//
Artikel
Dinsdag, talentendag

Dinsdag, talentendag! De Skybox presenteert Nederlands grootste talenten: 30-21

De Skybox presenteert de vijftig grootste Nederlandse talenten die in 1990 of later zijn geboren. Elke dinsdag verschijnt hier een aantal talenten, met uiteindelijk op 28 februari de presentatie van ‘s lands drie grootste talenten van dit moment, naar de bescheiden mening van de heren redacteuren van De Skybox. Vandaag de nummers 30 tot en met 21. Langzaamaan komen we in de subtop van het klassement. Wie staat op 1, iemand al een idee?

30. Lesley de Sa

Zoals zoveel talenten in dit lijstje, is ook Lesley de Sa afkomstig uit de veelgeroemde Ajax-opleiding. Geboren in Mijdrecht begon De Sa zijn carrière bij Topklasser SV Argon, waar hij in de jeugd uitgroeide tot een gewaardeerde vleugelspeler. Zo gewaardeerd dat Ajax hem er in 2002 wegplukte. Hij doorliep zodoende de Ajax-opleiding en is één van de grootste talenten van de lichting die momenteel op doorbreken staat. De rappe en erg kleine rechtsbuiten debuteerde dit seizoen voor Ajax in de bekerwedstrijd tegen VV Noordwijk met een doelpunt en het is wachten totdat hij zijn Eredivisiedebuut maakt in het Ajax-shirt. Of De Sa zal uitgroeien tot een internationale topspeler is twijfelachtig, omdat hij vederlicht en makkelijk van de bal te zetten is.

29. Ties Evers

Ties Evers kwam ter wereld in Gaanderen en is daarmee een geboren Superboer. Hij doorliep dan ook de jeugdopleiding van De Graafschap en debuteerde in 2010/2011 voor de Doetinchemmers. Evers is een centrale verdediger die behalve een goede verdediger, ook prima is in de opbouw. Dat laatste heeft hij voor op zijn collegaverdedigers Jan-Paul Saeijs en Vito Wormgoor. Hij lijkt dit seizoen naast de laatstgenoemde een basisplaats te hebben verworven, maar De Graafschap is momenteel niet de ideale club waar je als talent met voetballend vermogen kunt opvallen.

28. Davy Pröpper

Pröpper werd geboren en getogen in Arnhem en is een van de grootste pareltjes uit de Vitesse-opleiding. Hij maakte al in het seizoen 2009/2010 zijn debuut voor de Arnhemmers en lijkt zich moeiteloos staande te houden in het inmiddels door vele buitenlandse gelukszoekers overspoelde eerste elftal van Vitesse. Pröpper valt op door zijn spelinzicht en goede pass. Hij is rechtsbenig en komt het beste uit de verf als rechtshalf. Als deze buitengewoon intelligente middenvelder zich zo blijft ontwikkelen, zoals hij de afgelopen jaren heeft gedaan, kan hij wel eens een goudmijntje worden voor Vitesse.

27. Jetro Willems

Wel bij een topclub speelt de geboren Rotterdammer Jetro Willems. Vanwege blessures van eerste keus Erik Pieters en tweede keus Abel Tamata, maakt Willems momenteel veel speelminuten als linksachter in het eerste van PSV. Dat doet hij bij vlagen heel behoorlijk en hij laat zien waarom de Eindhovenaren hem op jonge leeftijd al bij Sparta hebben weggehaald. Willems ontwikkelt zich erg snel en valt vooral op door zijn atletisch vermogen, kracht en snelheid. Wel liet hij vooral in de wedstrijd tegen Feyenoord nog zien af en toe niet met zijn gedachten bij het spel te zijn. Als hij werkt aan zijn concentratie en spelinzicht, kan Willems het Oranjeprobleem op de linksachterpositie best oplossen.

26. Virgil van Dijk

Centrale verdediger Virgil van Dijk werd geboren in Breda, maar doorliep de jeugdopleiding van Willem II. In de Tilburgse jeugdopleiding viel hij op bij Groningse scouts, die Van Dijk aanbevolen bij de clubleiding. Die haalde hem in de zomer van 2010 naar Noord-Nederland en in het seizoen 2011/2012 breekt de sterke verdediger door in het Groningse centrum. Van Dijk valt op als moderne verdediger. Hij is snel en erg sterk in de duels en kan heel aardig koppen. Bovendien is hij een alleraardigste opbouwer. De enthousiastelingen die in Van Dijk een potentiële Oranjeklant zien, zullen waarschijnlijk ontnuchterd zijn door zijn dramatische debuut voor Jong Oranje in 2011. Het toont aan dat het afwachten is hoe Van Dijk moet zijn nieuwe status als toptalent om zal gaan.

25. Jody Lukoki

Tim de Cler zal, liggend in zijn Cypriotische klamboe, vast nog wel eens zwetend wakker worden van deze Congolese Amsterdammer, die als vluchteling op jonge leeftijd naar Nederland kwam. Bij zijn debuut in de klassieker tegen Feyenoord poortte hij de ervaren linksachter alsof hij er niet stond. Dat Lukoki dat deed terwijl de bal al achter was, deed weinig af aan het enthousiasme dat hij ermee opwekte bij de Amsterdamse fans. Vanaf deze 19e januari 2011 is zijn naam onherroepelijk aan de actie verbonden en wordt van hem heel veel verwacht. Vooralsnog lijkt hij door de concurrentie met Sulejmani, Ebecilio en Özbiliz nog weinig aan de bak te komen, maar technisch lijkt hij sowieso beter dan de laatstgenoemde twee spelers. Hij is snel en wil altijd de actie maken op de rechterflank. Ook nog eens gezegd met een prima techniek beschikt hij over alle kwaliteiten om elke linksachter dol te draaien.

24. Lerin Duarte

Toen veel clubs Kevin Strootman voor een zak geld van Sparta probeerden over te nemen, handelde Heracles slimmer: de jongere en goedkopere Lerin Duarte – ook linkshalf van dienst – werd verleid tot een transfer naar Almelo. Daar liet hij zien weinig problemen te hebben met de aanpassing aan de Eredivisie en maakt hij wekelijks indruk als buitengewoon technische linkspoot op het Almelose kunstgras, dat voor deze koning van het positiespel lijkt te zijn uitgevonden. Dat Duarte goed kan voetballen, was de kenners reeds in het seizoen 2008/2009 opgevallen, toen hij tot beste A-junior van Nederland werd uitgeroepen. Dat Duartes plafond niet in Almelo zal te liggen, lijkt evident.

23. Hobie Verhulst

Doelman Hobie Verhulst werd geboren in Amsterdam, maar speelt als sinds de D-jeugd voor AZ, dat hem weghaalde bij KFC uit Koog aan de Zaan. De Noord-Hollander is een vaste klant in de jeugdteams van Oranje en wordt gezien als één van de grootste talenten onder de Nederlandse doelmannen. Gertjan Verbeek haalde hem in 2010 bij het eerste elftal en Verhulst lijkt de opvolger te moeten worden van Esteban, wanneer die naar een internationale topclub zal vertrekken. Verhulst valt op door zijn grote gestalte (hij is groter dan 1.90) en zijn katachtige reflexen. Naar eigen zeggen moet de doelman nog werken aan zijn opbouw. Verhulst, die Van der Sar als zijn grote voorbeeld ziet, zou best wel eens de toekomst onder de Oranje lat kunnen zijn.

22. Luciano Narsingh

‘Nee’, zo zei Luciano Narsingh toen hij hoorde over de belangstelling van Ajax in de wintermaanden van 2012. De geboren Amsterdammer maakt wekelijks indruk als aangever bij Heerenveen en lijkt Bas Dost dit seizoen hoogstpersoonlijk topscorer te gaan maken. Narsingh koppelt snelheid en techniek aan inzicht, is niet zelfzuchtig en is – met name vanwege dat laatste aspect – gewilder op de transfermarkt dan zijn Marokkaanse collega aan de Friese linkerkant Oussama Assaidi. Het lijkt een eeuwigheid geleden dat hij en zijn broer Furdjel wegens disciplinaire redenen werden weggestuurd uit de Ajax-jeugdopleiding. Inmiddels maakt Luciano Narsingh een meer dan stabiele en professionele indruk en gezien de onvoorspelbare prestaties aan de top in de Eredivisie, zou hij van de zomer best wel eens iets te juichen kunnen hebben in Friesland.

21. Kyle Ebecilio

Arsenal-middenvelder Kyle Ebecilio is niét, zoals alwetende vriend wikipedia wel meldt, het broertje van Ajacied Lorenzo Ebecilio. Wel heeft dit Arsenal-toptalent inmiddels wereldfaam vergaard op het EK -17, dat in de zomer van 2011 werd gehouden en werd gewonnen door het Nederlands team. Daar werd Ebecilio uitgeroepen tot beste speler, waarmee hij in de voetsporen van Rooney en Fabregas trad. Er hoeft weinig discussie te zijn over de mogelijkheden van Ebecilio: hij is een van de uitblinkers in de Arsenal-jeugdopleiding. Hij tekende inmiddels dan ook zijn eerste profcontract en maakt vaak deel uit van de eerste selectie van de Londenaren, die hem op jonge leeftijd uit de Feyenoord-jeugd wegplukten. Ebecilio is een middenvelder van het type Yaya Touré en combineert een indrukwekkende gestalte met een fantastische fysieke gesteldheid. Dit opgeteld bij zijn goede tactisch spelinzicht kan van Ebecilio een potentiële eerste elftalspeler van Arsenal maken, hoewel het Quincy Owusu-Abeyie-scenario nog vers in ons geheugen ligt.

Over Remy Maessen

"Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was zaterdagmiddag rond een uur of twee. Die ochtend had ik – als voorhoedespeler van de D-jeugd van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclub KVC – waarschijnlijk weer wat kansen om zeep geholpen en ik zat inmiddels huiswerk te maken. Mijn vader, toenmalig bestuurslid van VVV, vroeg of ik zin had om die avond samen met hem naar ‘De Koel’ – nog steeds Neerlands meest pittoreske voetbalstadion – te gaan voor de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch. De Venlonaren hielden het Den Bosch van Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling op 1-1 en mijn liefde voor het spelletje was geboren. Inmiddels, 14 seizoensgidsen van Voetbal International verder, ben ik bijna afgestudeerd als parlementair historicus en durf ik te zeggen dat ik van meer antiquarische voetbalfeitjes – van lang vergeten eindtoernooien tot de Nigeriaanse competitie anno 2011 – op de hoogte ben dan menig ander liefhebber. Deze feitjes zal ik – evenals mijn ervaring als hoofredacteur van diverse tijdschriften – gaan aanwenden om dit initiatief tot een succes te maken. Kleine momentjes en kenschetsen van vergeelde voetbalbladzijden vormen mijn specialisatie – bedoeld om bij elke lezer een ‘aha-erlebnis’ op te wekken."

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: