een spits van internationale klasse te ontwikkelen bij de hyperambitieuze club uit het midden van Duitsland, die wordt geleid door gevallen succescoach en alleenheerser Magath. Maar Van Basten levert meer dan twintig doelpunten in. Het simpelweg opstellen van een nieuwe spits zal de doelpunten echter niet terugbrengen, want van wie moeten ze komen als na Narsingh ook Assaidi blijkt te vertrekken? De assistkoning van afgelopen seizoen Narsingh vertoeft momenteel op De Herdgang, terwijl Assaidi met een schare aan binnen- en buitenlandse clubs flirt: zo lijkt Heerenveen vleugellam bij het sluiten van de transfermarkt en dreigt het haar hele aanvalslinie te verliezen. Dat betekent niet alleen een verlies aan kwaliteit en doelpunten, maar zal desastreuze gevolgen hebben omdat het feitelijk de enige linie was die de malaise van met name de verdediging wist te verbloemen. Niet voor niets verloor Heerenveen vorig seizoen tegen Ajax en PSV met grote cijfers.

Beroepsgrabbelaar Nordfeldt is geen zekerheidje achterin

Nordfeldt is weliswaar nog geen zekerheidje achterin, maar doet het een stuk beter dan zijn illustere voorgangers…

De drie keepers van Heerenveen doen niet onder voor elkaar wat betreft naast de bal duiken en zijn een bron van onzekerheid, terwijl talent Gouweleeuw niet in zijn eentje de kar verdedigend kan trekken. Tel daar bij op dat sterkhouder en loopwonder op het middenveld Viktor Elm de club heeft verruild voor AZ en het dreigt een sober seizoen voor de Friezen te worden. Het is echter niet enkel kommer en kwel. Met Marten de Roon is een veelbelovende middenvelder van Sparta overgekomen, die echter nog moet bewijzen het Eredivisieniveau aan te kunnen. Van de uit de schaduw van Narsingh bevrijdde Van la Parra mag dit seizoen een constantere en betere prestaties verwacht worden: met het vertrek van Narsingh kan hij bewijzen over meer dan de korte uitbarstingen van snelheid en talent die hij vorig jaar soms liet zien te beschikken. Met Amoah is een zekerheid aan vijftien doelpunten ingekocht en bovendien een schat aan ervaring: de Ghanees zal een stabiele factor in de punt van de aanval blijken voor Van Basten. Maar of hij net zoveel zal scoren als Dost valt zeer te betwijfelen.

Al met al kan gezegd worden dat Heerenveen veel aan kwaliteit voorin en op het middenveld inboet, hoewel zeker niet gezegd kan worden dat de club slecht inkoopt. Blijven Djuricic en Assaidi is Heerenveen nog steeds een geduchte tegenstander. De defensie is echter zwak te noemen en zal de achilleshiel blijken. Met een achtste plaats zal Heerenveen de playoffs voor Europees voetbal halen: maar sprankelen zal het niet in Friesland.

6. Vitesse

Torenhoge ambitie op Papendal en een voorzitter uit den verre die spreekwoordelijk zwaaiend met de pistolen op een Wilde Westen-achtige manier de alleenheerschappij in de Gelredome naar zicht toetrekt: alles en iedereen moet wijken voor de ambitie van Merab Jordania – speculaties over zijn eventuele stromanschap daargelaten. Het gonst onrust in Arnhem sinds de Georgiër meer dan een jaar geleden de club overnam. Directeur, na trainer werd de laan uit gestuurd omdat de almachtige voorzitter geen heil zag in hun rol op het ingezette pad dat binnen afzienbare tijd naar de landstitel moet leiden. Dat leverde eigenlijk voornamelijk vermakelijke en positieve gevolgen op. Niet alleen speelt vanwege Jordania een absolute smaakmaker als Bony in de Eredivisie, maar zonder de beste man had Nederland ook nooit kennis gemaakt met de inmiddels welhaast legendarische trainer Albert Ferrer en vooral diens samenwerking (of gebrek daarvan) met Stanley Menzo.

De Arnhemse Godfather Jordania is een man van daadkracht

De Arnhemse Godfather Jordania is een man van daadkracht

Niemand in Arnhem was rouwig dat de gemankeerde Spanjaard – die vooral trainer was geworden als gevolg van nepotisme – mocht vertrekken, maar het feit dat ook trainer Van den Brom de laan uit werd gestuurd zal meer weerstand bij de fanschare hebben opgeroepen. De trainer had met een zevende plaats niet onaardig gepresteerd afgelopen seizoen, ware het niet dat hij dat deed bij de meest ambitieuze verenging van Nederland. ‘Visionair’ Jordania kocht daar dus niets voor en Van den Brom nam de wijk naar de hoofdstad van onze zuiderburen door te tekenen bij Anderlecht. Gênant was dat eigenaar Jordania al lang en breed met Anderlecht een afkoopsom overeengekomen was, voordat de in 2011 met een driejarig contract als lang zittende trainer binnengehaalde Van de Brom überhaupt op de hoogte was en het contractvoorstel van de zuiderburen dan uiteindelijk ook maar accepteerde. En aldus was de weg vrij voor Fredje.

De man die feitelijk overal als eindverantwoordelijke is geflopt sinds hij Twente verliet moet Vitesse dit seizoen definitief naar de top brengen. Daartoe heeft hij een alleraardigste selectie tot zijn beschikking. Met Velthuizen heeft de club uit Arnhem een betrouwbare sluitpost.  Het centrale duo met Kashia en vooral het grote talent Kalas is voor Nederlandse begrippen zeer sterk, hoewel vraagtekens bij Japans dravertje Yasuda kunnen worden geplaatst en de club het vertrek van linksback Alexander Büttner zal voelen. Het middenveld van Vitesse – hoewel dun bezaaid – is met de zelf opgeleide Marco van Ginkel en Davy Pröpper, alsmede de door Ajax genegeerde Jan-Arie Van der Heijden, zeer talentvol en slim bij elkaar gebracht: hoewel (of wellicht omdat) de hand van Jordania daarin niet sterk zichtbaar is. Dat is een ander verhaal wat betreft de aanval. Zo haalde het Vitesse van Jordania de zeer sterke spits Wilfried Bony voor meer dan drie miljoen uit Tsjechië: de Ivoriaan bewees afgelopen seizoen vrijwel wekelijks een van de beste aanvallers ’s lands te zijn. Giorgi Chanturia is een talent, maar vooralsnog veel te grillig en ongeconcentreerd. Mike Havenaar is een goede stand-in, maar vraagtekens staan bij Jonathan Reis: als hij terug kan keren op het niveau dat hij bij PSV vlak voor zijn blessure etaleerde heeft Vitesse een van de beste aanvalslinies van Nederland. Op de flank is bovendien Ibarra een exceptioneel talent, dat zijn voetballende vermogen nog moet leren te koppelen aan enige tactische discipline en overzicht.

Kampioen gaat Vitesse voorlopig niet worden, maar ten opzichte van vorig jaar denkt de Skybox dat ze een plaatsje gaan klimmen. Het is te hopen dat Vitesse met Schalke overeenstemming bereikt over de definitieve komst van controleur Annan – maar dat is koffie dik kijken – en uit de hoge hoed van Jordania zal vast en zeker nog een andere verrassing getoverd worden deze transferperiode. Maar er is binnen de redactie te weinig vertrouwen in het vermogen van Rutten om binnen de onrustige burelen van de Arnhemse trots een doelvaste koers te varen. Het ambitieuze vlaggenschip zal daarom stranden op de zesde plaats.

Over Gastredactie

Mail ons en word gastredacteur!

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: