//
Artikel
Dinsdag, talentendag

Dinsdag, talentendag. Een terugblik.

De maand mei is bijna halverwege en de Europese competities zitten er bijna op. Beslissingen zijn gevallen of vallen elk moment en bij Europese bondscoaches begint de EK-koorts langzaam op te komen. Een maand of drie geleden maakten we de balans op: van welke spelers moet de Nederlandse bondscoach het in de toekomst hebben? Wie zijn de toekomstige pareltjes, die uiteindelijk een Oranje shirt aan zullen gaan trekken? Het is dan ook een goed moment om terug te kijken op de lijst. Wie zakte door het voorjaars-ijs en wie diende zich de laatste maanden aan? We doen dat, uiteraard, weer op een dinsdag!

Tegenvallers

Inherent aan het talentschap is het krijgen van een vormdip. Veranderde bij je doorbraak nog alles wat je aanraakte in goud en praatten de voetbalanalitici je zowel op zondag- als op maandagavond al het Nederlands Elftal in, inmiddels ben je vergeten – of erger nog, afgeschreven.  De Skybox is wars van dit opportunisme en schrijft vooralsnog niemand af, maar een waarschuwing kan geen kwaad voor de beide Groningen-verdedigers Lorenzo Burnet (nummer 42 op de lijst) en Virgil van Dijk (26, foto hiernaast). Laatstgenoemde kan zijn terugval wijten aan een acute blindedarmontsteking en een daaropvolgende operatie, maar presteerde ook de weken daarvoor al beneden peil. Voor Burnet zijn minder excuses op zijn plaats. Imponeerde hij voor de winterstop nog met indrukwekkende rushes langs de linkerkant, inmiddels is hij een van de grote gaten in de gatenkaas die de Groningse achterhoede heet. Opgelet dus, voor beide Groningers.

Wie pas echt door de mand viel de afgelopen maanden is Steven Berghuis (40). Hij begon het seizoen als revelatie bij FC Twente – en kreeg van Co Adriaanse in eerste instantie de voorkeur boven Ola John – en is inmiddels reserve bij VVV. In Venlo imponeerde hij slechts de eerste weken, maar viel daarna op met dom balverlies en toonde zich vooral een bijzonder flegmatieke speler. Tegenvallen als vleugelspeler deed ook Jerson Cabral (37). In de succesformatie die Feyenoord momenteel is, speelt hij een marginale rol. Cabral speelt amper meer – hetgeen volgens het kamp-Cabral een gevolg is van moeizame contractonderhandelingen, wat door Feyenoord-coach Koeman wordt tegengesproken – en het feit blijft dat waar andere Feyenoorders grote sprongen maken, Jerson Cabral stilstaat in zijn ontwikkeling.

Stil in zijn ontwikkeling staat ook Marko Vejinovic (49), die de lijst ternauwernood haalde. Hij werd dit jaar geteisterd door veel blessures en doordat Lerin Duarte het in de tussentijd prima deed als linkshalf op het Heracles-middenveld, was Vejinovic veroordeeld tot een rol als hangende rechtsbuiten. Nu daar jeugdproduct Ninos Gouriye een prima indruk maakt, valt ook Vejinovic op deze positie buiten de boot. Het is wachten op een nieuw, blessurevrij seizoen voor de spelbepalende middenvelder, zoals ook Georginio Wijnaldum (4) zal snakken naar een nieuw seizoen. Hij begon het seizoen prima en maakte de hooggespannen verwachtingen in eerste instantie waar als rechtshalf, blij dat hij van het Feyenoord-juk als rechtsbuiten verlost was. Echter, een trainerswissel en een vormdip gooide roet in het eten: Wijnaldum bleek de zwakste schakel op het PSV-middenveld en ziet zichzelf wekelijks op het opstellingenbord terug als… rechtsbuiten.

Meevallers

In de categorie ‘meevallers’ horen we ook met een PSV’er te beginnen. Werd bij De Skybox in februari nog getwijfeld over de topsportmentaliteit – of beter gezegd, het ontbreken daarvan – bij Memphis Depay (31), nu blijkt hij een spaarzaam lichtpuntje in het voetballend gezien verder vrij donker Eindhovens voorjaar. Depay maakt vooralsnog indruk als linker- of schaduwspits en weet in invalbeurten het net te vinden. Het meest noemenswaardige moment beleefde hij bij een 1-2 achterstand in de topper tegen AZ, toen hij Lens met een geniaal passje vrij voor de keeper zette. Depay blijkt meer dan een topscorer en een rapper; hij kan ook een aardig steekpassje geven, zo leerden wij.

Minder opvallend, maar misschien nog wel nuttiger is het voetbal van Bram Nuytinck (39) in dienst van NEC. Hij blijkt goed te kunnen voetballen voor een voorstopper en is het slot op de deur dat ervoor zorgt dat spelers als Schöne, Koolwijk en George kunnen excelleren. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Nuytinck de sprong naar een grotere club gaat maken en met de op handen zijnde transfer van Jan Vertonghen, komt de Nederlandse transfermarkt voor verdedigers deze transferzomer naar alle waarschijnlijkheid flink op gang. Dat Nuytinck daarin een voorname rol zal gaan spelen, lijkt evident.

Zoals Nederland met veel plezier kennismaakte met Heraclieden Ninos Gouriye en Thomas Bruns, zo lijkt Nathan Aké (13) daadwerkelijk boven te komen drijven in de Chelsea-opleiding. Hij ontving een prestigieuze prijs als grootste talent van Londense club en met het op de jeugd gerichte beleid dat eigenaar Roman Abramovich de komende jaren wil gaan voeren lijkt zijn doorbraak een kwestie van tijd.

We keren, om de reeks meevallers af te sluiten, terug in de Eredivisie. In Heerenveen laat Luciano Narsingh (22) zien geen eendagsvlieg te zijn. De getructe ‘koning van de assist’ is razendsnel en laat wekelijks zien waarom snelle vleugelspelers moeilijk te verdedigen zijn. Narsingh is toe aan een nieuwe stap en Ajax heeft hem in het vizier. Heerenveen vraagt echter dermate veel geld voor de aanvaller dat Ajax de boot vooralsnog even af houdt. Maar dat Narsingh op het lijstje van Van Marwijk staat, nu gelegenheidsrechtsbuiten Dirk Kuijt opgebrand lijkt, is duidelijk.

Nieuwe grote namen

Wie een seizoen geleden voorspeld had dat Bruno Martins Indi genoemd zou worden in het kader van ’s lands grootste talenten, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Toen nog een technisch gemankeerde linksback, inmiddels, zoals heel Feyenoord, voetballend met vertrouwen. Martins Indi is razendsnel en ontwikkelt zich rap. Hoewel hij nog steeds wat doet denken aan voormalig cultheld Ullrich van Gobbel, is hij kwalitatief al een stuk verder. Vroeger haalde Feyenoord met Karim Saïdi en André Bahia potentiële toppers – die uiteindelijk mislukten – nu leidt Feyenoord ze zelf op en krijgen ze, vooral ingegeven door geldgebrek, de kans om te falen, zonder meteen geslachtofferd te worden. Die kans heeft Bruno Martins Indi gekregen en met beide handen aangepakt. Een Rotterdamse kans pakken, dat hopen binnenkort ook de aanvallers Elvis Manu en Jean-Paul Boëtius te doen.

Geldgebrek zorgt ook elders voor de doorstroming van talent. Werd er in Amsterdam eerder nog Timothée Atouba voor een berg salaris voor de linksachterpositie aangetrokken, inmiddels staat bij een blessure van eerste keus Nicolai Boilesen gewoon een jeugdspeler op. Was het eerst nog Dico Koppers die prima meevoetbalde met de Amsterdamse succesformatie, nu lijkt zelfs Daley Blind – eerder al meerdere malen afgeschreven – het licht te hebben gezien. In een periode waarin een gemankeerde en blessuregevoelige PSV-linksachter en een reserverspeler van Hoffenheim beurtelings door het Oranje-ijs zakken, biedt elk talent op de linksbackpositie een glimp hoop op betere tijden. In Amsterdam liet verder Ricardo van Rhijn zien dat een vertrek van Gregory van der Wiel geen problemen hoeft op te leveren. De rechtsachter, die in het centrum nog beter tot zijn recht komt, voetbalt aardig mee en lijkt een pijler te zijn waarop Frank de Boer in de toekomst verder kan bouwen.

(bron: fcupdate.nl)

Ook buiten Rotterdam en Amsterdam staan spelers klaar voor een doorbraak. In Venlo speelt de vliegensvlugge linksbuiten Yanic Wildschut (hiernaast) zich wekelijks in de kijker van de nationale top en in Eindhoven zijn de supporters razend enthousiast over talent Menno Koch, die in de toekomst de leider van de PSV-defensie zal moeten gaan worden. Navarone Foor is op zijn beurt in rap tempo de Nijmeegse harten te veroveren als kleine, technisch begaafde rechtsbuiten van het dit voorjaar opgeleefde NEC. Wanneer Lasse Schöne deze zomer Nijmegen gaat verruilen voor Amsterdam, heeft de voetbaltrots uit de Keizerstad de opvolger met Foor, die zijn voornaam heeft te danken aan een Britse actiefilm, al klaar staan. Ook in Heerenveen lijkt een vleugelspeler op te bloeien. In de schaduw van de grootmeesters van de individuele actie op basis van techniek –  Assaidi –  danwel snelheid –  Narsingh – bouwt gestaag Rajiv van la Parra, Rotterdammer van geboorte en de halfbroer van Giliano en Georginio Wijnaldum aan zijn carrière voort, na een mislukt Frans avontuur in Caen. Zoals NEC met Foor de opvolger voor de huidige topspelers heeft klaarstaan, zo hoeft Heerenveen niet te wanhopen als Assaidi of Narsingh gedurende de komende transferzomer de club verlaat.

Een Oranje shirt raakt uit het zicht…

Het shirt van het Nederlands elftal raakt in elk geval uit het zicht voor Zakaria Labyad (7), de onuitstaanbare middenvelder van PSV – die het ondanks uitmuntende voetbalkwaliteiten zover heeft geschopt door het hele Philipsstadion uitgefloten te worden. Dat hij uiteindelijk zal gaan kiezen voor Marokko is zeer waarschijnlijk, zoals het ook waarschijnlijk is dat de creatieveling dit seizoen zijn voorlopig laatste minuten in de Eredivisie maakt.

In Arnhem en Hamburg zakken nog twee spelers regelmatig door het ijs. In de top van ons lijstje stonden Patrick van Aanholt (20) en Jeffrey Bruma (8). Poogde John van den Brom kort na de winterstop met kunst en vliegwerk een basisplek voor Van Aanholt te realiseren, de Arnhemse formatie blijkt zónder de Chelsea-huurling inmiddels veel beter te spelen. Van Aanholt, die ooit één van Nederlands grootste talenten was, lijkt in een neerwaartse spiraal terecht te zijn gekomen, waar maar geen einde aan komt. Dat geldt ook voor Jeffrey Bruma, die geregeld zijn opwachting mocht maken in de selectie van het Nederlands Elftal. De eveneens Chelsea-huurling begon dit seizoen in de Hamburgse defensie, viel door de mand, werd geprobeerd als verdedigende middenvelder, bleek dat ook niet te beheersen en liet uiteindelijk de afgelopen weken zien ook geen degelijke rechtsachter te zijn. Hij blijkt één van de zwakste schakels in de schutterende HSV-defensie en lost zijn belofte vooralsnog geenszins in.

Halverwege het nieuwe seizoen kijken we wederom naar de talenten en het is waarschijnlijk dat er dan weer een nieuwe generatie toppers zal opstaan. Toch blijven we deze groep jongens in de gaten houden. Binnen de opportunistische voetbaljournalistiek wordt elke maand wel een nieuwe Dennis Bergkamp of Johan Cruijff geboren, maar dat is vaak schromelijk overdreven. Toch bewijzen al deze genoemde namen dat een goede jeugdopleiding een degelijk fundament is waarop ’s lands voetbaltoekomst gestoeld wordt. Jonge jongens opleiden volgens een vaste filosofie en – vooral – de kans geven in het eerste elftal, dat is iets waarop de Nederlandse Eredivisie trots mag zijn. En dat het niveau dan af en toe niet over houdt, dat is de jonge jongens dan ook van harte vergeven.

Over Remy Maessen

"Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was zaterdagmiddag rond een uur of twee. Die ochtend had ik – als voorhoedespeler van de D-jeugd van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclub KVC – waarschijnlijk weer wat kansen om zeep geholpen en ik zat inmiddels huiswerk te maken. Mijn vader, toenmalig bestuurslid van VVV, vroeg of ik zin had om die avond samen met hem naar ‘De Koel’ – nog steeds Neerlands meest pittoreske voetbalstadion – te gaan voor de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch. De Venlonaren hielden het Den Bosch van Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling op 1-1 en mijn liefde voor het spelletje was geboren. Inmiddels, 14 seizoensgidsen van Voetbal International verder, ben ik bijna afgestudeerd als parlementair historicus en durf ik te zeggen dat ik van meer antiquarische voetbalfeitjes – van lang vergeten eindtoernooien tot de Nigeriaanse competitie anno 2011 – op de hoogte ben dan menig ander liefhebber. Deze feitjes zal ik – evenals mijn ervaring als hoofredacteur van diverse tijdschriften – gaan aanwenden om dit initiatief tot een succes te maken. Kleine momentjes en kenschetsen van vergeelde voetbalbladzijden vormen mijn specialisatie – bedoeld om bij elke lezer een ‘aha-erlebnis’ op te wekken."
%d bloggers liken dit: