//
Artikel
Artikelen

Week 6: De Terugkeer van het bijna-Televizier Talent

Vanavond is het weer zo ver. Het moment waarop een aanzienlijk deel van voetbalminnend Nederland wekenlang heeft zitten wachten: ondergetekende tenminste wel. Lang was hij niet te zien op tv, lang viel op maandag- en vrijdagavond weinig te lachen en naar uit te kijken, tenzij je als voetballiefhebber van saaie Sport 1 –presentators in afschuwelijke kleren houdt.  En hoewel een Rotterdamse Vlaming met een erg grote mond, maar niet al te veel intelligentie, schouderkloppend, bulderend en proestend best vermakelijk is, miste de afgelopen maanden toch het belangrijkste onderdeel van een van de grootste succesformules van dit jaar. Maar, gelukkig, vanavond is hij er weer: Rene van der Gijp maakt na afwezigheid van vier maanden zijn rentree bij Voetbal International.

Het relatief op leeftijd zijnde bijna-Televizier Talent van 2010 was enige tijd oververmoeid, zo bleek toen hij een aantal maanden geleden opeens niet meer aan tafel schoof bij Johan Derksen en Wilfred Genee. In eerste instantie kwam dit voor ondergetekende als een verrassing: de goedlachse en nonchalante voormalig rechtsbuiten leek zich van ophef en stress weinig aan te trekken. Blijkbaar was dit echter een façade waardoor wel degelijk impulsen van buiten binnenkwamen, want juist de altijd rustig ogende Van der Gijp was nu ‘totaal opgebrand’. Het is evenwel niet het doel van dit artikel om na te gaan waar deze burn-out vandaan kwam, of middels psychologie van de koude grond een verband te trekken tussen juist zijn nonchalante houding en de ‘break-down’: ik heet niet Hans van Breukelen. Laten we het erbij laten dat Van der Gijp zijn meer dan verdiende rust heeft gepakt en nu gelukkig weer terug is om voor vermaak en – laten we dat vooral niet vergeten – duidelijke en vrijwel altijd treffende analyses te zorgen. Daarom, om alvast in de stemming te komen voor vanavond: een korte compilatie van de beste momenten van Van der Gijp.

Een geliefd thema van Van der Gijp is de ‘vierde man’. Regelmatig heeft het bijna-Televizier Talent zijn zorgen en medeleven uitgesproken over de respectievelijk functie en geestelijke gesteldheid van de vierde official. Wat betreft het eerste is de vraag van Rene vrij simpel: wat doet de beste man? Eigenlijk niet zo veel, luidt de conclusie, en dat antwoord noopt dan meteen tot het stellen van de tweede vraag: wat doet een dergelijke nutteloosheid met de gesteldheid van ‘de man achter’ de scheidsrechter en grensrechters? Zoals Van der Gijp treffend samenvat over de vierde man: ‘je kan dus niet fluiten en niet vlaggen, hoe moet je uitleggen aan je ouders dat je vierde man bent?’ Inderdaad: ondanks dat de vierde man zijn taak zelf uiterst serieus neemt, zal geen kind wanneer hij gevraagd wordt wat hij later wil worden vierde official als antwoord geven.

Ook biedt Rene regelmatig een leuke inkijk in het ‘wereldje’. Een leuke anekdote over een medevoetballers is de analyticus niet onbekend: of het nu om de slurf van een bekende Nederlandse back gaat, of om het wel en wee van de grootste voetballer die Argentinië heeft voortgebracht, Van der Gijp draait er zijn hand niet voor om. En dus worden met veel humor de trainingsmethoden, fysieke gesteldheid en persoonlijkheid van de Argentijnse baltovenaar ontleed.

Van der Gijp is een groot criticus van het dode spelmoment en het simpele verdedigen: waar de gemiddelde voetballiefhebber bij een goal vooral naar de manier kijkt waarop de bal erin vliegt, let Rene op andere dingen. Zelfs de krochten van het Nederlandse profvoetbal ontkomen niet aan de zoekende blik van de humorvolle analyticus. Gaat er een aftrapje in Zwolle mis, dan kun je er de klok op gelijk zetten dat er maandagavond uitgebreid bij VI om gelachen wordt. De aftrap is sowieso een geliefd thema in dat programma. En hoewel Van der Gijp altijd haarfijn aangeeft waar de grap en het falen van de speler ligt, spreken sommige beelden voor zichzelf. Echter, soms weet zelfs Rene niet zeker of de speler in kwestie iets te verwijten valt, of dat er slechts sprake is van een ongelukkig moment.

Tot slot, en dat mag natuurlijk niet ontbreken, heeft Van der Gijp de dankbare taak opgevat de lokale rechtsback van PSV eens goed onder de loep te nemen. Wat blijkt: de betreffende Bulgaar kan er helemaal niks van. Van der Gijp gaat echter een stapje verder dan de beste man simpelweg op zijn fouten wijzen en reikt de zoekende Manolev een uitweg uit de malaise aan: stoppen. Dat advies is helaas nog niet opgevolgd, maar blijkbaar wordt in huize Manolev wel VI gekeken, want Rene vermoedt dat de back van PSV bewust blunders maakt om de aandacht van ’s lands populairste voetbalanalyticus vast te houden. Het zal dus ook voor de back van PSV niet makkelijk zijn geweest in de maanden dat Rene niet op tv was. Ik bedoel, precies op het moment dat Van der Gijp niet bij VI, maar thuis zat, blijkt de Bulgaar opeens te kunnen voetballen. Daar begrijpt Manolev zelf ook niks van. Toeval? Ik denk het niet. Reden temeer om de terugkomst van Rene toe te juichen. Ergens in Eindhoven zit vandaag een verdwaalde Bulgaar met knikkende knieën op de bank, maar voor de rest van voetbalminnend Nederland: veel plezier vanavond! En stiekem is volgens mij zelfs Manolev blij dat na vanavond alles weer bij het oude is.

Over Thomas Vries

"Mijn voorliefde voor voetbal en voetbalverhalen komt voort uit een in mijn jeugd ingeslopen gevoel van miskenning. De kleine Thomas – rechtsbuiten van D-1 van VV Beegden – schreeuwt in mijn volwassen zelf over het algemeen hard om aandacht die hij als – laten we eerlijk zijn – matig begenadigd manusje-van-alles nooit kreeg van jeugdtrainer Grad. Daar komt ook mijn onvoorwaardelijke steun aan de underdog vandaan: zie het als een verlate zelfrechtvaardiging. Aldus voel ik me genoodzaakt op een andere manier aan te tonen dat ik heus wel ergens goed in ben wat betreft voetbal: niet zozeer tegen een bal trappen, maar meer het schrijven van het voetbalverhaal. Als door het postmodernisme beïnvloede cultuurhistoricus en stadsgeograaf is het mijn doel om aan De Skybox bij uitstek narratieve bijdragen te leveren. Het gaat mij vooral om het uitwerken van een gekozen thema, een invalshoek, een mooie anekdote of metafoor: onderwerpen als sociale vereniging, de tragiek van het zwarte gat na de voetbalcarrière en het persoonlijke verhaal van een net-niet wereldberoemde voetballer, dát zijn de verhalen die ik graag als ware het een voorleesavondje aan het publiek van deze website wil vertellen. De mogelijkheid tot het uitwerken van een heel kleine metafoor, een vergeten tragiek, tot een kort romanachtig verhaal is waarom ik met veel enthousiasme samen met mijn compagnons dit initiatief heb opgericht."

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: