//
Artikel
Dinsdag, talentendag

Dinsdag, talentendag! De Skybox presenteert Nederlands grootste talenten: 40-31

De Skybox presentert de vijftig grootste Nederlandse talenten die in 1990 of later zijn geboren. Elke dinsdag verschijnt hier een aantal talenten, met uiteindelijk op 28 februari de presentatie van ‘s lands drie grootste talenten van dit moment, naar de bescheiden mening van de heren redacteuren van De Skybox. Vandaag de nummers 40 tot en met 31. Het aftellen gaat verder!

40. Steven Berghuis

De geboren Apeldoorner Steven Berghuis is gezegend met een fantastisch linkerbeen. Als zoon van Frank ‘Pico’ Berghuis, eveneens buitenspeler van dienst, was het voorbestemd dat ook deze Berghuis-telg de flank van het veld zou gaan bestrijken. Omdat het tegenwoordig mode is om met linksbenige spelers aan de rechterkant te spelen, is Steven Berghuis rechtsbuiten. Tot voor kort verdedigde hij het Twentse rood-wit, inmiddels speelt hij op huurbasis in De Koel voor VVV Venlo. Daar liet hij inmiddels al zijn kracht én zwakte zien: debuteerde hij nog fantastisch voor de Venlonaren, in zijn tweede wedstrijd was hij onzichtbaar en grossierde hij in dom balverlies. Als de rechtsbuiten zijn grilligheid achter zich kan laten, kan hij met zijn traptechniek en snelheid een fantastische vleugelspeler worden.

39. Bram Nuytinck

Bram Nuytinck heeft alles wat een moderne centrale verdediger moet hebben. Hij is sterk en hard in de duels en eveneens prima op de eerste meters. Die snelheid kwam hem van pas in zijn debuutseizoen 2009/2010, toen hij als linksachter de vertrokken Youssef El Akchaoui verving. Daarna verhuisde de verdediger, die geboren is in Malden, onder de rook van Nijmegen, naar het centrum. Daar viel hij zo op dat het Spaanse Club Atlético Osasuna een bod op hem uitbracht. Nuytinck had echter nog helemaal geen zin om Nijmegen te verlaten. Dat hij over een goed stel hersenen beschikt, blijkt wel uit het feit dat hij tot voor kort Management, Economie en Recht aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen studeerde. Opmerkelijk is ook dat Nuytinck niet uit een voetbalgeslacht komt: zijn vader is hoogleraar personen- en familierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

38. Kenji Gorré

Wel uit een voetbalgeslacht komt Kenji Gorré, inderdaad de zoon van Dean Gorré, die tijdens zijn actieve carrière naam maakte voor onder meer Feyenoord, FC Groningen en Ajax. Zoon Kenji viel al op hele jonge leeftijd op bij de wereldtop. Hoewel hij werd geboren in Spijkenisse, stak het gezin-Gorré al gauw het Kanaal over om Kenji’s voetbaldroom te verwezenlijken. Eerst voetballend bij Manchester City en inmiddels verhuisd naar de grote rivaal United, maakt de vleugelspeler furore in de noord-Engelse industriestad. Reeds op zijn veertiende ontdekte Adidas zijn potentieel en sloot het bedrijf een mega-sponsorcontract af. Zodoende werd Kenji Gorré de Nederlandse equivalent van het Amerikaanse wonderkind Freddy Adu. Inmiddels speelt hij in het reserveteam van Manchester United en lijkt het een kwestie van tijd voordat hij van Sir Alex Ferguson de eerste kans in het eerste krijgt. Is Kenji daadwerkelijk een wonderkind of gaat hij een toekomst als Freddy Adu achterna?

37. Jerson Cabral

Jerson Cabral werd geboren in Rotterdam en is, zoals zoveel generatiegenoten, van Kaapverdische afkomst.  Toen de financiële nood aan de Rotterdamse man kwam en Feyenoord het moest hebben van haar eigen jeugdopleiding, kwam de naam van Jerson Cabral – al actief bij Feyenoord sinds de F-jeugd – snel bovendrijven. De getructe buitenspeler viel in zijn debuutseizoen 2009/2010 op als behendige speler die graag zijn tegenstanders het snot voor de ogen speelt. Toen echter de Japanner Ryo Miyaichi overkwam van Arsenal, leken de kansen op een basisplaats voor Cabral verkeken. Miyaichi bleef echter niet lang in Rotterdam, zodat Cabral dit seizoen wederom veelvuldig in de basis plaats neemt. Zijn getructheid wint het helaas vaak van de effectiviteit en daarom is Cabral nog lang geen zekerheidje voor Feyenoord. Wil hij een volwassen aanvaller worden, dan zal hij zijn maniertjes snel af moeten leren.   

36. Ouasim Bouy

Ouasim Bouy maakt waarschijnlijk deze transferperiode nog de transfer naar Juventus, dat de spelmaker ophaalt bij Ajax. Bij de Amsterdammers werd hij vanwege blessures in de winter bij de eerste selectie gehaald, maar maakte hij nog geen speelminuten. Bouy is technisch uitstekend en valt op door zijn goede pass met zijn linkerbeen. Zijn zwakke punten zijn zijn snelheid en wendbaarheid, en hij oogt wat statisch en lijkt wat weinig diepgang te hebben. Als centrale middenvelder danwel linkshalf doorliep hij de Ajax-opleiding. Het blijft afwachten wat zijn transfer naar Turijn hem gaat opleveren. Een goedgevulde bankrekening sowieso, maar of hij er daadwerkelijk uitzicht op speelminuten zal hebben, is onwaarschijnlijk. 

35. Jeroen Lumu

Jeroen Lumu werd geboren in Breda, maar debuteerde onlangs voor het Tilbugse Willem II. Hij speelde in de regionale jeugdopleiding Willem II/RKC continu tussen spelers die ouder waren dan hij, omdat hij veel beter was dan zijn generatiegenoten. Zodoende werd hij de jongste Willem II-debutant aller tijden, toen hij in de uitwedstrijd tegen MVV het veld in kwam. Toen hij een week daarna in zijn eerste wedstrijd in het Tilburgse Koning Willem II-stadion met zijn eerste balcontact scoorde, vestigde hij meteen zijn naam. Zo zitten wekelijks scouts van Manchester City en Juventus in Tilburg op de tribune om de prestaties van de jonge vleugelspelers in de gaten te houden.

34. Maikel Kieftenbeld

Maikel Kieftenbeld werd geboren in Dalfsen en groeide op in Salland. Toen hij te licht werd bevonden voor het FC Twente/Heracles-opledingscentrum, nam hij de wijk naar Go Ahaed Eagles. Hij kende geen aanpassingsproblemen en viel in de Jupiler League als rechtsachter danwel verdedigende middenvelder zo op, dat FC Groningen hem contracteerde. Alsof hij al jaren in de Euroborg speelde, voetbalde hij in zijn eerste seizoen meteen 31 wedstrijden voor de Groningers en hij is inmiddels uitgegroeid tot vaste waarde. Kieftenbeld is rustig aan de bal en heeft een prima pass. Hoewel hij meestal als rechtsachter wordt gebruikt, zijn zijn kwaliteiten misschien nog meer geschikt voor de positie kort voor de defensie.

33. Bryan Linssen

Bryan Linssen is het kleinere broertje van Edwin Linssen, die in het verleden actief was als middenvelder bij VVV Venlo, Helmond Sport en Roda JC. Bryan Linssen speelt ook voor de Venlonaren, maar speelde eerder ook al voor achtereenvolgens Fortuna Sittart en MVV. Zo heeft hij op jonge leeftijd al drie van de vier Limburgse clubs versleten. Linssen is snel, heeft een goede pass en een prima schot. In Maastricht en Sittart zagen zijn coaches in hem met die kwaliteiten een ideale ‘nummer tien’, maar sinds de komst van Ton Lokhoff in Venlo, is de geboren Neeritternaar verhuisd naar de linksbuitenpositie. In houding en behendigheid lijkend op PSV-speler Dries Mertens, lijkt hij daar nog beter tot zijn recht te komen, maar wil Linssen echt een topvoetballer worden, dan zal hij technisch perfect moeten zijn om zijn kleine gestalte te compenseren.

32. Ricardo Kishna

Hagenees Ricardo Kishna is een klassieke linksbuiten, gezegend met veel snelheid en een prima voorzet in zijn linkerbeen. Hij verhuisde al op jonge leeftijd van ADO Den Haag naar Ajax en daar tekende hij onlangs zijn eerste profcontract. Kishna is een typische Ajax-speler en draait met zijn passeeracties menig rechtsachter dol. Het moet raar lopen of deze jeugdinternational gaat niet binnenkort zijn debuut voor Ajax maken en laten zien dat hij een grote belofte voor de toekomst van de Amsterdammers is.

31. Memphis Depay

Depay is een centrumspits met een Ghanese vader en Nederlandse moeder. Als geboren Zuid-Hollander maakte hij furore in de veelgeroemde jeugdopleiding van Sparta. Daar viel hij zo op, dat PSV hem in 2006/2007 overnam. In 2011/2012 maakte hij in Eindhoven zijn debuut voor PSV, in de bekerwedstrijd tegen  VVSB – waar hij meteen twee keer doel trof. Zijn toekomst als voetballer zag er lange tijd niet rooskleurig uit. Hij stortte zich veel meer op zijn loopbaan als rapper en hij moest door de hele organisatie van PSV overtuigd worden om meer voor het voetbal te leven. Het is immers ontzettend zonde dat een speler met de techniek en doelgerichtheid die doen denken aan PSV’s voormalige Braziliaanse spitsen Ronaldo en Romário, zijn carrière door een gebrek aan discipline laat verslonzen, zo moeten ook Jelle Goes, Marcel Brands en Fred Rutten gedacht hebben. Weet zijn feilloze techniek het van zijn gebrekkige discipline te winnen, dan gaan we nog veel horen van Memphis Depay.

Over Remy Maessen

"Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was zaterdagmiddag rond een uur of twee. Die ochtend had ik – als voorhoedespeler van de D-jeugd van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclub KVC – waarschijnlijk weer wat kansen om zeep geholpen en ik zat inmiddels huiswerk te maken. Mijn vader, toenmalig bestuurslid van VVV, vroeg of ik zin had om die avond samen met hem naar ‘De Koel’ – nog steeds Neerlands meest pittoreske voetbalstadion – te gaan voor de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch. De Venlonaren hielden het Den Bosch van Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling op 1-1 en mijn liefde voor het spelletje was geboren. Inmiddels, 14 seizoensgidsen van Voetbal International verder, ben ik bijna afgestudeerd als parlementair historicus en durf ik te zeggen dat ik van meer antiquarische voetbalfeitjes – van lang vergeten eindtoernooien tot de Nigeriaanse competitie anno 2011 – op de hoogte ben dan menig ander liefhebber. Deze feitjes zal ik – evenals mijn ervaring als hoofredacteur van diverse tijdschriften – gaan aanwenden om dit initiatief tot een succes te maken. Kleine momentjes en kenschetsen van vergeelde voetbalbladzijden vormen mijn specialisatie – bedoeld om bij elke lezer een ‘aha-erlebnis’ op te wekken."

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: