//
Artikel
De Skybox telt af...!

De Skybox telt af…! 15-14-13

De competitiestart komt langzaam steeds naderbij en – hoewel de transfermarkt nog op volle toeren draait – slaan de heren redacteuren van De Skybox de handen ineen met een blik in een glazen bol. Welke clubs gaan het goed doen en wie gaat tegenvallen? We tellen af naar de nummer 1 op 10 augustus, met vandaag de teams die zich net gaan handhaven: 15-14-13.

15. RKC Waalwijk

‘Ik was in Waalwijk voor meubels’ , zo twitterde een gespeeld boze Rodney Sneijder enkele weken geleden. Of ‘het broertje van’ daarmee bedoelde dat hij een volledig ingebouwde woon- en leefkeuken van Mandemakers bij ondertekening van een contract kreeg weten we niet, maar het maar niet ontbolsterende eenentwintigjarige talent zette hoe dan ook een krabbel voor twee jaar bij RKC. Het seizoen 2012-2013 zou wel eens ‘ do or die’ kunnen betekenen voor het voormalig talent van Ajax dat maar niet in de figuurlijk grote voetsporen van Wesley kan treden. Een goede transfer niettemin, want de kleine en creatieve middenvelder heeft ontegenzeggelijk iets van het talent en de kenmerken van zijn broer: tweebenig, inzicht en gedrevenheid. Vooralsnog is hij evenwel in alles de mindere van de destijds eenentwintigjarige Wesley. Wellicht dat Rodney in de luwte van Waalwijk waar al meerdere (ex-)Ajax-spelers hun sporen verdienden (Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen) eindelijk iets van zijn belofte kan inlossen, een hoop die wordt gesterkt door het feit dat hij bij de Rooms Katholieke Combinatie wederom trainer Erwin Koeman tegenkomt.

RKC Waalwijk beschikt met Jeroen Zoet in elk geval over een talentvolle doelman.

Erwin straalt als minder flamboyante versie van Ronald vooraleer rust uit en past daarmee uitstekend bij de rustige club uit de stad van de leder- en schoennijverheid. De trainer heeft de nodige internationale en Eredivisie-ervaring als trainer opgedaan en is volgens ons een uitstekende keuze van de clubleiding. Tevens bezit RKC een van de beste keepers van Nederland, hoewel de van PSV gehuurde Jeroen Zoet nog steeds pas eenentwintig is. Vorig jaar al een van de pijlers van het ongekende succes zal de doelman met potentie alleen maar groeien dit seizoen. Voor hem staat met Henrico Drost, Ard van Peppen en Frank van Mosselveld een relatief aardige verdediging die op die van bijvoorbeeld Willem II voor heeft dat ze in ieder geval enige Eredivisie-ervaring herbergt.

Een ander voordeel dat de club uit Waalwijk heeft ten opzichte van de degradatieconcurrenten is het feit dat er een nauwe band met Ajax bestaat, wat waarschijnlijk ook dit seizoen zal leiden tot enkele gehuurde versterkingen. De bescheiden Rooms Katholieke Combinatie zal er alles aan gelegen zijn om boven de aartsrivalen uit Tilburg te eindigen, maar mist op dit moment vooral een goede aanvaller: zowel Castillion als Ten Voorde hebben de club verlaten en een vertrek van spits Nemeth lijkt op handen. Met Sno is bovendien in een klap de beste aanjager en de beste spelbepaler van de selectie vertrokken. Daarom zal er een wonder nodig zijn wil het sprookje van vorig jaar –  RKC werd negende – herhaald worden in Waalwijk, maar De Skybox heeft niettemin vertrouwen in op zijn minst lijfsbehoud voor RKC met een vijftiende plaats : de Efteling ligt niet voor niets om de hoek.

14. ADO Den Haag

Dion Malone is een van de nieuwelingen bij ADO Den Haag. Heeft ADO daarmee bij Almere City FC de voetballende back gevonden die het zocht?

“ADO strijdt mee voor Europees Voetbal”, het zijn de ambitieuze woorden van ADO-trainer Maurice Steijn, afgelopen week in de papieren editie van Voetbal International. De trainer, die in elk geval de Haagse bluf niet schuwt, stelt dat zijn club ondanks de vertrokken Lex Immers, Christian Kum en de corpulente Ali Boussaboun er niet op achteruit is gegaan dit jaar. Een blik op de achterhoede zal menig Eredivisie-aanvaller echter doen watertanden. Keeper Gino Coutinho bewijst seizoen op seizoen dat overgewicht en een lengte die de 175cm niet overstijgt de katachtige reflexen van een keeper geen goed doen. Op rechts leunen de Hagenezen op de tot back gedegradeerde Almere-City-spits Dion Malone, door Steijn onlangs als ‘een veelbelovende back’ geparafraseerd. Wie de beelden van Almere City er echter bij pakt ziet een flegmatieke omgeturnde aanvaller, die de zestien van de tegenstander verkiest boven de eigen defensieve haven. In het centrum heeft Steijn de keus uit Chelsea-huurling Kenneth Omeruo, de stopper in wie iedereen in Den Haag de nieuwe rots in de branding ziet; geluiden die buiten de Hofstad allerminst zijn gehoord. Basisklant is sowieso nieuweling Vito Wormgoor, de stoere Graafschap-verdediger die de afgelopen jaren vooral opviel door zijn opvallende haardracht en zijn twijfelachtige verleden buiten de lijnen. Voor de ADO-fans is het te hopen dat de keuze niet valt op de stuntelende stopper Chiro N’Toko, die afgelopen seizoen in aanmerking kwam voor de poedelprijs der Eredivisionisten voor de slechtste voetballer op de Nederlandse velden. Linksback Christian Supusepa bewijst ondertussen dat het nog altijd flegmatieker kan dan de Milano Koendersen en Donovan Slijngards van deze wereld. Kortom, een achterhoede die garant staat voor tegengoals.

Schoffelaartje Danny Holla en de kleurloze Excelsior-degradant Kevin Jansen moeten het zien te bolwerken in het middenrif, samen met de vorig jaar tegenvallende Wesley Toornstra. Voorin moet nieuweling Rydell Poepon voor de goals gaan zorgen. Geen gekke gedachte, daar de geboren Amsterdammer zelfs in het armetierige De Graafschap aan een redelijk moyenne wist te komen. Het is dan ook te hopen voor de Haagse fans dat Poepon zijn vizier op het scherp heeft staan, gezien de armzalige achterhoede in het Kyocera-stadion. Sinds het vertrek van de Russische targetman Dmitri Bulykin, Haags stadskind Wesley Verhoek en de listige Frantisek Kubik, moet ADO het echter niet hebben van zijn aanval. Weinig mensen hoeven fiducie te hebben in linksbuiten Charlton Vicento – bij zijn Eredivisiedebuut openlijk solliciterend voor Kraaij Jr.’s Funniest Home Videos – die bewijst dat een grote mond en grote prestaties twee verschillende dingen zijn. De mooie woorden van Steijn ten spijt, het kan daarom wel eens een heel lastig jaar worden voor de geel-groene voetbaltrots. Europees Voetbal of niet, handhaving zou de van oudsher bluffende Hagenezen beter passen in dit kader.

13. Roda JC

Sinds de Houdiniesque ontsnapping tegen Cambuur Leeuwarden in de play-offs van 2008/2009, krabbelde Roda aardig op. Aan de hand van de rustige Harm van Veldhoven, die na een stormachtig begin als trainer zichzelf ontwikkelde tot een baken van rust in de normaliter zo licht ontvlambare Kerkraadse dug out – kennen we incidenten met Raymond Atteveld en Huub Stevens nog? – werd Roda een prima voetbalmachine die vooral hoger gekwalificeerde teams het vuur aan de schenen wist te leggen.

Inmiddels heeft Van Veldhoven plaatsgemaakt voor Ruud Brood, die afgelopen seizoen het bewind voerde over competitieverrassing RKC Waalwijk. Daarmee krijgt de club in elk geval een trainer die er een andere benadering op nahoudt: de aimabele en beheerste Van Veldhoven wordt ingeruild voor de cynische koele kikker Ruud Brood. Het is afwachten hoe deze cultuurclash in het zuiden zal gaan uitwerken.

Hoe lang reikt de houdbaarheidsdatum van Robbie Wielaert nog?

Verder moet Roda deze zomer wederom op zoek naar een manier om de inmiddels traditionele exodus van haar beste spelers te compenseren. Aangezien in Kerkrade doorgestroomde jeugd even zeldzaam is als een hittegolf in februari, is de zuidelijke trots vooral afhankelijk van een goed scoutingsapparaat. Zo werd vorige zomer het vertrek van Anouar Hadouir en Morten Skoubo prima opgevangen met de komst van Mitchell Donald en Sanharib Malki, maar het lijkt deze zomer vechten tegen de bierkaai: Jagos Vukovic en Leon Broekhof zullen niet gemist worden, maar het vertrek van Ruud Vormer, Mads Junker en wellicht ook de genoemde Malki, zal moeilijker op te vangen zijn. Tel daarbij het feit op dat Robbie Wielaert wederom een jaar ouder – en daarmee langzamer – is geworden, dat Bart Biemans bewees te kort te komen voor de Eredivisie en dat de beste jaren van linkshalf Mark-Jan Fledderus in Almelo lijken te hebben plaatsgevonden en het wordt billenknijpen in de Parkstad.

Daar stelt Roda vooralsnog weinig tegenover. Welhaast traditioneel is er weer een Poolse keeper aan de selectie toegevoegd – zullen de Kerkadenaren inzage hebben in een recent in het nieuws geweest meldpunt? – en met Luis Hélio Pereira Danilo is een Portugese verrassing binnengehaald. Laatstgenoemde moet Ruud Vormer gaan vervangen. Danilo – die op jonge leeftijd door Parma werd weggeplukt uit de opleiding van Benfica – is een man om in de gaten te houden. Suikeroom Arnold Hendriks heeft te kennen gegeven in te willen springen als de nood aan de man is. De man, die Venlo verblijdde met de komst van tropische verrassingen als Nkume en Uchebo, lijkt zijn timmermansoog echter met de tijd te hebben verloren.

Al met al komt Roda te kort om de prestaties van recente jaren te evenaren, maar herbergt de selectie te veel kwaliteit – denk ook even aan vrije trapenspecialist Jimmy Hempte, die de club trouw bleef – om in acute degradatienood te komen. Een kleurloos en anoniem seizoen in  de middenmoot, zo vermoedt De Skybox zodoende.

Over Gastredactie

Mail ons en word gastredacteur!

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: