//
Artikel
Artikelen, De Skybox telt af...!

De Skybox telt af…! 9 en 8

De competitiestart komt langzaam steeds naderbij en – hoewel de transfermarkt nog op volle toeren draait – slaan de heren redacteuren van De Skybox de handen ineen met een blik in een glazen bol. Welke clubs gaan het goed doen en wie gaat tegenvallen? We tellen af naar de nummer 1 op 10 augustus, met vandaag de teams die net de playoffs voor Europees voetbal halen: 9 en 8.

9. NEC

Spelmaker, ritmebepaler, nummer tien, doelpuntenmaker: alles in één. Dat was Lasse Schöne vorig jaar in Nijmegen. Met angst en beven werd uitgekeken naar zijn vertrek en nu de Deen eenmaal Nijmegen heeft verruild voor Amsterdam, wordt in de Keizerstad geen paniek gevoeld. Dat komt omdat de Nijmeegse club prima vervangers heeft gecontracteerd voor zowel Schöne als ook de vertrokken Krisztian Vadocz. Evander Sno en Geert Arend Roorda zijn de gelederen komen versterken en samen met de al aanwezige Ryan Koolwijk, lijkt dit middenveld te horen bij de betere in de subtop van de Eredivisie.

Met doelman Gabor Babos herbergt de selectie bovendien een van de betere keepers uit de competitie en een mogelijk vertrek van jeugdproduct en groot talent Bram Nuytinck zou intern in te vullen zijn met Pavel Cmovs. Op de backposities heeft de Nijmeegse club met Nathaniel Will (rechts) en Kevin Conboy en Rémy Amieux (links) enkele bedrijvige Eredivisiespelers in haar gelederen. Rens van Eijden is een baken van rust achterin. Middenveld en achterhoede zitten wel goed in Nijmegen, al is het de vraag wat de selectie in vredesnaam met Michel Breuer aan moet.

Breuer: dissonant in een goed transferbeleid?

Breuer: dissonant in een goed transferbeleid?

Interessant wordt de ontwikkeling van het grootste talent van de selectie: Navarone Foor. De rechtsbuiten brak vorig seizoen door en lijkt uit te groeien tot een absolute smaakmaker in de Eredivisie. Was de rest van de selectie zo goed als de genoemde namen, dan had NEC mogen hopen op meer, maar helaas blijft het hierbij. In de spits kan gekozen worden tussen Melvin Platje – die niet bepaald een onuitwisbare indruk maakte het afgelopen seizoen – en grote onbekende Danny van de Meiracker, die in de Topklasse grote indruk maakte maar nog nooit op hoger niveau actief was. Geen doelpuntenkanonnen op Eredivisieniveau zo lijkt het. Op de linkerflank is ook Rick ten Voorde niet bepaald een geweldenaar, terwijl van een talent als Jordi Tutuarima nog geen wonderen verwacht mogen worden.

Al met al is de selectie van NEC veel te krap om aanspraak te maken op directe plaatsing voor Europees voetbal, maar zijn de individuele talenten van enkele spelers in combinatie met de duidelijke koers die de uitstekende trainer Alex Pastoor voor ogen heeft, positieve noten. Goed voetbal is verzekerd met deze trainer. Ook talenten als Stijn de Looijer en Youri Loen – helaas langdurig uitgeschakeld met een zware blessure – doen hopen op een mooie toekomst voor NEC, maar het is nog gissen wie degene is die voor de doelpunten moet gaan zorgen en het blijft hopen dat Geert-Arend Roorda een seizoen lang heel blijft. Een respectabele negende plaats voorspelt De Skybox.

8. FC. Groningen

Het seizoen liep voor Groningen vorig jaar desastreus ten einde: de selectie en coach Huistra waren volledig op elkaar uitgekeken, zoals onlangs bleek bij monde van twee gewezen Groningen-spelers. Toch wilde coach Huistra niet opgeven en zag hij voldoende mogelijkheden om alsnog succes te behalen met de club uit het noorden. De clubleiding was echter minder ethousiast en ontsloeg de trainer: “Hij zag voldoende perspectief om het tij te keren. Wij niet”, aldus algemeen directeur Hans Nijland.

En dus start de ambitieuze club het nieuwe seizoen met de immer jeugdige Robert Maaskant, die de wrange smaak van de veertiende stek van vorig seizoen moet wegspoelen. Of daarvoor de champagne volgend jaar ontkurkt mag worden bij behalen van de doelstelling van Europees voetbal is echter zeer de vraag, gezien het verlies van enkele dragende spelers. Het gemis van de koele Tim Matavz deed zich vorig jaar al voelen, maar ook absolute vedette Dusan Tadic – de onmisbare schakel in vrijwel elke Groningen-aanval – besloot het hoofdstuk Groningen te sluiten, om de spitsen in Enschede van panklare assists te voorzien. Als opvolger werd de jonge Serviër Filip Kostic gehaald, een speler die een grote toekomst wordt toegedicht, maar eerst zal moeten bewijzen van eenzelfde dominante waarde te kunnen zijn. Ook aanvoerder Enevoldsen en spits Pedersen vertrokken. De huidige selectie is er daarmee een vol vraagtekens.

Is Van Dijk al klaar om de Groningse defensie te leiden?

Is Van Dijk al klaar om de Groningse defensie te leiden?

Het is moeilijk in te schatten of David Texeira puur uit herinnering aan het succes van Luis Suarez is gehaald, of dat hij iets van het talent van zijn illustere voorganger dit jaar daadwerkelijk kan etaleren en zo zijn transfer kan rechtvaardigen. Nog meer in nevelen gehuld zijn de potentie en het kunnen van de Argentijn Matias Jones en de sympathieke Hyun-Jun Suk, die volgens een hardnekkige mythe plotsklaps voor de Toekomst stond en terstonds een contract verdiende. Bij Ajax redde de Koreaan het niet, maar gaat hij de vorig jaar bij Groningen wel degelijk ingezette stijgende lijn dit seizoen doortrekken? Meer duidelijkheid bestaat over wat van Genero Zeefuik verwacht mag worden: een sterke spits aan de bal, een bron van rust als aanspeelpunt voorin en een toch ietwat miskend onderdeel van het Nijmeegse succes van vorig jaar: wat ons betreft een uitstekende transfer.

Middenvelder Maikel Kieftenbeld is ongetwijfeld een talent dat dit jaar wel eens volledig kan ontbolsteren.  Op het middenveld is met Michael de Leeuw een speler gehaald die op Jupiler League-niveau indruk heeft gemaakt en potentie heeft een stabiele Eredevisie-speler te worden. Kwakman is dat al lang, maar van hem mag dan ook weer geen vuurwerk verwacht worden. Daarvoor zal Leandro Bacuna moeten ontgroeien aan de grilligheid van een eeuwig talent.  De verdediging tot slot houdt niet over, met vrij weinig routine, de onberekenbare Luciano da Silva op doel en wederom een groot vraagteken bij Virgil van Dijk: hij is groot en sterk, maar heeft Groningen hier zijn gedroomde centrale man die de defensie bij elkaar kan houden?

De selectie van Groningen is vooralsnog erg jong – gemiddeld jonger dan 22 jaar – en dus is het moeilijk in te schatten hoe ver het jeugdige elan en de potentie kunnen reiken. Wellicht is hier een verrassing in de maak en zit De Skybox er geheel naast, maar vooralsnog vinden wij het een knappe prestatie als de club uit het hoge noorden op een prima achtste plaats eindigt.

Over Gastredactie

Mail ons en word gastredacteur!

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: