//
Artikel
Dinsdag, talentendag

Dinsdag, talentendag! De Skybox presenteert Nederlands grootste talenten: 50-41

Vanaf vandaag presenteert De Skybox de vijftig grootste Nederlandse talenten die in 1990 of later zijn geboren. Elke dinsdag zal hier een aantal talenten verschijnen, met uiteindelijk op 28 februari de presentatie van ‘s lands drie grootste talenten van dit moment, naar de bescheiden mening van de heren redacteuren van De Skybox. Vandaag beginnen we met de nummers 50 tot en met 41. Het aftellen is begonnen…

50. Leandro Bacuna

Hoewel de naam anders doet vermoeden is deze aanvallende middenvelder geboren en getogen in Groningen. Daar viel hij meerdere malen positief op tijdens het prestigieuze Eurovoetbal-toernooi, een toernooi voor jeugdspelers, dat traditioneel rondom de Pinksterdagen in de stad Groningen wordt gehouden en waaraan grote clubs van over de hele wereld deelnemen. Bacuna debuteerde op 30 augustus 2009 in het eerste elftal van Groningen en lijkt het dit seizoen tot het eerste elftal te hebben geschopt. De met een prima techniek gezegende middenvelder – die nog wel eens iets te fel de duels in wil gaan – speelt meestal rechtsbuiten in het door Huistra gehanteerde 4-2-3-1 systeem.

49. Marko Vejinovic

Deze stijlvolle Amsterdamse linksbenige middenvelder ging tot een paar jaar geleden door het leven als Marko Matic, de achternaam van zijn moeder.  Vanaf zijn achttiende verjaardag besloot hij deze echter te verruilen voor zijn vaders naam Vejinovic, omdat zijn vader anders geen kans op een nageslacht zou hebben, zo gaf hij zelf aan. De middenvelder was een van de pareltjes van de AZ-opleiding en was naar verluid gewild door Liverpool, Parma, Hertha BSC en zelfs Real Madrid, toen hij op 22 maart 2009 zijn Eredivisiedebuut maakte tegen Feyenoord. Omdat hij weinig uitzicht had op een basisplaats, vertrok hij het seizoen daarop naar Heracles Almelo, waar hij al na een half seizoen Mark-Jan Fledderus uit de basis speelde. Inmiddels is hij een gewaardeerde kracht in Almelo en speelt hij ook veelvuldig hangend aan de rechterkant, waar hij naar binnen kan snijden en gevaarlijk kan schieten met zijn ijzersterke linkerbeen.

48. Nacer Barazite

Als dit lijstje een paar seizoenen eerder was uitgekomen had Barazite waarschijnlijk hoger gestaan. Destijds was hij één van de pareltjes uit de veelgeroemde Arsenal-opleiding. Arsenal had de geboren Arnhemmer immers al in 2006 uit de jeugd van NEC opgepikt en in Londen voldeed hij in eerste instantie aan de verwachtingen. In het seizoen 2008/2009 speelde hij op huurbasis in het Championship voor Derby County. Daar was hij als aanvallende middenvelder kort achter de spits vaste basisspeler. Het seizoen 2009/2010 speelde hij echter niet meer voor Arsenal, waarna hij het eerste half jaar van het seizoen daaropvolgend flopte voor Vitesse. Arsenal besloot daarop afscheid van hem te nemen, maar Barazite herpakte zich bij Austria Wien. Daar dwong hij met prima voetbal een transfer af naar AS Monaco, waarvoor hij sinds 1 januari 2012 in de Franse Ligue 2 uitkomt.

47. Género Zeefuik

Een klassieke centrumspits van het type Patrick Kluivert, zo zag de Ajax-opleiding Género Zeefuik. Bij Ajax werd hij echter weggestuurd en via een omzwerving bij FC Omniworld, kwam de spits, via trainer Ronald Koeman – die hem nog kende van zijn periode in Amsterdam  – bij PSV terecht. Daar maakte hij meteen veel indruk en hij debuteerde al op zijn zestiende voor de Eindhovenaren. Op huurbasis bij Dordrecht speelde hij twee seizoenen alleraardigst, maar hij wist niet voldoende indruk te maken om bij PSV in de buurt te komen van een basisplaats. Inmiddels speelt de spits in Nijmegen bij NEC, waar hij hoopt zijn belofte alsnog waar te maken. Ietwat zwaar ogend en houterig bewegend in het vijandig strafschopgebied, lijkt dit nog niet helemaal van de grond te komen.

46. Lorenzo Ebecilio

Er zullen waarschijnlijk niet veel spelers op de Nederlandse velden zijn met een pacemaker. Linksbuiten Lorenzo Ebecilio heeft er echter al één sinds 1995, toen hij bij de tandarts uit het niets een hartstilstand kreeg. Het gebeurde enkele weken nadat zijn vader overleed en enkele weken later liet AZ, de club waar hij de jeugdlopeiding doorliep, hem weten dat hij mocht vertrekken. Al deze tegenslag weerhield Ebecilio, die overigens het neefje van Jeffrey en Marciano Bruma is, er niet van om zijn voetbaldroom te verwezenlijken. Hij ging voetballen voor amateurvereniging HVV Hollandia uit Hoorn – zijn geboorteplaats – en viel daar zo op dat Ajax hem in de jeugdopleiding opnam. Samen met Aras Özbiliz – die het net niet tot dit klassement schopte – kwam hij aan het einde van 2010 bij de Ajax-selectie, waar hij gedurende de eerste maanden veel indruk maakte. Inmiddels is hij derde keus voor de linksbuitenpositie en lijkt hij te kampen met een kleine vormcrisis.

45. Ted van de Pavert

Superboer Ted van De Pavert werd geboren in Doetinchem en doorliep in eerste instantie de jeugdopleiding van amateurclub GWVV uit Varssevelder, niet ver verwijderd van Varsseveld, het dorp waar Guus Hiddink en Robert Gesink hun eerste levenslicht zagen. In het seizoen 2010/2011 debuteerde de linksbenige centrale verdediger danwel linksback voor De Graafschap en in 2011/2012 lijkt hij steeds meer een vaste waarde te worden. Vooralsnog moet hij echter op de linksachterpositie vaak oudgediende Purrel Fränkel voor zich dulden.

44. Ben Rienstra

Ben Rienstra werd geboren in Alkmaar, maar was één van de grootste talenten uit de Ajax-opleiding, totdat hij ruzie kreeg met zijn trainer Bryan Roy. Hoewel op dat moment de wereldtop achter de verdedigende middenvelder aanging, besloot hij de overstap te maken naar rivaal AZ. Daar kreeg hij echter geen kans in het eerste, waarna hij naar Heracles Almelo trok. De middenvelder die het moet hebben van zijn goede pass en prima overzicht werd door trainer Peter Bosz ingezet als centrale verdediger, toen Birger Maertens met een gescheurde kruisband aan de zijlijn kwam te staan. Daar voldoet hij als voetballende verdediger naast de ervaren mandekker Antoine van der Linden momenteel uitstekend.

43. Miquel Nelom

Miquel Nelom is een geboren Rotterdammer en speelt momenteel voor Feyenoord. Die club nam de linksback transfervrij over van Excelsior, nadat hij voor de Kralingers in het seizoen 2010/2011veel indruk had gemaakt. Voor Feyenoord speelde hij, vooral vanwege een aantal blessures, slechts 4 wedstrijden. In die wedstrijden maakte hij echter veel indruk als opkomende linksachter.

42. Lorenzo Burnet

Ook Lorenzo Burnet is een linksachter. Hij begon zijn carrière bij AVV Zeeburgia, maar viel daar zo op dat Ajax hem in 2004 overnam. In Amsterdam speelde hij in de B1 erg goed, waarna hij meteen de overstap maakte naar de beloften. Hij wist echter geen contract binnen te slepen en maakte in de zomer van 2011 de overstap naar FC Groningen. Daar blonk hij uit tegen zijn voormalig werkgever, waarna hij door de media werd gezien als een mogelijke nieuwe linksachter van het Nederlands Elftal. Zijn abominabele debuut voor Nederland onder 21 liet echter zien dat één Groningse zwaluw  nog geen zomer maakt.

41. Marco Bizot

Marco Bizot is één van Nederlands grootste keeperstalenten en speelt wekelijks voor Cambuur Leeuwarden, dat hem huurt van Ajax. Bizot werd geboren in Hoorn en al op zijn tiende opgenomen in de Ajax-jeugdopleiding. In de A1 maakte hij zoveel indruk dat hij een profcontract in de wacht sleepte, maar door een moordende concurrentiestrijd in het Amsterdamse doel, besloot hij elders ervaring op te gaan doen. Bizot won in Cambuur de concurrentiestrijd van Robbert ter Loeke met verve en toont zich wekelijks een van de betere doelmannen van de Jupiler League.

Over Remy Maessen

"Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was zaterdagmiddag rond een uur of twee. Die ochtend had ik – als voorhoedespeler van de D-jeugd van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclub KVC – waarschijnlijk weer wat kansen om zeep geholpen en ik zat inmiddels huiswerk te maken. Mijn vader, toenmalig bestuurslid van VVV, vroeg of ik zin had om die avond samen met hem naar ‘De Koel’ – nog steeds Neerlands meest pittoreske voetbalstadion – te gaan voor de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch. De Venlonaren hielden het Den Bosch van Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling op 1-1 en mijn liefde voor het spelletje was geboren. Inmiddels, 14 seizoensgidsen van Voetbal International verder, ben ik bijna afgestudeerd als parlementair historicus en durf ik te zeggen dat ik van meer antiquarische voetbalfeitjes – van lang vergeten eindtoernooien tot de Nigeriaanse competitie anno 2011 – op de hoogte ben dan menig ander liefhebber. Deze feitjes zal ik – evenals mijn ervaring als hoofredacteur van diverse tijdschriften – gaan aanwenden om dit initiatief tot een succes te maken. Kleine momentjes en kenschetsen van vergeelde voetbalbladzijden vormen mijn specialisatie – bedoeld om bij elke lezer een ‘aha-erlebnis’ op te wekken."

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: