//
Artikel
Artikelen, De Skybox telt af...!

De Skybox telt af…! 18-17-16

De competitiestart komt langzaam steeds naderbij en – hoewel de transfermarkt nog op volle toeren draait – slaan de heren redacteuren van De Skybox de handen ineen met een blik in een glazen bol. Welke clubs gaan het goed doen en wie gaat tegenvallen? We tellen af naar de nummer 1 op 10 augustus, met vandaag de degradatiekandidaten 18, 17 en 16.

18. Willem II

Talent Jeroen Lumu, houdt hij Willem II in de Eredivisie?

Na een jaartje afwezigheid op het hoogste niveau dwong Willem II in mei ternauwernood promotie af naar de Eredivisie in een tweeluik met de Brabantse rivalen van Den Bosch. Terwijl het er in de eerste helft van het seizoen 2011-2012 niet naar uit had gezien dat de trotse maar gevallen ‘Traditionsverein’ uit de krochten van de Jupiler League zou ontsnappen, wacht nu de zware opgave van lijfsbehoud op het hoogste niveau. En dat is in het ‘Koning Willem II Stadion’, dat toch weinig vorstelijk allure uitstraalt en vooral doet denken aan vrijdagavondvoetbal en Sierd de Vos interviewend voor reclameborden, een aartsmoeilijke opgave.

Willem II heeft erg weinig Eredivisie-ervaring in de benen. Het vertrek van sterkhouder Arjen Swinkels naar het Belgische Lierse zal zich een niveau hoger zwaar doen voelen voor de Jupiler League gewend zijnde jongens. De selectie bestaat veelal uit spelers die grote delen van hun voetballoopbaan op de Langeleegtes en Sportpark Berg en Bos-en van deze wereld hebben rondgerend, zoals Danny Guijt en Philip Haastrup. Deze schare van niet bijster imponerende Eerste Divisie-spelers wordt aangevuld met talenten die bij de eerste elftallen van verscheidene Eredivisie-clubs niet wisten door te breken, of talenten uit de eigen jeugdopleiding: zoals Sofian Akouili (Jong Heerenveen),  Larbi El Harouchi (Jong Feyenoord/Excelsior) en Ricardo Ippel (Jong Willem II). Hoe je het ook wendt of keert, niet een selectie die zelfverzekerd uit de kleedkamer in de Grolsch Veste of De Kuip de tegenstander tegemoet zal treden.

Daar komt bij dat Willem II aanvallend erg zwak is: Rangelo Janga, toch al geen wereldspits, is naar Excelsior vertrokken en het bericht dat notoire kansmisser Rutger Worm bij de club meetraint zal elke rechtgeaarde fan de hoop op doelpunten doen opgeven. Een lichtpuntje in de verder kleurloze selectie is het toptalent van de eigen jeugdopleiding: Jeroen Lumu. De zeventienjarige aanvaller is een van ’s lands grootste talenten en speelde voor de selectie van Oranje onder 17, maar de vraag of van hem mag worden verwacht of hij de Koningsclub in de Eredivisie zal houden is een retorische. Het gebrek aan routine zal Willem II opbreken. De Skybox wordt niet sentimenteel van de historische naam van de club of weemoedig van het tricoloreshirt. Tenzij er voor 31 augustus enkele dragende spelers aan de selectie kunnen worden toegevoegd die wel over Eredivisie-ervaring beschikken, geldt Willem II als degradatiekandidaat nummer 1 wat ons betreft.

17. PEC Zwolle

Of Arne Slot het niveau voor de Eredivisie nog heeft, is twijfelachtig.

De champagne werd ontkurkt toen FC Zwolle afgelopen seizoen deed wat het het seizoen daarvoor naliet: na een stormachtige eerste seizoenshelft genoeg krediet op te bouwen om de landstitel binnen te slepen. Trainer Art Langeler was als een kind zo blij en gooide alle schroom van zich af door lurkend aan een fles champagne over het veld te rollen tijdens het afsluitende volksfeest. Een waarschuwing voor de televisiekijker is op zijn plaats: het zullen lege tribunes en betonnen muren zijn die het televisiescherm inpriemen, als de club de onlangs ingestelde noodtribunes niet een tweede leven gunt langs de kalklijnen. De laatste keer dat de Zwollenaren actief waren op het hoogste niveau was dat onder de bezielende leiding van amateurpsycholoog en Van Gaal-adept Peter Boeve, de man van wie gezegd wordt dat hij zijn donderspeeches in de wedstrijdrust steevast oefent voor de spiegel van Kleedkamer twee. De kwestie-Boeve werd geen succes en Zwolle keerde snel terug naar de donkere spelonken der Jupiler League, met een elftal waarin historische miskopen als Albert-Michael Yobo en bierbuikkeeper Johan van der Werff de dienst uitmaakten. Lang  bleef het leeg in het Oosterenk, dat inmiddels vervangen werd door één van de vele betonnen préfabtonelen die dit land rijk is. De vreugde na afloop van het meest recente seizoen deed anders vermoeden. In een vlaag van melancholie werd de clubnaam omgedoopt naar het herleefde ‘PEC Zwolle’, om de band met het verleden van de IJsselstad te benadrukken.

 De clubkas bleek niet voorbereid op een dergelijk succes. In een team waarin versleten vedette Arne Slot, die jarenlang bewees te klein te zijn voor het tafellaken der Eredivisie, de belangrijkste speler is, viert armoede hoogtij. De aankopen bevestigen dit beeld. Dat de goals moeten komen van de rendementloze wervelwind Fred Benson bewijst dat de Zwolle-scouts de afgelopen jaren niet naar de opticien zijn geweest: iedere voetbalkenner weet dat Benson uitblinkt in mooidoenerij, maar geenszins in goals. Ook valt er weinig te verwachten van de van FC Presikhaaf overgekomen jongeling Sherwin Grot, familie van de bij NEC historisch geflopte Giuliano Grot. Wie de Arnhemse wijk Presikhaaf een beetje kent weet dat het hier qua vechtersmentaliteit wel goed zit, maar of dat genoeg is voor de Eredivisie? Datzelfde kan gezegd worden van het notoire enfant-terrible Giovanni Gravenbeek, de mislukte voormalige Willem-II-back die vooral het nieuws haalde door dubieus gedrag buiten de lijnen. En wanneer beroepsdegradant Joost Broerse de reddende engel moet zijn weet menigeen het wel: het gedachtegoed van de Media Markt lijkt in Zwolle diep geworteld te zijn. Kopen om het kopen in plaats van uitgekiend beleid: het kan wel eens een jaar van korte duur worden voor de Zwollenaren.

16: VVV-Venlo

Doelman Mäenpää maakte in vroegere seizoenen weinig indruk in de Eredivisie en de erfenis van Gentenaar is een zware.

Ondanks de torenhoge ambities van voorzitter Hai Berden, zal het voor VVV-Venlo wederom een jaar van overleven worden. Hoewel het vertrek van Nigerianen Alex Emenike en Michael Uchebo zich naar alle waarschijnlijkheid niet hard zal doen voelen, zal de Venlose verdediging met angst en beven naar de eerste wedstrijd uitkijken waarin Dennis Gentenaar niet meer het doel verdedigt. De uitstekende doelman is vanaf komend seizoen niet meer in De Koel te bewonderen en wordt opgevolgd door notoire grabbelaar Niki Mäenpää – Tilburg, kennen we hem nog? – en de grote onbekende Niclas Heimann, die werd overgenomen van Chelsea. De Venlose voetbaltrots kwam via trainer Ton Lokhoff op het spoor van de Duitse doelman, die eerder al met de oefenmeester samenwerkte in Salzburg. De verdediging lijkt verder verzwakt door het vertrek van een sterkhouder als Michael Timisela en ook wordt gevreesd voor de uittocht van Japanner Maya Yoshida. Daar tegenover staat defensief bitter weinig: slechts de van satellietclub Helmond Sport afkomstige Guus Joppen en Jeffrey Altheer komen de gelederen versterken en ook van de achttienjarige Braziliaan met de indrukwekkende naam Matheus zullen nog geen wonderen verwacht mogen worden. Wout Droste, die de Twente-opleiding doorliep en in Leeuwarden een volwaardig prof werd, zou op het lijstje van de Venlonaren staan. Hij lijkt wel een prima aanwinst, in tegenstelling tot de ervaren Marcel Seip, die jarenlang van de radar was verdwenen. Gelukkig tekende Jeffrey Leiwakabessy bij, zodat de Venlose supporter niet wekelijks de kunsten van Niels Fleuren zal hoeven te aanschouwen.

Op het middenveld zal de flegmatieke Ricky van Haaren balveroveraar Danny Holla moeten vervangen. Wél zal Oguzhan Türk, de technisch vaardige aanvallende middenvelder naar alle waarschijnlijkheid weer een schot in de roos zin: bij SC Cambuur was hij immers een van de gangmakers. Aanvoerder Marcel Meeuwis zal zinnen op revanche na een aantal teleurstellende jaren. De grootste onzekerheden liggen voorin. Met het vertrek van huurling Steven Berghuis en een mogelijk vertrek van Yanic Wildschut, zou het team vleugellam zijn. Aanvaller Jules Reimerking is echter een rappe speler die vooral in de counter wel eens belangrijk zou kunnen zijn. Blijft Wildschut alsnog en ontwikkelt de door blessures geplaagde Brian Linssen zich verder, dan valt het leed aanvallend nog wel mee. Tel daarbij de vermeende talenten van spits Uche Nwofor op en de ongebreidelde inzet van Robert ‘Bobby’ Cullen en de Venlonaren mogen stiekem hopen op wat vuurwerk voorin.

 De Skybox denkt dat VVV beschikt over een alleraardigste eerste dertien, veertien namen, maar dat de selectie te smal is om te dromen van een onbezorgd seizoen buiten degradatiezorgen. De jeugdopleiding van de Venlonaren is minder snel gegroeid dan de prestaties van het eerste elftal, dus of van junioren als Aron Gielen en Quin Kruijsen verwacht mag worden dat ze vooropgaan in de strijd tegen degradatie is twijfelachtig. Wel is de selectie momenteel kwalitatief sterker dan die van Willem II en PEC Zwolle: het wordt knokken met RKC Waalwijk om de zestiende plek te ontlopen. De Skybox denkt dat de strijd nipt in het voordeel van de Brabanders zal gaan uitvallen en dat VVV zich wederom mag voorbereiden op een toetje, aan het einde van het seizoen.

Over Gastredactie

Mail ons en word gastredacteur!

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: