//
Artikel
Artikelen

De erfenis van Alex. PSV-management gaat slordig om met defensieve Exodus. Deel 1

De kogel is door de kerk. Fred Rutten moet de Eindhovense dug-out verlaten na een trieste serie wedstrijden. Ondanks zomerse grote investeringen, lijkt de titel voor de Eindhovenaren ver weg. Lijkt, dat wel, want het kan dit seizoen nog vreemd lopen. Een paar maanden geleden werd Ajax nog afgeschreven, inmiddels staan de Amsterdammers er weer prima op. Maar wil PSV enige aanspraak maken op een eventuele titel, dan zal het team toch moeten proberen wat minder tegendoelpunten te slikken. In de seizoenen onder Hiddink en Koeman nog geroemd om haar defensieve zekerheid – zelfs veracht soms – en nu verworden tot een defensieve gatenkaas. Waar is het misgegaan? Een analyse van de persoonlijke wisselingen in de Eindhovense achterhoede sinds het succesjaar 2004/2005.

De komst van Alex en Gomes

Voor aanvang van het seizoen 2004/2005 werd PSV door VFL Wolfsburg beroofd van haar leider in de achterhoede Kevin Hofland. De Volkswagen-club zag in de jonge Limburger een belangrijke steunpilaar voor alweer een poging de hemel te bestormen. Cultheld Ronald Waterreus trok naar Manchester City, nadat de joviale Limburger achtereenvolgens machtsgrepen in het doel van Stanley Menzo, Ivica Kralj en Georg Koch had overleefd. De defensieve wonden die het vertrek van beide Limburgse steunpilaren achterliet, werden opgevuld met een tweetal onbekende Brazilianen van Santos en Cruzeiro. Van de eerstgenoemde club werd – al dan niet met hulp van Chelsea – Alex Rodrigo Dias da Costa overgenomen en uit Belo Horizonte kwam doelman Heurelho Gomes. In eerste instantie maakten beide aanwinsten geen goede indruk. Bij de voorrondewedstrijd om een plek in de Champions League tegen Rode Ster Belgrado in augustus 2004, maakte de Nederlandse voetballiefhebber kennis met de Brazilianen. Alex werd dolgedraaid door het dynamische spitsenkoppel Nikola Zigic en Marko Pantelic en Gomes viel vooral op door slechte uittrappen en merkwaardige capriolen. De twee nieuwe Brazilianen waren bepaald geen aanwinst, zo luidde het vernietigende commentaar na de met 3-2 verloren heenwedstrijd.

Bron: dailymail.co.uk

In Eindhoven werd echter met 5-0 gewonnen en langzaam wonnen de Brazilianen het vertrouwen van de Eindhovense liefhebber. Alex wat sneller dan Gomes, die bij aanvang van de competitie nog herhaaldelijk routinier Edwin Zoetebier voor zich moest dulden. Uiteindelijk, rond november, kreeg het PSV-elftal gestalte. De geblesseerde John de Jong werd vervangen door de aanvankelijk in de etalage gezette Johann Vogel, hetgeen op het middenveld tot meer zekerheid leidde en achterin vormde Alex het centrale duo met Wilfred Bouma, de linksachter die door Hiddink naar het centrum werd gehaald. De Helmondenaar bezat het overzicht en schoof in, Alex bleek beresterk in de één-tegen-één. De rechtsachterpositie werd ingevuld door de op zijn toppen van zijn kunnen presterende André Ooijer en de linksachterpositie door de opkomende Young-Pyo Lee. Al met al bleek dit verdedigende blok goed bezet en complementair. Achter de hand had Hiddink nog Theo Lucius en Kasper Bøgelund, terwijl het in het centrum met enkel Eric Addo op de bank vooral hopen was dat Alex niet geblesseerd raakte.

Het einde van het seizoen is bekend. PSV werd glansrijk kampioen met maar liefst 15 punten voorsprong op nummer twee Ajax en Ambrosini maakte namens AC Milan pas in blessuretijd van de halve finale een einde aan het zo succesvolle Champions League-avontuur van de Eindhovenaren. De bomen groeiden tot de hemel in die periode, maar een hevige transferzomer deed de PSV-supporter wakker schrikken uit de mooie droom die het seizoen 2004/2005 was geweest.

Het vertrek van Mark Van Bommel, Ji-Sung Park en Johann Vogel deed zich voelen, en achterin moest de club afscheid nemen van Young-Pyo Lee en Wilfred Bouma. Hun vertrek werd ingevuld met routinier Michael Reiziger en linksback Michael Ball. Op het middenveld kwam Timmy Simons de gelederen versterken. Hiddink kon zodoende nog steeds bogen op een sterke defensie, gebouwd rondom Alex en Ooijer, die van rechtsachter in het centrum terecht was gekomen. De rechtsachterpositie werd ingevuld door Reiziger, die in het seizoen bepaald geen onuitwisbare indruk maakte en op linksachter wisselden nieuweling Michael Ball en voornaamgenoot Lamey veelvuldig stuivertje. Pepe Pla, de andere nieuweling, wist geen indruk te maken, zoals ook de transfer van Osmar Ferreyra geen schot in de roos bleek te zijn. Ondanks deze missers werd het team wederom kampioen.

Het duo Salcido-Alex, een ijzersterk hart

In de zomer van 2006 vertrok Hiddink bij PSV, om bondscoach van Rusland te worden. Zijn opvolger werd Ronald Koeman. In het kielzog van de oefenmeester die eerder bij Vitesse en Ajax bepaald geen gelukkige hand van inkopen had gehad (de namen Victor Sikora en Bob Peeters zeggen de lezer wellicht genoeg), kwamen een aantal nieuwelingen. Dat moest ook wel, want het vertrek van Ooijer en Lucius, de laatste twee sterkhouders uit de defensie van 2004/2005, moest worden opgevangen. Het gebeurde door middel van Carlos Salcido, de Portugees Manuel da Costa, de Braziliaan Alcides en Jan Kromkamp. Manuel da Costa werd gezien als groot talent voor de toekomst en moest rustig gebracht worden, Alcides was gehuurd van Chelsea en is waarschijnlijk de snelste verdediger die de Eindhovenaren ooit gehad hebben en Kromkamp was na mislukte avonturen bij Villarreal en Liverpool vastberaden in de Eredivisie zijn oude vorm terug te halen.

En dan was daar nog Carlos Salcido. Die maakte in het seizoen 2006/2007 een geweldige indruk. Naast collegaverdediger Alex was Salcido zowel in Europa als in de Eredivisie een stabiele factor. Gelachen werd er om zijn omhalen, maar de Mexicaan maakte bovenal indruk met het uitschakelen van zijn directe tegenstander. Het duo Alex-Salcido was misschien wel beter dan het duo Alex-Bouma, maar Kromkamp maakte niet zoveel indruk als rechtsachter en op linksback had PSV sowieso een probleem. Het experiment-Ball was mislukt en de linksachter keerde terug naar het Britse eiland, Pepe Pla was naar Levante vertrokken en ook de in allerijl in de winter aangetrokken Sun Xiang bleek geen nieuwe Young-Pyo Lee. Zodoende moest er achterin vaak in het elftal worden geschoven, waardoor Salcido zijn naam vaker dan hem lief was als linksback genoteerd zag staan. Het middenveld, waar Simons op de defensieve positie gezelschap had gekregen van Edison Mendéz had echter genoeg zekerheden ingebouwd om wederom een kampioenschap veilig te stellen. Met de nog immer aanwezige Cocu en de individuele kwaliteiten van het trio Koné-Farfán-Afellay voorin, bouwde Koeman een ijzersterk team dat ook in Europa hoge ogen gooide.

Morgenmiddag verschijnt het vervolg. De echte afbraak moet immers nog beginnen. Lees morgen verder over de machtsgreep van Reker, de missie van Stevens en Ruttens adhoc-aankopen Vukovic en Manolev.

Over Remy Maessen

"Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was zaterdagmiddag rond een uur of twee. Die ochtend had ik – als voorhoedespeler van de D-jeugd van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclub KVC – waarschijnlijk weer wat kansen om zeep geholpen en ik zat inmiddels huiswerk te maken. Mijn vader, toenmalig bestuurslid van VVV, vroeg of ik zin had om die avond samen met hem naar ‘De Koel’ – nog steeds Neerlands meest pittoreske voetbalstadion – te gaan voor de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch. De Venlonaren hielden het Den Bosch van Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling op 1-1 en mijn liefde voor het spelletje was geboren. Inmiddels, 14 seizoensgidsen van Voetbal International verder, ben ik bijna afgestudeerd als parlementair historicus en durf ik te zeggen dat ik van meer antiquarische voetbalfeitjes – van lang vergeten eindtoernooien tot de Nigeriaanse competitie anno 2011 – op de hoogte ben dan menig ander liefhebber. Deze feitjes zal ik – evenals mijn ervaring als hoofredacteur van diverse tijdschriften – gaan aanwenden om dit initiatief tot een succes te maken. Kleine momentjes en kenschetsen van vergeelde voetbalbladzijden vormen mijn specialisatie – bedoeld om bij elke lezer een ‘aha-erlebnis’ op te wekken."
%d bloggers liken dit: